Chinawoman

Η Michelle Gurevich είναι η Chinawoman… Είναι μια ήρεμη δύναμη… μια πειθαρχημένη επαναστάτρια… η χαρά και η θλίψη μαζί… Αποφάσισε πριν χρόνια να σταματήσει να ασχολείται με το film editing και άρχισε να γράφει μουσική. Ηχογράφησε και τα 2 της άλμπουμ (Party Girl, Show me the face) στο δωμάτιο της στον Καναδά και τώρα ετοιμάζει το επόμενο στη Γερμανία όπου έχει μετακομίσει για να είναι πιο κοντά στα ευρωπαϊκά stages. Το στυλ της είναι πια τόσο ξεχωριστό που τα ξένα μέσα την έχουν χαρακτηρίσει ως μια από τις πιο συναρπαστικές αρτίστες των τελευταίων ετών. Μελωδίες λιτές με θανατηφόρα synthesizers μας παραπέμπουν σε Ρώσσικα Ballrooms του '80. Φωνή μπάσα που μας ταξιδεύει σε σκοτεινά αισθησιακά μονοπάτια. Ποιητική στο λόγο της με βαθυστόχαστους συμβολισμούς, μας βάζει στο κλίμα που θα επικρατήσει την Παρασκευή 1η Μαρτίου στο Block 33 όπου κάνει την πρώτη της εμφάνιση στο ελληνικό κοινό.
Εμείς βαρεθήκαμε τα εύκολα και θα είμαστε εκεί…εσείς?

Γεια σου Michelle! Ας ξεκινήσουμε πηγαίνοντας πίσω το χρόνο… Γεννήθηκες και μεγάλωσες στο Τορόντο του Καναδά. Η καταγωγή σου είναι από τη Ρωσία. Με ποιον τρόπο θεωρείς ότι το παρελθόν σου έχει επηρεάσει τη μουσική σου?
Ίσως κάθε πολιτισμός να έχει τα δικά του πρότυπα για να εκφράσει τη μελαγχολία, αν και η πηγή παραμένει πάντα η ίδια. Μεγάλωσα με Σοβιετικές και Ευρωπαϊκές μπαλάντες, αλλά μέσα σε μια αγγλική- Βορειοαμερικανική κουλτούρα. Στη μουσική μου υπάρχει η αίσθηση του παλιού και απλοϊκού, αλλά ταυτόχρονα και του καινούριου και προοδευτικού.

Μετακόμισες στο Βερολίνο πριν 2 χρόνια περίπου… Πώς είναι η ζωή εκεί?
Το Βερολίνο είναι γκρι, προσιτό, άγριο, γραφειοκρατικό, διεθνές, ηλεκτρονικό. Είναι ένα σημείο συνάντησης για οποιονδήποτε έχει κλίση στα καλλιτεχνικά, έχει παραλίες γυμνιστών και σκοτεινά μπαράκια, το φαγητό είναι μέτριο και οι ποδηλατόδρομοι καλοί.

Τα περισσότερα από τα κομμάτια σου είναι σκοτεινές μπαλάντες… Από που πηγάζει όλη αυτή η μελαγχολία?
Σίγουρα μπορεί να φανταστεί κανείς αρκετούς λόγους για να μελαγχολήσει σ' αυτήν τη ζωή, το ίδιο και για να χαρεί. Αυτά τα συναισθήματα ζουν παράλληλα μέσα στον καθένα μας σε ίσες αναλογίες, απλά κάποιος μπορεί να επιλέξει να κρύψει το ένα μέσα του και να φορέσει το άλλο για… περικεφαλαία!

Το “Party Girl” εξακολουθεί να είναι ένα κομμάτι που βάζω στο repeat!… Εξήγησέ μας την ιστορία του.
Το “Party Girl” είναι για τον παρασημοφορημένο στρατηγό που ακόμα στοχεύει στο να ευχαριστεί τον πατέρα του. Ή για τον δημοσιοσχετίστα που μισεί τους ανθρώπους. Ή για τον μάγο του Οζ που στην πραγματικότητα είναι ο ανθρωπάκος πίσω από την κουρτίνα που κινεί τα νήματα. Το θέμα του είναι επηρεασμένο από τη φίλη μιας φίλης, μια 40άρα η οποία δοκίμασε για πρώτη φορά ναρκωτικά και έλεγε ότι πάντα ονειρευόταν να γίνει ένα party girl και να που τελικά τα κατάφερε.

Η φωνή σου δε μας παραπέμπει σε Κινέζα…! τα τραγούδια σου είναι μελοδραματικά αλλά τα video clips σου θα έλεγα ότι έχουν μια χιουμοριστική αίσθηση. Προσπαθείς με κάποιο τρόπο να ισορροπήσεις δυο διαφορετικούς κόσμους μέσα σου?
Μου αρέσει το μείγμα της προστυχιάς με την ειλικρίνεια… για μένα είναι το απόλυτο στοιχείο στο ρομαντισμό. Η αλήθεια είναι συνήθως διφορούμενη. Αυτός που σε περικλείει τις νύχτες είναι πιθανότερο να είναι και αυτός από τον οποίον θα αποξενωθείς. Μου αρέσει ο συνδυασμός της τραγωδίας και της γιορτής. Μου αρέσουν τα χαμόγελα που γίνονται ταυτόχρονα και συνοφρυώματα.

Η μητέρα σου λοιπόν είναι η “Russian Ballerina”… Ο ρυθμός του είναι απίθανος! Να περιμένουμε κι άλλα τέτοια κομμάτια στον επόμενο δίσκο σου?
Νομίζω ότι είναι καλό να δίνουμε στο κοινό ένα περιστασιακό διάλειμμα με ένα μικρό «hoorah», αλλά δεν θα ήθελα να παρασυρθώ. Ο αρτοποιός φτιάχνει ψωμί, και η Chinawoman γράφει σκοτεινές μπαλάντες.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σου σχέδια? Θα ήθελες να συνεργαστείς με κάποιον συγκεκριμένο καλλιτέχνη ή μια άλλη μπάντα?
Ελπίζω να συνεργαστώ με μια πιο συνειδητοποιημένη, γεμάτη έμπνευση και εξελιγμένη εκδοχή του εαυτού μου. Το σχέδιό μου είναι να συνεχίσω να γράφω τραγούδια, και ελπίζω καλά τραγούδια, και να προσπαθώ να χωρέσω σε 4 λεπτά το απόλυτο και ξεσηκωτικό δράμα.

Αυτή θα είναι η πρώτη σου εμφάνιση στην Ελλάδα. Τι να περιμένουμε να δούμε στο Block 33?
Να περιμένετε κάτι γνώριμο αλλά φρέσκο, ένα στοπ καρέ μιας προσωπικής στιγμής , κάτι οικείο αλλά περίεργο, ένα ζοφερό singalong και μια πανέμορφη φιλία…

Προπώληση: 12 ευρώ ( τα πρώτα 250)
Ταμείο: 15 ευρώ
Εισιτήρια online: http://chinawoman.eventbrite.com/

Σημεία Προπώλησης:
– Rover Bar: Σαλαμίνος 06, Λαδάδικα, Τηλ: 2310 544304
– Stereodisc Record Shop: Αριστοτέλους 04, Τηλ: 2310 262912
– Ticket House – Musicland: Μητροπόλεως 102, Τηλ: 2310 264880
– Mr Jones Café: Δημ. Γούναρη 23 & Ναυαρίνου 1, Τηλ: 2310 257379 Με την υποστήριξη του Εξώστη

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...