HomeMind the artDesign - ΑρχιτεκτονικήChristian Dior pre-Fall 2023: Tι βλέπουμε στη...

Christian Dior pre-Fall 2023: Tι βλέπουμε στη νέα συλλογή made in India

γράφει η Ρούλα Μπολτσή

Όταν αναφερόμαστε στην Ινδία ένα από τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο νου είναι το Bollywood, η κινηματογραφική βιομηχανία της πόλης Βομβάης, μετονομασθείσα σε Μουμπάι πλέον. Τις τελευταίες μέρες όμως η συγκεκριμένη πόλη συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου, καθώς εκεί άνοιξε της πύλες του το μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο της Ινδίας το Nita Mukesh Ambani Cultural Centre, όπου θα αναδεικνύεται μέσω εκδηλώσεων και εκθέσεων η μοναδικότητα των Ινδικών μορφών τέχνης.

Το άνοιγμα του κέντρου ήταν μια μεγάλη γιορτή της μόδας με διάσημους προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο, όπως η Penelope Cruz, η Gigi Hadid, η Zendaya και η Priyanka Chopra. Κοινός παρονομαστής όλων των προσκεκλημένων η ένδυσή τους, η οποία είχε εμφανέστατα επιρροές από τις τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες.

Gigi Hadid

Προάγγελος του συγκεκριμένου ανοίγματος βέβαια υπήρξε και η παρουσίαση της συλλογής “pre-fall 2023” του γνωστού οίκου Christian Dior στις 31 Μαρτίου. Η επίδειξη εκτός του ότι έλαβε μέρος στην συγκεκριμένη πόλη, ήταν επίσης εμπνευσμένη από την παράδοση και την κληρονομιά της Ινδικής ενδυμασίας υμνώντας την ξεχωριστή τεχνοτροπία και το μοναδικό της σχεδιασμό. Η creative director του οίκου, Maria Grazia Chiuri, σε συνεργασία με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Chanakya School of Craft, στο Μουμπάι, οι οποίες συνδέονται με επαγγελματική φιλία σχεδόν 30 χρόνων,  δημιούργησαν μια συλλογή η οποία παντρεύει άρτια την ταυτότητα του οίκου Dior, η οποία κινείται σε ήπιους τόνους, με την Ινδική κουλτούρα, δίνοντας της άπλετο χώρο να αναδειχθεί. Η Chiuri, έχοντας μελετήσει πολύ καλά το παρελθόν του οίκου, αλλά και την Ινδική κληρονομιά, σχεδιάζει με καινοτόμο τρόπο μια συλλογή η οποία διακρίνεται από πολυχρωμία, χωρίς όμως να εξαιρεί το μαύρο και το άσπρο, περίτεχνα κεντημένες λεπτομέρειες με θέματα από τη φύση, πολυτελή υφάσματα και κλωστές από μετάξι και σχέδια βασισμένα στην παραδοσιακή φορεσιά “σάρι”. Όλες τις δημιουργίες έχουν επιμεληθεί τεχνίτες της σχολής με την άρτια τεχνογνωσία τους, η οποία διατηρείται και αναπαράγεται για πάνω από 13 γενιές πλέον.

Η συγκεκριμένη συνεργασία δεν προάγει μόνο τις καλές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ινδίας, αλλά είναι κυρίως ένας σημαντικός συμβολισμός, ο οποίος απεικονίζεται με εντυπωσιακό κέντημα στο πίσω μέρος ενός σακακιού της συλλογής και είναι εμπνευσμένος από γνωστό ινδικό μότο που μεταφράζεται ως  “We are strong together”.

 

 

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...