HomeMind the artΜουσικήDaltov: (Ελλάδα)

Daltov: (Ελλάδα)

Τι σημαίνουν τα Βαλκάνια για εσάς;
Ο όρος Βαλκάνια, είναι ένας αρκετά κοινωνικοπολιτισμικά «φορτισμένος» όρος. Εξετάζοντας τον όρο πολιτισμικά, τα Βαλκάνια είναι ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό, που αποτελείται από πολλές πολιτισμικές ομάδες, με πολλές ομοιότητες και πολλές διαφορές. Οι ομοιότητες έχουν να κάνουν με τα γλωσσικά ιδιώματα και τα μουσικά ιδιώματα. Αυτό που μας μαγεύει στην συγκεκριμένη γεωπολιτισμική τοποθεσία, είναι ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο φάσμα πολυρυθμίας, μουσικής φρασεολογίας και μουσικών ιδιωμάτων. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ η κάθε χώρα έχει την δική της μουσική παράδοση, παρόλα αυτά υπάρχουν πάρα πολλές μουσικές επιρροές από την μία μουσική παράδοση στην άλλη. Μάλιστα πολλές φορές υπάρχει και κοινό ρεπερτόριο. Για μας είναι πρόκληση να μελετάμε μουσικές, από όλες σχεδόν τις χώρες των Βαλκανίων. Είναι πραγματικά ένα μαγικό μουσικό ταξίδι γιατί μέσα από την μουσική, αντιλαμβανόμαστε πολλά πράγματα από τους μουσικούς πολιτισμούς που μελετάμε.

Μπορεί η μουσική να ενώσει αυτά που χωρίζουν τα σύνορα;
Πιστεύουμε ότι η μουσική μπορεί να ενώσει αυτά που χωρίζουν τα σύνορα και αυτό το βλέπουμε καθημερινά σε συνεργασίες μουσικών από διαφορετικές χώρες είτε σε γλέντια είτε σε συναυλίες. Ειδικά στην περιοχή μας, την Δυτική Μακεδονία υπάρχει πολύ έντονο το φαινόμενο συνεργασίας τοπικών μουσικών με μουσικούς από τις γειτονικές χώρες (Σερβία, Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία κτλ.) Ζωντανό παράδειγμα είναι και η συνεργασία μας με τον Βούλγαρο δεξιοτέχνη του καβάλ, Nedyalko Nedyalkov. Αυτό σημαίνει ότι η μουσική σαν τέχνη, δεν αναγνωρίζει τα πολιτικά και τα γεωγραφικά σύνορα των χωρών.

Στις 15 Μαρτίου στη σκηνή του Block 33 ξεδιπλώνεται ένα πολύχρωμο υφαντό ήχων και πολιτισμών, τι να περιμένουμε από εσάς;
Από εμάς να περιμένετε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα βασισμένο σε παραδοσιακές και τσιγγάνικες μουσικές της Σερβίας, της Βουλγαρίας, των Σκοπίων, της Ρουμανίας και φυσικά της Ελλάδας. Οι ενορχηστρώσεις προσπαθούν να προσεγγίσουν το παραδοσιακό ύφος των κομματιών, με πολύ λίγες «τάσεις διασκευής».
Επίσης, είμαστε ευτυχείς που θα συμπράξουμε μουσικά με τους Mirror Tuners οι οποίοι είναι μια μπάντα που αποτελείται από τον Γιώργο Γεωργόπουλο στο μπουζούκι, τον Φοίβο Αποστολίδη στα κρουστά, την Έλενα Μουδίρη – Χασιώτου στα φωνητικά και τον Γιάννη Καρακαλπακίδη στην κιθάρα. Το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένη μπάντας, είναι ότι τα μέλη της πειραματίζονται σε διαφορετικά μουσικά περιβάλλοντα από αυτά που τους ορίζει η φύση των μουσικών οργάνων τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η μουσική σύμπραξη εστιάζεται στην μουσική των Βαλκανίων γενικότερα. Η συνέχεια επί σκηνής!

Τι σας εμπνέει, τι σας παρακινεί και τι σας απογοητεύει;
Αυτό που μας εμπνέει και μας παρακινεί, είναι η αγάπη και το μεράκι μας για την μελέτη του συγκεκριμένου είδους μουσικής.
Όσο για το θέμα της απογοήτευσης πιστεύουμε ότι από την στιγμή που κάνεις αυτό που αγαπάς, δεν τίθεται θέμα απογοήτευσης. Έτσι κι αλλιώς πρώτα παίζουμε για να νιώσουμε εμείς καλά, και από την στιγμή που νιώθουμε εμείς καλά, είμαστε σίγουροι ότι θα νιώσει καλά και ο ακροατής!

DALTOV:
Μαρία Δαύκα: μπαγιάν
Μηνάς Δαύκας: καβάλ
Γιάννης Καρακαλπακίδης: μπάσο
Παναγιώτης Πολιτίδης: κρουστά

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...