HomeCinemaSpecial screeningSpecial Screening | Aliki my Love

Special Screening | Aliki my Love

Κωμωδία/Ρομαντική, 1962, Ελλάδα/ Μ. Βρετανία/Ισραήλ/ Η.Π.Α., 100 λεπτά


Σκηνοθεσία: Ρούντολφ Ματέ

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις


Παίζουν: Τζες Κόνραντ, Αλίκη Βουγιουκλάκη



Αμερικάνος playboy και bon viveur (Τζες Κονραντ) κερδίζει μια μεγάλη κληρονομιά στην άλλη άκρη του κόσμου, σε ένα νησάκι ελληνικό, την Ευτυχία. Πηγαίνοντας να πιστοποιήσει την αξία της περιούσιας προκειμένου να την ρευστοποίησει και να βγάλει ζεστό παραδάκι, που θα τον κάνει να συνεχίσει την εύκολη ζωή του, θα βρεθεί σε έναν μικρό ελληνικό νησιώτικο παράδεισο, φιλοξενούμενος μιας καπάτσας νησιώτισσας και της γοητευτικής κόρης της (αυτή είναι η Βουγιουκλάκη) που θα τον μπλέξουν σε πολλές απρόβλεπτες ιστορίες που τελικά θα του αλλάξουν την ζωή.






Το Aliki my Love γυρίστηκε στην Ιο το 1962 και ήταν συμπαραγωγή της Φίνος Φιλμς με μια ισραηλινοβρετανική εταιρία παραγωγής. Αν και ο σκηνοθέτης της ήταν από τους εκπροσώπους του φιλμ νουάρ το αποτέλεσμα εδώ έβγαλε μια ρομαντική φολκλορική κομεντί. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη μετά την προβολή στο εξωτερικό ταινιών όπως η Αστέρω (που το 1958 προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου κερδίζοντας θερμές κριτικές) αλλά και μικροσκανδάλων (όπως η περιβόητη γνωριμία – σχέση με τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο) πίστεψε πως θα μπορούσε να κάνει ένα διεθνές άνοιγμα στην καριέρα της. Είναι άλλωστε μια εποχή σχετικά ευνοϊκή και εξωστρεφής για τον ελληνικό κινηματογράφο και τα ελληνικά icons.



Ο Μάνος Χατζιδάκις, με την δόξα του Όσκαρ ακόμη νωπή και μιας διεθνούς πορείας που μόλις ξεκίνησε, κλήθηκε να συνθέσει την μουσική και τα τραγούδια της ταινίας ενώ οι στίχοι είναι του Νίκου Γκάτσου. Κάποια από τα μουσικά θέματα υπήρξαν δάνεια από την Μανταλένα (1960) όμως το σύνολο της μουσικής ήταν πρωτότυπο και το σάουντρακ ήταν για αρκετά χρόνια δυσεύρετο. Ο Μάνος Χατζιδάκις, ένιωθε πως το μουσικό αποτέλεσμα που συνέθεσε δεν τον εκπροσωπούσε και έτσι είχε πωλήσει τα δικαιώματα του soundtrack στην αμερικανική δισκογραφική Fontana. Για αυτό και ο δίσκος δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα από ελληνική δισκογραφική. Δυο από τα τραγούδια με τη φωνή της Αλίκης Βουγιουκλάκη, ξαναηχογραφήθηκαν την δεκαετία του '70. Σήμερα ένας αρκετά τυχερός και γενναιόδωρος συλλέκτης μπορεί βρει κάποιο αντίτυπο του βινιλίου στο Μοναστηράκι της Αθήνας σε τιμή άνω των 300 ευρώ.






Η αμηχανία πάντως στο συνολικό αποτέλεσμα έφερε την αποτυχία και αυτή με την σειρά της έφερε την απογοήτευση και ίσως για αυτό να εξαφανίστηκε και η κόπια της ταινίας, αφού δεν προβλήθηκε ποτέ στην ελληνική τηλεόραση ενώ πέραν του 1962 δεν υπήρξε καμία νέα κινηματογραφική προβολή. Το Aliki my Love παραμένει ένα μυστήριο μέχρι σήμερα χωρίς να επιβεβαιώνει την φημολογία περί “τολμηρών σκηνών και άλλων χαριτωμένων λεπτομερειών τα οποία μάλλον διογκώνουν τον μύθο της ταινίας παρά στηρίζονται στην πραγματικότητα.



Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...