HomeCinemaSpecial screeningΟι Φάλαινες του Αυγούστου

Οι Φάλαινες του Αυγούστου

Special screening for the summer (The Whales of August)

Δράμα, 1987, ΗΠΑ, 90 λεπτά

Σκηνοθεσία: Λίντσεϊ Άντερσον

Παίζουν: Λίλιαν Γκις, Μπέτι Ντέιβις, Βίνσεντ Πράις, Αν Σοδερν

Δύο ηλικιωμένες αδερφές, η Λίμπι και η Σάρα, περνούν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους σε παραθαλάσσιο σπίτι στο Μέιν, όπου συνήθιζαν μικρές να επισκέπτονται τα καλοκαίρια και να παρατηρούν τις φάλαινες που εμφανίζονταν κοντά στην ακτή.

Αν και σπάνια συγκαταλέγεται στις σημαντικές ταινίες του Λίντσεϊ Άντερσον, το τελευταίο φιλμ στην κινηματογραφική του καριέρα διακρίνεται πέρα από την ευαίσθητη οπτική του στην τρίτη ηλικία για κάτι που πάντα αποτελεί δύσκολο αίνιγμα για τους σκηνοθέτες. Την λεπτότητα στον χειρισμό και την απαραίτητη ύπαρξη ισορροπιών ενός εγχειρήματος όπου η παρουσία των πρωταγωνιστών του μοιάζει σημαντικότερη από το ίδιο το φιλμ. Και πώς να μην μοιάζει όταν τον μεγαλύτερο φιλμικό χρόνο καταλαμβάνουν η 91 ετών τότε Λίλιαν Γκις, γεννημένη στα χρόνια που γεννήθηκε και το σινεμά στις ΗΠΑ και πρωταγωνίστρια μεταξύ άλλων της Γέννησης του Έθνους του Γκρίφιθ, και η 79 ετών Μπέτι Ντέιβις με όλη την τεράστια καριέρα που την ακολουθούσε. Η ευαίσθητη Σάρα της πρώτης και η πικρόχολη Λίμπι της δεύτερης μιλούν κυρίως σε χρόνο παρελθοντικό, κυρίως απολογιστικά, γνωρίζοντας πως πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους. 

Η ιδέα του απολογισμού δένει άψογα με τον χώρο, αφού το σπίτι στο Μέιν μοιάζει ιδανικός τόπος αποχώρησης από τα εγκόσμια, αλλά και με τον χρόνο. Το καλοκαίρι είναι και ανασκόπηση ή εκτίμηση γεγονότων από το παρελθόν, η εποχή για διορθώσεις ακόμη και σε μεγάλες ηλικίες. Η πρόθεση άλλωστε της Σάρα να βρει τρόπους να προσέχει την Λίμπι (που σταδιακά έχει χάσει την όρασή της) δείχνει ένα, έστω μικρό και υποτυπώδες, σχέδιο για το μέλλον. Πλάι στις πρωταγωνίστριες, ο Πράις και η Σόδερν συμπληρώνουν μια τετράδα που έχει τις δικές της ταχύτητες, πολύ μακριά από αυτές του σύγχρονου σινεμά, δείγμα της διάχυτης νοσταλγίας σε όλα τα επίπεδα του φιλμ.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...