HomeMind the artDesign - ΑρχιτεκτονικήDesign Stories | Kelly Wearstler: Εντάσσοντας τον...

Design Stories | Kelly Wearstler: Εντάσσοντας τον Μαξιμαλισμό στο Interior design

γράφει η Ρούλα Μπολτσή

Όσον αφορά στον εσωτερικό σχεδιασμό τα τελευταία χρόνια έχει λίγο πολύ επικρατήσει η τάση του “less is more” με μια δόση πολυτέλειας καμιά φορά, μέσω κάποιου vintage αντικειμένου με συναισθηματική αξία, το οποίο θα δώσει και τον απαιτούμενο χαρακτήρα στον χώρο. Η Interior Designer Kelly Wearstler έρχεται να τα ανατρέψει όλα αυτά καθώς είναι η βασική εκπρόσωπος του «μαξιμαλισμού» όταν μιλάμε για τη διακόσμηση. Κατάφερε δηλαδή να επιβιώσει, αλλά και να ανθίσει σε ένα περιβάλλον που προβάλει σαν trendy το αντίθετο από αυτό που η ίδια πρεσβεύει.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ, από πατέρα μηχανικό και μητέρα πωλήτρια αντικών, είχε έντονες επιρροές από παιδί ακόμα για το design. Η ίδια τελειώνοντας τις σπουδές της στη Βοστώνη με bachelor degree στο Interior & Graphic Design, μετακόμισε στο Los Angeles για να δουλέψει ως διακοσμήτρια σε πλατό στην βιομηχανία των φιλμ. Στη συνέχεια βέβαια στάθηκε «τυχερή», καθώς ένας φωτογράφος του περιοδικού Playboy την ανακάλυψε και της πρότεινε να φωτογραφηθεί για το συγκεκριμένο περιοδικό, δίνοντάς της ως αμοιβή ένα σημαντικό ποσό που την βοήθησε εκτός από το να καταφέρει να αποπληρώσει το φοιτητικό της δάνειο, να μπορέσει να ξεκινήσει την προσωπική της επιχείρηση σαν Interior Designer.

Έτσι το 1995 ξεκίνησε σχεδιάζοντας κατοικίες, με το πρώτο της μεγάλο project να είναι το boutique hotel “Avalon” στο Beverly Hills, με το οποίο έλαβε διθυραμβικές κριτικές, έχοντας σαν αποτέλεσμα να την εμπιστευτούν πολλοί ακόμα, αναθέτοντας της κι άλλα παρόμοια project στο Miami, τη Santa Monica και το Palm Springs.  Από τότε η Kelly W. έχει αναλάβει εκτός από τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων κατοικιών ,καταστημάτων, εστιατορίων, κλπ., και το design αντικειμένων μικρότερης κλίμακας, όπως έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία, έχει επίσης καταφέρει να εκδώσει τα δικά της βιβλία, αλλά και να εμφανιστεί στην τηλεόραση ως κριτής για το reality show “Top Design”. Εκεί ήταν που έγινε γνωστή και για το προσωπικό στυλ ντυσίματος της, κάτι το οποίο την ένταξε στη λίστα του περιοδικού Vogue με τις 10 πιο καλοντυμένες για το 2007.

Η ίδια χαρακτηρίζει το στυλ της περισσότερο ως «ρομαντικό». Της αρέσει να δανείζεται στοιχεία από διάφορες χρονικές περιόδους, κυρίως από το μεσαίωνα και την glamourous εποχή του Hollywood, πάντα όμως με μια ματιά προς το μέλλον. Είναι περιπετειώδης και παίρνει συχνά ρίσκα, προσπαθώντας κάθε φορά να διηγηθεί μια ιστορία. Εμπνέεται από διάφορους τομείς: μόδα, φύση, ταξίδια, τέχνη, και δε διστάζει να μεταφέρει όλα τα ερεθίσματα με τρόπο που αν και λαμβάνει καθ’ όλα υπόψη τις ανάγκες και την αισθητική του εκάστοτε πελάτη της, να δίνει σε κάθε χώρο τελικά το δικό της χαρακτηριστικό στίγμα. Δηλώνει και η ίδια άλλωστε ότι για να την επιλέξει ο πελάτης ξέρει εξ’ αρχής ότι το αποτέλεσμα θα είναι κάτι το αντισυμβατικό. Σε έναν χώρο που έχει επιμεληθεί η Kelly W. θα διακρίνει κανείς εκτός από απροσδόκητους συνδυασμούς χρωμάτων, πόσο σημαντική θεωρεί την έννοια της «κλίμακας» και τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλει στην γενικότερη ισορροπία. Αυτό σημαίνει εν ολίγοις ότι «βάζει το χέρι» της παντού: εκτός από το να είναι υπεύθυνη για την γενικότερη άποψη του χώρου, σχεδιάζει από τις ταπετσαρίες και τα υφάσματα που θα ντύσουν αντίστοιχα τους τοίχους και τα έπιπλα, μέχρι και τα φωτιστικά και αντικείμενα τέχνης και διακόσμησης.

Το μυστικό, λοιπόν, που της έχει χαρίσει όλα αυτά τα χρόνια αναρίθμητα βραβεία από πασίγνωστα περιοδικά (Architectural Digest, Elle Decoration, Time Magazine), αλλά και την εμπιστοσύνη πολλών σταρ (Gwen Stefani, Cameron Diaz), είναι ότι θεωρεί τον εαυτό της εκτός από designer και καλλιτέχνη. Προσπαθεί κάθε δουλειά που αναλαμβάνει να την αντιμετωπίζει σαν πρόκληση, μέσα από αυτήν να εξερευνάει νέους ορίζοντες, να βγαίνει κάθε φορά από το comfort-zone της, να εμπιστεύεται το ένστικτό της με πάθος, δίνοντας πάντα την απαραίτητη σημασία στη λεπτομέρεια. Έχει όλα αυτά τα χρόνια μάθει να είναι πολύ καλή «ακροατής» και ανυπομονεί μέσα από κάθε σχεδιαστική διαδικασία να συνεχίζει να εκπαιδεύεται και να αποκομίζει καινούριες γνώσεις κι εμπειρίες.

Πηγές φώτο: kellyweartler.com, pinterest.com

 

Related stories

Ο Δημήτρης έχει τη μοναδική πιτσαρία που απέμεινε από την «πιάτσα της πίτσας» εδώ και 46 χρόνια

Κείμενο: Μαρία Καρασπύρου Φωτο: Iωάννα Καραφυλλίδου Το μέρος αυτό χαράζει...

Βιβλίο | S. A. Cosby «Δάκρυα ξυράφι».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας A. Cosby«Δάκρυα ξυράφι». Μετάφραση Κίκα...

Η “Νέα Ορλεάνη” της Θεσσαλονίκης: Οι καλύβες μέσα στο νερό, ψάρεμα και μυδοκαλλιέργειες

Το Πλωτό Ξύλινο Καταφύγιο των αλιέων και των μυδοκαλλιεργητών...

Οι γραφίστες της Θεσσαλονίκης στον Εξώστη | Ελίζα Ζαρίφη – Trebanal Creative

Οι Θεσσαλονικείς γραφίστες φιλοξενούνται στον Εξώστη -  Ελίζα Ζαρίφη...