HomeCinemaSpecial screeningSpecial Screeining | Επτά μέρες με τη...

Special Screeining | Επτά μέρες με τη Μέριλιν

(My week with Mairilyn)

Βιογραφικό δράμα εποχής, 2011, Ην. Βασίλειο – ΗΠΑ, 99 λεπτά

Σκηνοθεσία: Σάιμον Κέρτις

Παίζουν: Μισέλ Γουίλιαμς, Κένεθ Μπράνα, Έντι Ρέντμεϊν, Τζούντι Ντεντς, Έμα Γουάτσον, Τζούλια Ορμόντ

Το καλοκαίρι του 1956, ο Κόλιν Κλαρκ δουλεύει ως βοηθός στα γυρίσματα της ταινίας Ο Πρίγκιπας και η Χορεύτρια (The Prince and the Showgirl), στην οποία πρωταγωνιστούν οι Λόρενς Ολίβιε και Μέριλιν Μονρόε, η οποία είναι στο μήνα του μέλιτος με το νέο της σύζυγο, το συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ. Όταν ο Μίλερ φεύγει από τη Βρετανία, ο Κλαρκ συστήνει τη Μονρόε στη βρετανική ζωή και περνούν μία εβδομάδα μαζί, κατά τη διάρκεια της οποίας η Μέριλιν δραπετεύει από τη ρουτίνα του Χόλιγουντ και την πίεση της δουλειάς της.



Μια ταινία βασισμένη στο μύθο μιας διαχρονικής σταρ, ενός icon του σταρ σύστεμ, που ευλόγησε το Χόλυγουντ από τις αρχές του 20ου αιώνα δεν είναι κάτι πρωτότυπο. Ωστόσο ο Σαϊμον Κέρτις στην πρώτη του προσπάθεια για το πανί της μεγάλης οθόνης (έχει δοκιμαστεί χρόνια τώρα στην μικρή οθόνη με θετικά αποτελέσματα) δεν ασχολείται εδώ με μια βιογραφία της Μέριλιν αλλά με την μαρτυρία ενός ανθρώπου (το σενάριο βασίζεται σε αυτοβιογραφικό βιβλίο του συγγραφέα Κόλιν Κλάρκ), που σε νεαρή ηλικία έζησε από κοντά αυτό το μύθο. Στον αγγλικό τίτλο της ταινίας αυτό το κτητικό My τονίζει την μοναδικότητα της εμπειρίας. Και ως γνωστόν ότι ζεις στη νιότη, το ζεις με ένταση και το κουβαλάς για πάντα μαζί σου. Έτσι και ο Κόλιν θυμάται την μοναδική κινηματογραφική εμφάνιση της Μέριλιν εκτός Αμερικής έντονα, τρυφερά, νοσταλγικά.



Στα της ταινίας η Μισέλ Ουίλιαμς ως Μέριλιν είναι σαγηνευτική. Ισορροπώντας ανάμεσα στην ανασφαλή Νόρμα Τζην, την εκτυφλωτική Μέριλιν Μονρόε και την τσαχπίνα Έλσι δικαίως υπολογίζεται στις οσκαρικές ερμηνείες της χρονιάς και μην σας κάνει εντύπωση αν φτάσει μέχρι την χρυσή τελετή. Ωστόσο αυτό το “γύρω-γύρω όλοι και στη μέση η Μέριλιν” δεν προσφέρει αφορμές στην ταινία για να εμβαθύνει περισσότερο στους υπόλοιπους χαρακτήρες της ιστορίας. Προβληματική λ.χ. είναι η παρουσία του Κένεθ Μπράνα ως Λόρενς Ολίβιε, που εμφανίζεται επιδερμικά σε σχέση με τον όγκο της πραγματικής παρουσίας του. Για την ιστορία ο Ολίβιε δεινοπάθησε τόσο στα γυρίσματα της ταινίας Ο Πρίγκηπας και η Χορεύτρια ώστε να τελικά να λάβει την απόφαση να αποσυρθεί από τον κινηματογράφο για χρόνια. Παρ' όλα τα προβλήματα τους το σενάριο του Άντριαν Χότζες, όπως και η σκηνοθεσία του Σαϊμον Κέρτις, αναπαριστούν ευχάριστα και αρκετά πιστά το μεταπολεμικό Λονδίνο και την αισιόδοξη αύρα της εποχής. Μισό αιώνα μετά μόνο μελαγχολικά μπορείς να νιώσεις με μια τέτοια μακρινή αισιοδοξία…




Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...