HomeCinemaΕξώστης ΘΛίγο πριν τα Όσκαρ, λίγο μετά τις...

Λίγο πριν τα Όσκαρ, λίγο μετά τις Σφαίρες

Πως εξελλίσεται η κινηματογραφική κούρσα λίγο πριν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες των Όσκαρ

Σε μια τελετή που χαρακτηρίστηκε από την περισσή εγκράτεια του οικοδεπότη και παρουσιαστή της λαμπρής βραδιάς Ρίκι Τζερβές απονεμήθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας οι Χρυσές Σφαίρες 2012. Σε ότι αφορά την απονομή το Artist του Μισέλ Χαζαναβίσιους και Οι Απόγονοι του Αλεξάντερ Πεϊν χρήστηκαν οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς κερδίζοντας τα βραβεία καλύτερης ταινίας για κωμωδία/μιούζικάλ και δράμα αντίστοιχα.

Η αλήθεια είναι πως το Artist αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο φαβορί στην οσκαρική κούρσα που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες. Έχει ήδη κερδίσει τον θαυμασμό και κάμποσα βραβεία σε διάφορες ενώσεις κριτικών. Το ίδιο ισχύει και στα βραβεία των κινηματογραφικών Σωματείων, που αποτελούν την σοβαρότερη ένδειξη για το ποιοι είναι οι επικρατέστεροι νικητές και υποψήφιοι των Όσκαρ.

Μερίδιο στην λαμπερή μάχη των διασημότερων κινηματογραφικών βραβείων σίγουρα έχουν και άλλες ταινίες. Το Hugo, που κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας (Μάρτιν Σκορτσέζε) αποτελεί άλλη μια σπουδαια ταινία που σίγουρα θα λάβει αρκετές υποψηφιότητες κυρίως στα τεχνικά βραβεία πέρα από τα βασικά (μοντάζ, κουστούμια, σκηνικά). Το ίδιο ισχύει και για τους Απόγονους, που αποτελεί ίσως την πληρέστερη ταινία του Πεϊν και θα παίξει σημαντικό ρόλο σε κατηγορίες όπως ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και Α Ανδρικού ρόλου (για τον εκπληκτικό Τζορτζ Κλούνεϊ). Τα Μεσάνυχτα στο Παρίσι του Γούντι Άλεν, που κερδισε Χρυσή Σφαίρα σεναρίου, πολύ πιθανόν να είναι επίσης παρόν στα Όσκαρ.

Άγνωστος Χ παραμένουν τρείς ακόμα ταινίες. Το Άλογο του Πολέμου του Στήβεν Σπήλμπεργκ παρά την τεχνική και καλλιτεχνική αρτιότητα της δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να συγκινήσει την κινηματογραφική πιάτσα του Χόλυγουντ απουσιάζοντας σε αρκετές κατηγορίες σωματειακών βραβείων. Αντίθετα Το Κορίτσι με το Τατουάζ του Ντεϊβιντ Φίντσερ δείχνει να συγκινεί και ίσως αποτελέσει την έκπληξη των φετινών Όσκαρ, έκπληξη που οι Σφαίρες αγνόησαν και δεν συμπεριέλαβαν στις λίστες τους. Τέλος το κατασκοπευτικό θρίλερ Και ο κλήρος έπεσε στον Σμαϊλι, ταινία που πρωταγωνιστεί στα βρετανικά βραβεία BAFTA, ως η καλύτερη ταινία made in UK, έχει βάσιμους λόγους να ελπίζει σε ένα καλό πλασάρισμα στις υποψηφιότητες των Όσκαρ αν και οι Σφαίρες επίσης δεν εκτίμησαν αυτήν την ταινία.

Σε μια χρονιά έντονα φορτισμένη με την εκλογή Προέδρου στις ΗΠΑ, ταινίες όπως το αφροαμερικάνικο πολιτικά ορθό Οι Υπηρέτριες αλλά και το προεκλογικό Αι Ειδοί του Μαρτίου αποκτούν ξεχωριστή βαρυτητα. Οι Υπηρέτριες ήδη κέρδισαν τη Χρυσή Σφαίρα β γυναικείου ρόλου για την πολύ καλή Οκτάβια Σπένσερ ενώ έχασαν από την Σιδηρά Κυρία Μερίλ Στριπ τον Α γυναικείο της Βαϊόλα Ντεϊβις αλλά στα Όσκαρ ίσως αυτή η εικόνα να αλλάξει. Η ταινία σίγουρα θα είναι παρούσα και σε άλλες κατηγορίες, όπως διασκευασμένου σεναρίου, μουσικής και τραγουδιού. Μια δεύτερη γυναικεία ταινία, η κωμωδία Οι Φιλενάδες, φαίνεται να υπολογίζεται επίσης για το σενάριο και τις ερμηνείες της. Μιας και αναφερθήκαμε στα σενάρια αξίζει να αναφέρουμε το Moneyball, μια έξοχη σεναριακη κατασκεύη που χάρισε στον Μπράντ Πιτ μια επίσης πολύ καλή ερμηνεία.

Στα animation Οι Περιπέτειες του Τεν Τεν και το Ράνγκο σίγουρα θα έχουν ρόλο στην αντίστοιχη κατηγορία. Ο Τεν Τεν μάλιστα κέρδισε στις Χρυσές Σφαίρες και ίσως αποτελέσει την θετική οσκαρική στιγμή του Σπήλμπεργκ φέτος. Τέλος στις ξενόγλωσσες ταινίες το ιρανικό δράμα Ένας Χωρισμός, που κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα, δείχνει μέχρι στιγμής να γοητεύει τους Αμερικανούς. Είναι δύσκολο ίσως να κάνουμε εκτιμήσεις, καθώς αποτελεί την πιο ρευστή κατηγορία αλλά ας αναφέρουμε άλλους τέσσερις τίτλους με ενδιαφέρον: Το Λιμάνι της Χάβρης από τη Φινλανδία, η Πίνα από την Γερμανία, το Where Do We Go Now? από το Λίβανο, το Πολεμώντας για τη Νίκη από τη Γαλλία.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...