HomeCinemaΕξώστης ΘΟ Τελευταίος χορευτής του Μάο

Ο Τελευταίος χορευτής του Μάο

(Mao's Last Dancer)

Βιογραφικό δράμα, 2009, Η.Π.Α./ Αυστραλία, 117 λεπτά

Σκηνοθεσία: Μπρους Μπέρεσφορντ

Παίζουν: Μπρους Γκρίνγουντ, Κάιλ Μακλάχλαν, Τζόαν Τσεν, Τσι Τσάο, Αμάντα Σουλ, Καμίλα Βεργκότις

Η επική διαδρομή του Λι Κουνζίν, που οδηγείται από μικρό χωριατόπουλο στην επαρχία της Κίνας, στην καταξίωση στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα ως ένας από τους κλασικούς χορευτές παγκόσμιου αναγνώρισης.

Ο Μπρους Μπέρεσφορντ είναι γνωστός από τον οσκαρικό Σωφέρ της κας Νταίζυ. Στην περίπτωση του Μάο η πρόθεση του ήταν να φτιάξει ένα παραμύθι με δράκους και χορευτές αλλά το πως μεταφέρεις κάτι τέτοιο στο πανί είναι μεγάλη κουβέντα. Σεναριακά και σκηνοθετικά βασίζεται σε σχηματικές ευκολίες που σίγουρα θα κολακέψουν το μάτι και την αίσθηση του θεατή. Ο μελοδραματισμός με τον οποίο στολίζει την αφηγήση του ο Μπέρεσφορντ με σκοπό να κερδίσει τους θεατές του είναι άλλο ένα τέτοιο στοιχείο αλλά δεν είναι κατα' ανάγκην κακό. Πιο ενοχλητικό φαντάζει το Αμερικάνικο όνειρο του Λι. Οι σκηνές της αυτομόλησης του από την “κακή” κομμουνιστική Κίνα στην ελεύθερη Δύση είναι δοσμένες με τόση αφέλεια και politically correct αφήγηση που δεν προξενούν την παραμικρή αγωνία. Η σύγκριση με το '80s ψυχροπολεμικό Λευκές Νύχτες είναι απογοητευτική.

Έτσι λοιπόν η ταινία διασώζεται από πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Οπως ας πούμε από τις χορευτικές σκηνές. Όσοι αγαπάτε τον χορό καταλαβαίνετε ότι η παρουσία του σπουδαίου παλαίμαχου χορογράφου Γκρεμ Μέρφι, ο οποίος σκηνοθετεί μαγικά τις σκηνές χορού, είναι λυτρωτική. Ο σκηνοθέτης ευτύχησε επίσης να διαθέτει πολύ καλό καστ που συνδύασε ερμηνευτική και χορευτική παρουσία και πράγματι καταφέρνει να κλέψει την συμπάθεια μας. Ο Τσι Τσάο, σπουδαίος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Μπέρμιγχαμ, λ.χ. στον πρωταγωνιστικό ρόλο μαγεύει με την χορευτική κίνηση του. Και κάπου εδώ μπαίνει τελεία.

Related stories

Ο Δημήτρης έχει τη μοναδική πιτσαρία που απέμεινε από την «πιάτσα της πίτσας» εδώ και 46 χρόνια

Κείμενο: Μαρία Καρασπύρου Φωτο: Iωάννα Καραφυλλίδου Το μέρος αυτό χαράζει...

Βιβλίο | S. A. Cosby «Δάκρυα ξυράφι».

Γράφει ο Τάσος Γέροντας A. Cosby«Δάκρυα ξυράφι». Μετάφραση Κίκα...

Η “Νέα Ορλεάνη” της Θεσσαλονίκης: Οι καλύβες μέσα στο νερό, ψάρεμα και μυδοκαλλιέργειες

Το Πλωτό Ξύλινο Καταφύγιο των αλιέων και των μυδοκαλλιεργητών...

Οι γραφίστες της Θεσσαλονίκης στον Εξώστη | Ελίζα Ζαρίφη – Trebanal Creative

Οι Θεσσαλονικείς γραφίστες φιλοξενούνται στον Εξώστη -  Ελίζα Ζαρίφη...