HomeΘέματαΔέκα γυναίκες επαναστάτριες που δε συμπεριλαμβάνονται στα...

Δέκα γυναίκες επαναστάτριες που δε συμπεριλαμβάνονται στα βιβλία ιστορίας

Εξετάζοντας κανείς τα ιστορικά βιβλία, βρίσκει ένα κοινό στοιχείο ανάμεσα στις «επαναστατικές» φιγούρες που προκάλεσαν μεγάλες αλλαγές στην ανθρώπινη ιστορία και είχαν μια μεγάλης διαρκείας επιρροή στην παγκόσμια συνείδηση.

Κάποια ονόματα που ανακαλεί κανείς είναι ο Γκάντι, ο Μάλκολμ Χ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Τσε Γκεβάρα, ο Νέλσον Μαντέλα και πολλοί άλλοι.

Τους συναντάμε στη λογοτεχνία και σε κάθε μορφή γραπτής έκφρασης. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάτι άσχημο μέχρι εδώ, όλα είναι θαυμάσια, αλλά γιατί τα ονόματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι πάντα ονόματα ανδρών επαναστατών, ενώ έχουν υπάρξει και γυναικείες φιγούρες που έχουν καταφέρει ίδιας έντασης επιρροή στο περιβάλλον τους, αν όχι και μεγαλύτερης; Δεν είναι δύσκολο να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα. Ο λόγος είναι ότι για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, η Γη κυριαρχούνταν από τους άνδρες, οι οποίοι κατείχαν κυρίαρχες θέσεις ισχύος και έλεγχαν, καταπίεζαν και υποβάθμιζαν το γυναικείο φύλο.

Δεν είναι κάτι διαφορετικό από το ρατσισμό ή άλλα παραδείγματα ανισότητας που ισχύουν μέχρι και σήμερα. Η κοινή παράμετρος εδώ είναι ότι όλες αυτές οι ομάδες ανθρώπων ένιωθαν τη βαθιά ανάγκη να δώσουν «μάχη» για την ισότητα και να ξυπνήσουν συνειδήσεις σε αυτά τα τόσο σοβαρά θέματα.

Το κίνημα που ξεκίνησαν οι γυναίκες και στο οποίο συνεχίζουν να εμπλέκονται ακόμα και σήμερα, έχει γίνει μαζικό. Η επιθυμία για παγκόσμια αλλαγή, ισότητα και έναν κόσμο, όπου ο καθένας θα μπορεί να εξελιχθεί είναι πιθανή.

Κανείς δε θα ‘πρεπε να υποφέρει σε αυτόν τον πλανήτη. Έχουμε, εντούτοις, πολλή δουλειά να κάνουμε για να δημιουργήσουμε ένα νέο κόσμο και να σπάσουμε τα εμπόδια που μας φράζουν το δρόμο από το να το πετύχουμε.

Τα μικρά βήματα που έχει κάνει η ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια των δεκαετιών συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία και οι καλύτερες στιγμές έρχονται, αφού οι άνθρωποι ξυπνάνε και νέες πληροφορίες και αλλαγές συμβαίνουν σε πολλαπλά επίπεδα, σε πολλαπλούς τομείς.

Η Tawakkol Karman είναι μια δημοσιογράφος από την Υεμένη, πολιτικός και πρόεδρος του οργανισμού Women Journalists Without Chains. Ενός οργανισμού που δουλεύει για την ανάπτυξη μιας ομαδοποίησης αποτελεσματικών μέσων τοπικής ενημέρωσης, προωθεί τη γνώση, μάχεται κατά της διαφθοράς και υπέρ των δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια ειρηνική προσέγγιση να επιφέρει την αλλαγή και είναι η πρώτη γυναίκα από την Αραβία που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Θεωρείται ως μια από τις πιο δυναμικές γυναίκες του τελευταίου αιώνα και είναι η πιο δραστήρια ακτιβίστρια της Υεμένης. Πάλεψε, επίσης, για το τέλος μιας δικτατορίας που προβαλλόταν ως δημοκρατία.

Η Kathleen Neal Cleaver είναι καθηγήτρια της νομικής και γνωστή για την εμπλοκή της στο Black Panther Party, ένα επαναστατικό εθνικιστικό και σοσιαλιστικό οργανισμό που μαχόταν για την ισότητα, αντιστεκόταν στην αδικία και την αστυνομική βία για περίπου πάνω από δυο δεκαετίες, με έναρξη τη δεκαετία του 1960.

Πέρασε ολόκληρη τη ζωή της παλεύοντας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και γι’ αυτό θεωρείται και τόσο σημαντική προσωπικότητα. Αυτή και άλλες γυναίκες, όπως η Angela Davis, αποτέλεσαν περίπου τα 2/3 του οργανισμού κάποια στιγμή, παρόλο που γενικά θεωρείται ότι αποτελείται κατά κόρον από άντρες.

Η Aung San Suu Kyi αφέθηκε πρόσφατα ελεύθερη μετά από 15 χρόνια φυλακής, λόγω του ότι μίλησε ενάντια  των βίαιων νόμων του δικτάτορα UNe Win. Ξεκίνησε ένα ειρηνιστικό κίνημα για την ισότητα, την ειρήνη και τα ανθρώπιναδικαιώματα. Το κίνημα έγινε τόσο μεγάλο που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τη συλλάβει. Το 1991 της απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.  Είναι γνωστή ως «Η Κυρία» σε εκατομμύρια κατοίκους της Μπούρμα (πρώην Βιρμανία), που τη θεωρούν περισσότερο σαν θεά παρά σαν επαναστάτρια.

 

Η Nwanyeruwa Ojim είναι μια Νιγηριανή που αρνήθηκε να δει τη Βρετανική κατακτητική κυβέρνηση να «αναλαμβάνει» στη χώρα της, να επηρεάζει, να επιβάλει ιδανικά και να υποδεικνύει πώς πρέπει να ζουν οι άνθρωποι.

Συγκέντρωσε ένα σημαντικό αριθμό ατόμων, περίπου 25.000 γυναίκες από την Ανατολική Νιγηρία τον καιρό της διαμαρτυρίας. Η επιμονή της ενέπνευσε αυτόν που είναι γνωστός μέχρι και σήμερα ως «πόλεμος των γυναικών» το 1929.

 

Η Phoolan Devi, γνωστή στην Ινδία και ως «Βασίλισσα Μπαντί» και μια από τις λιγότερο διάσημες «αποκηρυγμένες» της χώρας, έχει ένα πολύ σκοτεινό παρελθόν. Έχοντας υπάρξει θύμα ενός μη συναινετικού γάμου και πολλών βιασμών, ήταν υπεύθυνη για κατά συρροή ληστείες στοχεύοντας στην «υψηλή τάξη» του συστήματος των καστών που διατηρείται στην Ινδία.

Το 1981 θεωρήθηκε υπεύθυνη για το θάνατο περισσότερων από 20 ανδρών σε ένα χωριό
«υψηλής κάστας», όπου ο πρώην σύζυγός της επίσης σκοτώθηκε. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα χρόνων και όταν αφέθηκε ελεύθερη, έγινε μέλος του Κοινοβουλίου. Η
αντίθεσή της στο σύστημα των καστών είναι αυτό που την έκανε ένα τεράστιο σύμβολο ελπίδας, παρόλο που πολλοί διαφωνούν με τις ακραίες πράξεις της. Το 2001 σκοτώθηκε από μία ομάδα ανδρών «υψηλής κάστας».

Η Asmaa Mahfouz είναι Αιγύπτια ακτιβίστρια και μορφή-κλειδί για την Αιγυπτιακή Επανάσταση. Δημιούργησε ένα βίντεο, το οποίο και εν συνεχεία απαγορεύτηκε, όπου ωθούσε τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί ενάντια στη «διεφθαρμένη κυβέρνηση» του Hosni Mubarak κάνοντας συλλαλητήριο στην πλατεία Tahrir στις 25 Ιανουαρίου.

Η Emmeline Pankhurst ήταν μια ηγετική ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ηγούταν το κίνημα που διεκδίκησε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες (κίνημα των σουφραζετών). Θεωρείται ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ου αιώνα. Συλλήφθηκε πολλές φορές για τον ακτιβισμό της και παρόλο που αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, δεν παράτησε ποτέ την αναζήτηση της ισότητας. Ήταν επίσης έντονη υποστηρίκτρια της εξέγερσης του λαού.

Η Mary Woll stone craft το 18ο αιώνα ήταν έντονη υπέρμαχος των γυναικείων δικαιωμάτων. Μπορείτε να φανταστείτε τον «πόλεμο» που δέχτηκε. Παρόλο που ακόμη και σήμερα ζούμε σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, η στάση αυτή ήταν έως και γελοία το 18ο αιώνα. Ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια των γυναικείων δικαιωμάτων και πάλεψε για να συνειδητοποιήσουν οι άλλες γυναίκες ότι μπορούν να είναι ίσες με τους άνδρες. Εξέφρασε την άποψη ότι οι γυναίκες ανατράφηκαν με παιχνίδια που δεν προωθούν καθόλου τη σκέψη και ένιωθε ότι η κοινωνία είναι ηθικά «χρεοκοπημένη». Είναι μια από τις πρώιμα γνωστές γυναίκες επαναστάτριες και αναμφισβήτητα μια που δεν μπορούσε να υποστεί την πλύση εγκεφάλου.

 

Η Leymah Gbowee βοήθησε στην οργάνωση και στην ηγεσία αυτού που σήμερα είναι γνωστού ως Liberian Mass Action for Peace, ενός συνασπισμού Χριστιανών και Μουσουλμάνων γυναικών που έκαναν δημόσια καθιστική διαμαρτυρία ενάντια στον Λιβανέζο πρόεδρο και τους πολέμαρχους. Η ίδια πραγματοποίησε μάλιστα και αποχή από το σεξ.

Ως αποτέλεσμα των δράσεών της, προβάλλει ως μια παγκόσμια ηγέτιδα και ακτιβίστρια που άλλαξε την ιστορία, ένα σύμβολο για τις γυναίκες, ώστε να πάρουν τον έλεγχο της πολιτικής τους κατεύθυνσης ανά τον κόσμο. Βοήθησε, επίσης, να δοθεί τέλος στον πόλεμο στο Λίβανο το 2003.

Η Rachel Carson ήταν μια σπουδαία μορφή για το περιβαλλοντολογικό κίνημα σήμερα, διότι ενέπνευσε ολόκληρο το κίνημα του 1960 με το βιβλίο της Silent Spring. Ήταν συγγραφέας, βιολόγος, περιβαλλοντολόγος και οικολόγος. Το βιβλίο κατέγραφε τους κινδύνους των φυτοφαρμάκων και των εντομοκτόνων, κάτι για το οποίο ακόμα προσπαθούμε να αφυπνίσουμε συνειδήσεις. Απέδειξε ότι τα τοξικά χημικά στα ύδατα και στη χερσαία γη και το DDTμπορούν να βλάψουν τον άνθρωπο και τα ζώα.

 

Related stories

Υπερδιπλάσια η έκταση που θα απαλλοτριωθεί στο Σέιχ Σου για το Flyover

Τροποποιητική μελέτη από το ΥΠΕΝ Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...

Είναι οι “Στενές επαφές με τον Διάβολο” το θρίλερ της χρονιάς;

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η ταινία “Στενές επαφές με τον...

Θεσσαλονίκη: Πρωινή επίσκεψη από δελφίνια στον Θερμαϊκό

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όλους όσοι βρέθηκαν το πρωί...