HomeMind the artDesign - ΑρχιτεκτονικήDesign Stories | Mafia style: Πως το...

Design Stories | Mafia style: Πως το ντύσιμο των Ιταλών gangsters επηρεάζει το σύγχρονο αντρικό στυλ

γράφει η Ρούλα Μπολτσή

Όταν κάποιος πει σε έναν άντρα ότι είναι ντυμένος σαν Ιταλός, αυτόματα θεωρείται ότι του κάνει κομπλιμέντο, κι αυτό γιατί έχει πλέον αποδειχθεί ότι το ιταλικό στυλ είναι πάντα επίκαιρο, διαχρονικό και κυρίως αλάνθαστο. Οι Ιταλοί φημίζονται για τη φινέτσα τους. Δεν είναι μόνο το τι φοράνε, αλλά και ο τρόπος που το φοράνε.  Το στυλ τους έχει σαν βάση αυτό που αρχικά εκπέμπουν με την αύρα τους, ή τις κινήσεις τους, ξεκινώντας από το πιο απλό: το πως πίνουν τον εσπρέσο τους όρθιοι, στα γρήγορα πριν πάνε στις δουλειές τους.

Αν πάμε αρκετά χρόνια πίσω, περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα, θα δούμε ότι στη Νότια κυρίως Ιταλία, υπάρχουν ήδη εγκληματικές οργανώσεις, γνωστές και ως Μαφία, οι δράσεις των οποίων ουκ ολίγες φορές, έχουν προβληθεί μέσα από τον κινηματογράφο. Τα μέλη των οργανώσεων αυτών είχαν κύρος, τους «σέβονταν», είχαν την εικόνα του επιτυχημένου, και κυρίως ήταν εύκολα αναγνωρίσιμοι λόγω του ντυσίματός τους, και το οποίο συνέβαλε σε όλα τα παραπάνω. Σύμπτωση ή όχι, παρακάτω θα δούμε χαρακτηριστικά του σύγχρονου ιταλικού αντρικού στυλ και πως αυτό έχει επηρεαστεί από το στυλ των gangsters εκείνης της εποχής.

Το βασικότερο χαρακτηριστικό του στυλ των μαφιόζων είναι το κοστούμι, το οποίο όμως δεν ήταν «ένα απλό κοστούμι», αλλά καλοραμμένο, συνήθως tailor-made, με υλικά πρώτης ποιότητας. Το χαρακτηριστικό αυτό συναντάμε και στο ντύσιμο των Ιταλών στη σύγχρονη εποχή, με τη μόνη διαφορά ότι μπορεί το σακάκι να μην είναι ίδιο χρώμα με το παντελόνι, κι επιπλέον οι γραμμές έχουν γίνει πιο εφαρμοστές, με το παντελόνι να σταματάει συνήθως στον αστράγαλο. Προσέχουν επίσης και οι ίδιοι την ποιότητα και την ραφή των ρούχων, και δεν διστάζουν να το στείλουν για επιδιόρθωση έτσι ώστε να στρώνει όσο το δυνατόν καλύτερα πάνω τους.

Όσον αφορά στα παπούτσια, οι gangsters φορούσαν χαμηλά δετά oxford shoes σε καφέ ή μαύρο δέρμα, αλλά έχουν κάνει επίσης διάσημο και το oxford shoe στην δίχρωμη ασπρόμαυρη εκδοχή του.  Έτσι και οι Ιταλοί, παρατηρείται ότι επενδύουν σε ένα καλό δερμάτινο ζευγάρι δετά παπούτσια ή μοκασίνια σε ουδέτερη απόχρωση, συνήθως καφέ ή μπλε σκούρο, το οποίο δένει αρμονικά με το κοστούμι, χαρίζοντάς τους ανεπιτήδευτη κομψότητα.

Μεγάλο ρόλο στην όλη εικόνα τους βέβαια έπαιζε και η επιλογή των αξεσουάρ, τα οποία κατά κύριο λόγο ήταν το καπέλο, η γραβάτα, το γιλέκο και το μαντήλι στο πέτο. Ακόμα και σήμερα θα δούμε έναν Ιταλό να θέλει να δώσει μια διαφορετική νότα στο ντύσιμό του διαλέγοντας ένα από τα παραπάνω αξεσουάρ ή και όλα μαζί. Το καπέλο μπορεί να είναι το κλασικό τσόχινο με το γείσο σε στυλ Panama, ή σε raffia για πιο ανέμελο, καλοκαιρινό look. Η γραβάτα και το μαντήλι, αν το ντύσιμο κινείται σε ουδέτερες αποχρώσεις, μπορεί να είναι αντιθέτως σε κάποιο έντονο χρώμα, δίνοντας πιο updated και μοντέρνο ύφος.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι οι Ιταλοί στις μέρες μας δεν δίνουν τόσο σημασία στα trends της εκάστοτε εποχής, αλλά έχουν σαν βάση πιο κλασικά και διαχρονικά κομμάτια, τα οποία όμως ανάλογα την περίσταση θα συνδυάσουν με κάτι πιο μοντέρνο. Δίνουν σημασία στη λεπτομέρεια είτε αυτό είναι η ραφή είτε είναι η εφαρμογή του ρούχου, καθώς επίσης και στα αξεσουάρ και τον τρόπο που τα εντάσσουν στο ντύσιμο τους. Και τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό για την εικόνα τους, είναι το πόσο περιποιημένοι δείχνουν, καθώς αποπνέουν καθαριότητα και τάξη, κάτι το οποίο πετυχαίνουν άριστα με το να χτενίζουν το μαλλί τους και να έχουν φρεσκοσιδερωμένα τα ρούχα τους.

Πηγές φώτο: www.pinterest.com, www.dmarge.com

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...