Design Stories | Denim jackets

της Ρούλας Μπολτσή

Το τζιν μπουφάν έχει αδιαμφισβήτητα επικρατήσει ως βασικό πανωφόρι για τις πιο ζεστές ή δροσερές μέρες του χρόνου, καθώς αποτελεί ένα κομμάτι κατασκευασμένο από το πιο φυσικό υλικό που υπάρχει, το βαμβάκι, και επιπλέον προσδίδει στυλ και άνεση σε ένα σύνολο χωρίς να το προσπαθήσεις ιδιαίτερα.

Ετυμολογικά, η λέξη «denim» προέρχεται από το «de Nimes» ή «of Nimes», που είναι μια πόλη στην Νότια Γαλλία, όπου και γεννήθηκε το συγκεκριμένο βαμβακερό υλικό με την υφή που γνωρίζουμε σήμερα ως τζιν. Ιστορικά μιλώντας, το τζιν σαν υλικό πρωτοχρησιμοποιήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από ναύτες έτσι ώστε να αντέχει στις σκληρές συνθήκες τις ανοιχτής θάλασσας.

Από εκεί και πέρα είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο υλικό τράβηξε την προσοχή του επιχειρηματία Levi Strauss και κατασκεύασε το τζιν μπουφάν στην Αμερική, μια δεκαετία αφού έκανε την εμφάνισή του το τζιν παντελόνι, για χρήση από ανθρώπους σε πολύ απαιτητικές εργασίες εκείνη την εποχή, όπως οι ανθρακωρύχοι, οπότε και το βασικό τους πλεονέκτημα έπρεπε να είναι η ανθεκτικότητα.

Πως όμως κατάφερε το τζιν μπουφάν, ένα ρούχο το οποίο προοριζόταν για την εργατική τάξη, να φτάσει στο σημείο να αποτελεί πλέον στις μέρες μας ένα από τα κορυφαία statement fashion items;

Η αρχή έγινε την δεκαετία του ’30, καθώς αποτελούσε την βασική ενδυμασία των cowboys στις ταινίες western, οι οποίοι είχαν την εικόνα του σκληροτράχηλου άντρα που «παίζει» χωρίς κανόνες, αποδίδει δικαιοσύνη και γοητεύει συγχρόνως και τα κορίτσια.

Με αυτό τον τρόπο αρχίζει να αποκτάει το συγκεκριμένο ρούχο αναγνωρισιμότητα αν και ακόμα δεν ήταν διαθέσιμο στην αγορά.

Τις δεκαετίες του ’50 και ’60 έκανε την εμφάνισή του και στις μεγάλες παραγωγές του Hollywood, φορεμένο από αστέρες της εποχής όπως τον James Dean, τον Marlon Brando και τον Steve McQueen, κι έτσι έγινε σύμβολο επαναστατικότητας, αλλά με ένα τρόπο πιο εκλεπτυσμένο απ’ ‘ότι στις ταινίες western, εισάγοντας παράλληλα τον όρο ανεπιτήδευτο στυλ.

Τα επόμενα χρόνια το τζιν μπουφάν, κερδίζει και τον τομέα της μουσικής βιομηχανίας, αφού τραγουδιστές-θρύλοι της εποχής, όπως ο Elvis Presley, ο John Lennon, αλλά και ο Bruce Springsteen το φορούν ανελλιπώς.

Έτσι πλέον κατοχυρώνεται ως «cool» item και τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 αποτελεί βασικό ρούχο στην γκαρνταρόμπα μας, αφού είναι πλέον δημοφιλές και εύκολα προσβάσιμο, μιας και ολοένα και περισσότερες εταιρίες το κατασκευάζουν όπως Calvin Klein, Wrangler, Diesel, Tom Ford, Gucci.

Πλέον το τζιν μπουφάν, από ένα κοντό και σχετικά εφαρμοστό πανωφόρι όπως το πρωτογνωρίσαμε, έχει εξελιχθεί και μεταμορφωθεί σε άπειρες παραλλαγές: πιο μακρύ, oversized, αμάνικο, με σκισίματα, σε διάφορα χρώματα ή ακόμα και διακοσμημένο με κεντήματα και ημιπολύτιμους λίθους.

Δεν γνωρίζει σύνορα, καθώς φοριέται απ’ όλο τον κόσμο, από οποιοδήποτε κοινωνικό σύνολο ανεξαρτήτου ηλικίας, φυλής ή οικονομικού υπόβαθρου και συνδυάζεται πραγματικά με τα πάντα, καταφέρνοντας να σταθεί αντάξιο ενός απλού καθημερινού outfit, αλλά και να δώσει με τον πιο απροσδόκητο τρόπο χαρακτήρα ακόμα και σε ένα βαρετό «comme-il-faut» ντύσιμο.

 

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...