HomeCinemaΕξώστης ΘΕπιχείρηση «Αργώ»

Επιχείρηση «Αργώ»

(Argo)

Πολιτικό Θρίλερ, 2012, ΗΠΑ, 120 λεπτά

Σκηνοθεσία: Μπεν Άφλεκ

Παίζουν: Μπεν Άφλεκ, Άλαν Άρκιν, Τζον Γκούντμαν, Μπράιαν Κράνστον

Νοέμβριος του 1979. Μια ομάδα Ιρανών στρατιωτών εισβάλει στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη και κρατά όμηρους 52 Αμερικανούς. Eξι Αμερικανοί καταφέρνουν να διαφύγουν και να βρουν καταφύγιο στην κατοικία του Καναδού πρέσβη. Ένα περίτολμο σχέδιο διαφυγής θα κρίνει το πολιτικό παιχνίδι ζωής και θανάτου.

Ο Μπεν Άφλεκ αφήνει πίσω του την καλλιτεχνική επιτυχία του The Town και παραθέτει ένα σημαντικό κεφάλαιο στον κόσμο του πολιτικού θρίλερ. Η κωμική εναρκτήρια σεκάνς της ταινίας θέτει τις αντιθετικές βάσεις ως προς το αφηγηματικό ύφος που θα ακολουθήσει στην απόδοση μίας ώριμης και παράλληλα δραματικής σκηνοθετικής προσέγγισης. Θέσεις και ξεκάθαρες πολιτικές στάσεις εκλείπουν ενώ οι 70's αναφορές και η συνολική προσπάθεια αναβίωσης του φιλμικού είδους συμπληρώνονται με την αποτυπώση του κλίματος της εποχής με άριστο σκηνογραφικό και ενδυματολογικό περιεχόμενο.

Ο Άφλεκ δίνει χώρο στους ηθοποιούς, αντιλαμβάνεται τα όρια του χαρακτήρα που υποδύεται, την ώρα που η εξαίρετη διαχείρηση της κινηματογραφικής γλώσσας εκμεταλεύεται με σωστή δόση τις ντοκιμαντερίστικες πινελιές. Η βιομηχανία του Χόλιγουντ λειτουργεί ως αφορμή που θα καθορίσει την πορεία των γεγονότων. Η ταινία μπορεί να ήταν ψεύτικη όμως η αποστολή αληθινή όπως λέει χαρακτηριστικά και το εμπορικό μότο της διανομής. Το οσκαρικό ARGO είναι αναμφίβολα μία από τις σημαντικές κυκλοφορίες που δεν χρειάζεται βραβεία και βούλα Χρυσής Σφαίρας για να παρασύρει το θεατή στον κόσμο του. Ο Μπεν Άφλεκ θέτει ψηλά τον πήχη και ελπίζουμε να ξεπεράσει και πάλι τον εαυτό του.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...