HomeMind the artDesign - ΑρχιτεκτονικήDesign Stories | Το μάρμαρο ως διακοσμητικό...

Design Stories | Το μάρμαρο ως διακοσμητικό στοιχείο

γράφει η Ρούλα Μπολτσή

Τι κοινό έχουν το μνημείο του Παρθενώνα, το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία και το άγαλμα του Δαυίδ στην Ιταλία; Είναι κατασκευασμένα και τα τρία από το ίδιο υλικό: το μάρμαρο. Το συγκεκριμένο πέτρωμα είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, όχι μόνο ως δομικό υλικό σε κτίρια, αλλά και ως πρώτη ύλη στην τέχνη, και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της γλυπτικής. Αυτό που το κάνει τόσο δημοφιλές οφείλεται, η αλήθεια είναι, σε αρκετούς παράγοντες. Πρωτίστως λόγω της ιδιαιτερότητας της υφής και της σύστασής του, τα οποία είναι αποτέλεσμα μιας αρκετά αργής και χρονοβόρας διαδικασίας γεωλογικού σχηματισμού. Επίσης, λόγω της μοναδικότητας των χρωματισμών των νερών στο εσωτερικό του, το οποίο εξαρτάται από την περιοχή όπου έχει γίνει η εξόρυξή του, και από την οποία παίρνει συνήθως και την ονομασία του. Και τελευταίο, αλλά πιο σημαντικό, λόγω της ικανότητας αντίστασής του στην περιβαλλοντική φθορά και της αντοχής του στο πέρασμα του χρόνου, που το κάνουν απόλυτα κλασικό.

Όπως προαναφέρθηκε, το μάρμαρο έχει επικρατήσει ως δομικό υλικό, τόσο με την χρήση του στο εξωτερικό των κτιρίων, ως διακοσμητικό στοιχείο στις όψεις του, όσο και στο εσωτερικό του, με την χρήση του σε επίστρωση δαπέδων και επικάλυψη τοίχων. Τα τελευταία χρόνια δε, με την ανάπτυξη του design και γενικότερα του βιομηχανικού σχεδιασμού, παρατηρείται το συγκεκριμένο υλικό να παίρνει σάρκα και οστά σε μικρότερης κλίμακας στοιχεία, διακοσμητικού, αλλά και χρηστικού χαρακτήρα.

Το μάρμαρο, λοιπόν, χρησιμοποιείται για την κατασκευή επίπλων, όπως τραπέζια, καθίσματα και κονσόλες, τα οποία μπορούν να δώσουν στο χώρο μια πινελιά πολυτέλειας και διαχρονικότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση στράφηκε η εταιρία “Marbera”, μια γαλλική εταιρία που ειδικεύεται στην δημιουργία design αντικειμένων, τα οποία κατασκευάζονται στην Ιταλία. Όλα τα αντικείμενα της συγκεκριμένης εταιρίας είναι σε minimal γραμμή, με γεωμετρικό σχεδιασμό, έχοντας ως πρωταρχικό σκοπό να αναδείξουν το μάρμαρο ως υλικό, και κατ’ επέκταση τον χώρο στον οποίο τοποθετούνται.

Μια εξίσου πολύ πρωτότυπη εκδοχή της χρήσης του μαρμάρου είναι και στον φωτισμό. Επιτραπέζια φωτιστικά, με μαρμάρινη βάση, αλλά και επιτοίχια ή οροφής εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένα από το συγκεκριμένο υλικό, καθώς η λογική είναι μέσα από το μάρμαρο να διαχέεται στο χώρο ο φωτισμός, ο οποίος συνήθως είναι ατμοσφαιρικός και διακριτικός. Συγκεκριμένα, η εταιρία “ΩΤΟ Marble Light” με έδρα την Νάξο, κατασκευάζει φωτιστικά από Ναξιακό μάρμαρο, το οποίο ονομάζεται «Κρυσταλλίνα», εξαιτίας των κρυστάλλων χαλαζία που περιέχει και οι οποίοι το καθιστούν διάφανο και συγχρόνως αντανακλούν το φως.

Φυσικά το συγκεκριμένο υλικό παίζει πρωταρχικό ρόλο και στην διακόσμηση, καθώς παρατηρείται αντικείμενα όπως ένα βάζο ή ένας δίσκος να τοποθετούνται στρατηγικά στο χώρο κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Αλλά και χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας, όπως δοχεία αποθήκευσης ή ένα σερβίτσιο μπορούν να δώσουν έναν άλλο «αέρα» στον πάγκο της κουζίνας ή στο γιορτινό τραπέζι. Το μάρμαρο βέβαια, μιας και θεωρείται «κρύο» σαν υλικό, συνδυάζεται αποτελεσματικά με το ξύλο, το οποίο διαθέτει αντιθέτως ζεστασιά, βοηθώντας έτσι να διατηρηθούν οι απαραίτητες ισορροπίες σε ένα χώρο.

(Πηγές φώτο: pinterest.com, marbera-studio.com, otomarblelight.gr)

Related stories

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...

Ψηλά στο Εσκί Ντελίκ, αναμνήσεις μιας άλλης ζωής

Ήταν μικρές κι αθώες κοπελούδες σαν ήρθανε απ’ την...