HomeMind the artDesign - ΑρχιτεκτονικήΟι αρχιτέκτονες της Θεσσαλονίκης στον Εξώστη |...

Οι αρχιτέκτονες της Θεσσαλονίκης στον Εξώστη | Απόστολος Παπαβασιλείου

φωτογραφία: Δημήτρης Δημητριάδης - Simplicite Studio

Κάθε βδομάδα ένας αρχιτέκτονας απαντάει σε 10 ερωτήσεις στον Εξώστη και μας συστήνεται μέσα από την δουλειά του.

Σήμερα ο Απόστολος Παπαβασιλείου.

Που γεννηθήκατε, μεγαλώσατε και σπουδάσατε;

Γεννήθηκα το 1988 στη Θεσσαλονίκη, όπου και έχω μεγαλώσει. Ολοκλήρωσα τις σπουδές του αρχιτέκτονα μηχανικού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 2014, ενώ ακολούθησαν οι μεταπτυχιακές σπουδές το 2018 με αντικείμενο τη μελέτη φωτισμού (lighting design) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (HOU). Και οι δύο κύκλοι σπουδών μου, μου έμαθαν να βρίσκω τις κατάλληλες μεθόδους και τρόπους για να επιλύω προβλήματα συνθέτοντας αρχιτεκτονικές μελέτες.

Ποια είναι η επαγγελματική πορεία που έχετε διαγράψει;

Η επαγγελματική μου πορεία ξεκίνησε το 2014 λίγο πριν την ορκωμοσία μου ως αρχιτέκτονας μηχανικός. Στάθηκα πολύ τυχερός γιατί βρέθηκα να εργάζομαι για δέκα συνεχόμενα χρόνια σε ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της χώρας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω σε πολυάριθμα και μεγάλα αρχιτεκτονικά έργα από ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εμπορικά κέντρα, μονοκατοικίες και διαμερίσματα, μέχρι χώρους εστίασης και καταστήματα. Αποκόμισα μια τεράστια εμπειρία που την κρατώ σαν ένα μεγάλο εφόδιο για την εξέλιξη της καριέρας μου. Επίσης, το πιο σημαντικό μάθημα που πήρα από την εργασία μου σε αυτό το γραφείο είναι το εξής: Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός μπορεί να είναι μια μοναχική δουλειά, αλλά σαφώς μπορεί να είναι και αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς, άρα δουλεύεις μόνος, αλλά δουλεύεις και με την ομάδα.

Από το 2022 έχω ιδρύσει το δικό μου αρχιτεκτονικό γραφείο, όπου μέχρι σήμερα το πεδίο ενασχόλησης του είναι ευρύ. Το γραφείο παρέχει πολυάριθμες υπηρεσίες μεταξύ αυτών αρχιτεκτονικές μελέτες, μελέτες φωτισμού, μελέτες διακόσμησης, καθώς landscape και product design. Στόχος του γραφείου αποτελεί να φέρει μια ξεχωριστή αισθητική υπογραφή, η οποία στηρίζεται σε μια σχεδιαστική φιλοσοφία με τις αντίστοιχες επιρροές της.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο σας επίτευγμα – project στη μέχρι τώρα πορεία σας;

Είναι αρκετά τα έργα της επαγγελματικής μου διαδρομής που ξεχωρίζω. Ένα από αυτά είναι σίγουρα το τελευταίο project  το διαμέρισμα Yves’s Blue. Θα το χαρακτήριζα ως ένα έργο με άποψη που αποτελεί «αρχιτεκτονική πρόταση», με το στοιχείο της εκκεντρικότητας να δεσπόζει στο χώρο. Το συγκεκριμένο έργο συνδυάζει λειτουργικότητα, εργονομία και class με απόλυτη ισορροπία.

Project: Yves’s Blue 2023 | φωτογράφος Kimberly Powell Photography

Project: Yves’s Blue 2023 | φωτογράφος Kimberly Powell Photography

Project: Yves’s Blue 2023 | φωτογράφος Kimberly Powell Photography

Project: Yves’s Blue 2023 | φωτογράφος Kimberly Powell Photography

Υπάρχει κάποιο θέμα σε διεθνές επίπεδο – αρχιτεκτονικής ατζέντας που απασχολεί τους αρχιτέκτονες σήμερα και εσάς συγκεκριμένα;

Ένα από τα θέματα που απασχολεί τον κλάδο της αρχιτεκτονικής και που προσωπικά παρατηρώ αρκετά συχνά είναι το φαινόμενο ότι οι αρχιτέκτονες προσπαθούν και στοχεύουν να εντυπωσιάζουν με το έργο τους. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ευφάνταστες και ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές μορφές με γλυπτικό ενδιαφέρον. Ο σχεδιασμός αυτών των έργων οφείλεται στην απελευθέρωση της εκφραστικότητας των αρχιτεκτόνων από τις ιδεολογίες του παρελθόντος, αλλά  ταυτόχρονα και στις δυνατότητες που προσφέρουν τα νέα λογισμικά προγράμματα στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Η δική μου προσέγγιση σε αυτό το θέμα βασίζεται στην ισορροπία και το μέτρο σε σχέση με τον βαθμό που χρησιμοποιούμε τη τεχνολογία, ώστε να αποτρέπεται η δημιουργία κτιρίων – γλυπτών τα οποία δε θα λαμβάνουν υπόψη τα παγκόσμια οικολογικά προβλήματα.

Πως ξεκινάει ένας αρχιτέκτονας να σχεδιάζει;

Πριν ξεκινήσει ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, θα πρέπει ο αρχιτέκτονας να καταγράψει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του πελάτη. Έπειτα, ανάλογα με το είδος του έργου θα ήταν καλό να συλλέξει πληροφορίες, εικόνες μέσα από περιοδικά και το διαδίκτυο, στοιχεία δηλαδή που θα λειτουργήσουν ως references και θα αποτελέσουν τη πηγή έμπνευσης, που θα τον οδηγήσουν να συνθέσει είτε την ογκοπλασία ενός κτιρίου, είτε τον εσωτερικό διάκοσμο ενός χώρου. Βέβαια, πολλές φορές δεν ακολουθείται αυτή η οδός και τυγχάνει να έρθει η ιδέα σε ανύποπτο χρόνο παρακολουθώντας ένα έργο τέχνης, βλέποντας μια ταινία ή ακούγοντας μουσική, ενώ δεν το περιμένεις. Αυτές οι στιγμές θα τις χαρακτήριζα ως μαγικές στιγμές για εμάς τους αρχιτέκτονες.

Project: Metallico Apartment 2020 | φωτογράφος Ν.Vavdinoudis 

Project: Metallico Apartment 2020 | φωτογράφος Ν.Vavdinoudis 

Project: Metallico Apartment 2020 | φωτογράφος Ν.Vavdinoudis 

Πως δίνεται η ταυτότητα του ιδιοκτήτη στην κατοικία; Πως φτάνετε να ισορροπήσετε την δικής σας οπτική με αυτή του πελάτη σας;

Εφόσον καταλήξουμε με τον εκάστοτε ιδιοκτήτη  και συμφωνήσουμε στο ύφος που θα έχει η κατοικία ή το εσωτερικό της (minimal, sophisticated,classic), τότε οι αρχιτεκτονικές φόρμες, τα υλικά ( χρώματα, υφάσματα) και οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες είναι τα συστατικά που με τον κατάλληλο συνδυασμό θα μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα προσδίδοντας τη ζητούμενη ταυτότητα στον χώρο, καλύπτοντας τις ανάγκες του πελάτη αλλά πετυχαίνοντας και τους δικούς μας στόχους που έχουμε θέσει ως μελετητές. Όπως έγραψε και ο D.Libeskind « οι καλύτεροι αρχιτέκτονες είναι εκείνοι που ακούνε τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ανθρώπων για τους οποίους σχεδιάζουν».

Πειραματίζεστε σε δημιουργικό επίπεδο;

Στο βαθμό που μου επιτρέπεται στα πλαίσια μιας συνεργασίας, με μεγάλη χαρά προσπαθώ να πειραματίζομαι είτε με την εφαρμογή καινοτόμων υλικών, είτε ψάχνοντας νέες αρχιτεκτονικές φόρμες τις οποίες στοχεύουμε να εντάσσουμε στον σχεδιασμό μας ενώ παράλληλα αναζητούμε νέα φωτιστικά σενάρια, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να παρέχει μια νέα εμπειρία και στο πλαίσιο του φωτισμού στον χρήστη του χώρου.

Ποια είναι η αρχή σας σε κάθε νέα δουλειά που αναλαμβάνετε;

Η αρχή μου σαν αρχιτέκτονας για κάθε νέα συνεργασία είναι ο σεβασμός στα θέλω του πελάτη. Αφότου λοιπόν συγκεντρώσουμε τα δεδομένα του, προχωράμε με βασική αρχή τον σχεδιασμό χώρων που αποτελούν εμπειρία για τον χρήστη τους.

Project: Life in Mono project 2023 | φωτογράφος Kimberly Powell Photography

Aρχιτεκτονική και Κινηματογράφος, Μουσική, βιβλία…Παρακολουθείτε, ακούτε, διαβάζετε και αν ναι, τι;

Για να είμαι ειλικρινής δε διαθέτω πολύ ελεύθερο χρόνο, ωστόσο δεν γίνεται να μην αναφέρω ότι η μουσική αποτελεί μέρος της ζωής μου. Τυγχάνει να έχω κάνει και μουσικές σπουδές μικρότερος, οπότε είναι γεγονός ότι ακούω πάντα μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Τα είδη της; Ποικίλα! Ένα πράγμα που επίσης κάνω πολύ συχνά είναι να ακούω podcasts σε διάφορες πλατφόρμες, ώστε να ενημερώνομαι, ακούγοντας.

Όσον αφορά τον τομέα της αρχιτεκτονικής προσπαθώ να είμαι ενημερωμένος για νέα έργα ανά τον κόσμο μέσω εκθέσεων που επισκέπτομαι κατά καιρούς, είτε από τον «κυβερνοχώρο» του internet, όπως διαλέξεις, ομιλίες, κτλ.

Σχετικά με τον κινηματογράφο; Θα αναφέρω τη πιο πρόσφατη εμπειρία μου και θα πω απλά Poor Things by Yiorgos Lanthimos.

Ποιο είναι το επόμενο σας project;

Θα απαντήσω λέγοντας να μείνετε συντονισμένοι στα social media και το website του γραφείου Apostolos Papavasiliou Architectural Studio, ώστε να ενημερωθείτε για τα επερχόμενα έργα.

Instagram: apostolos.papavasiliou.arch

Facbook: Apostolos Papavasiliou Architectural Studio 

Website: www.apostolospapavasiliou.com

Project: Yffes Textile Brands Store 2020 | φωτογράφος Kimberly Powell Photography

Project: Yffes Textile Brands Store 2020 | φωτογράφος Kimberly Powell Photography

 

Related stories

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...