HomeCinemaΕξώστης ΘΠαράνομοι

Παράνομοι

(Lawless)

Δράμα, 2012, ΗΠΑ, 116 λεπτά

Σκηνοθεσία: Τζον Χίλκοουτ

Παίζουν: Τομ Χάρντι, Σία Λαμπέφ, Γκάι Πιρς, Τζέσικα Τσαστέιν, Γκάρι Όλντμαν

Στην πολιτεία Φράνκλιν της Βιρτζίνια, οι αδερφοί Μπόντουραντ είναι κάτι σαν μύθος. Πωλούν παράνομα αλκοόλ την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, χωρίς να μπαίνουν σε διαδικασίες “λαδώματος” των αρχών, δρουν αντάρτικα και αποφεύγουν πάντα τον θάνατο ή έστω την σύλληψη. Η παρουσία ενός καινούριου αστυνομικού από το Σικάγο επιφέρει μια αναπόφευκτη σύγκρουση.

Αμέτρητες φορές στο σινεμά ο κλέφτης είχε μεγαλύτερη γοητεία από τον αστυνόμο, συχνά λόγω της ανηθικότητας του τελευταίου, κάτι που συμβαίνει και εδώ όπου οι εκπρόσωποι του νόμου εμφανίζονται στην άσχημη μορφή τους, αυτή του μεσάζοντα σε παράνομες δοσοληψίες με σκοπό να καρπωθούν (οι ίδιοι, όχι το κράτος) ένα μικρό μερίδιο από αυτές. Ο Χίλκοουτ μάλιστα βρίσκει πάτημα στον αστυνόμο (Γκάι Πίρς), παρουσιάζοντας έναν εντελώς αντιπαθή χαρακτήρα που κάνει ακόμη πιο συμπαθείς τους αδερφούς Μπόντουραντ.
Αν αυτό μοιάζει άδικο προς τον θεατή, η κατάσταση διορθώνεται όσο περνά η ώρα. Οι παράνομοι σταδιακά απομυθοποιούνται καθώς η έπαρση τους καταπλακώνει, και ο θρύλος γύρω από αυτούς γίνεται όλο και πιο αδύναμος ενώ μεταβαίνουν σε μια πιο γήινη πραγματικότητα. Αυτή η ντετερμινιστική κατάληξη είναι που σώζει και την ταινία από την αυτοπαρωδία και την μετατρέπει σε μια επαρκώς δομημένη ιστορία γύρω από την ηθική. Αξεπέραστος και πάλι ο Τομ Χάρντι, ο πιο ενδιαφέρων ηθοποιός των τελευταίων ετών, ηγείται ενός εντυπωσιακού καστ.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...