HomeCinemaΕξώστης ΘΠυροτεχνήματα την Τετάρτη

Πυροτεχνήματα την Τετάρτη

(Chaharshanbe-soori / Fireworks Wednesday)

Κοινωνικό Δράμα, 2006, Ιράν, 102 λεπτά

Σκηνοθεσία: Ασγκάρ Φαρχαντί

Πρωταγωνιστούν: Ταρανέ Αλιντουστί, Χεντιέ Τεχρανί, Χαμίντ Φαροκνεζάντ

Την τελευταία Τετάρτη πριν το νέο περσικό έτος, ο λαός του Ιράν γιορτάζει με πυροτεχνήματα.Η Ρούχι εργάζεται προσωρινά ως καθαρίστρια, για να εξοικονομήσει χρήματα για τον επερχόμενο γάμο της. Την πρώτη κιόλας ημέρα στη νέα της δουλειά, γίνεται μάρτυρας σε έναν τεράστιο καβγά ανάμεσα στο ζευγάρι που έχει το διαμέρισμα. Μπλέκεται σε μια σειρά αντιπαραθέσεων καθώς ξετυλίγεται η αλήθεια.

Τα Πυροτεχνήματα την Τετάρτη είναι η τρίτη ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, πριν από τα πιό γνώριμα φιλμ Τι απέγινε η Ελι και Ενας χωρισμός. Πρόκειται για δράμα συζυγικής απιστίας μέσα από τα μάτια ενός τρίτου κομβικού προσώπου που χτίζει τη διαπλοκή. Ο στρωτός αφηγηματικός ρυθμός συνοδεύεται από τη δυναμική των ερμηνειών ενώ η αξιοποίηση της κινηματογραφικής γλώσσας συναρπάζει με την απλότητά της. Οι στέρεες σεναριακές του βάσεις δομούν ένα αξιοπρόσεχτο δράμα χαρακτήρων που ακροβατούν ανάμεσα σε καχυποψίες, μυστικά και σημαντικές αποκαλύψεις. Η ρευστότητα της κοινωνικής ζωής αποδίδεται ρεαλιστικά, δίχως την παραμικρή δόση εύκολου συναισθηματισμού.

Ο χαρακτήρας της Ρούχι, όπως και οι υπόλοιποι της ιστορίας, ανήκουν στη μεσοαστική τάξη της Τεχεράνης. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι αστικές αντιθέσεις μέσα στην ιρανική πραγματικότητα. Η σημασία των πυροτεχνημάτων εμφανής χάρη στο θόρυβο και την οπτική δυναμική τους. Κρύβουν το δικό τους μήνυμα, στηρίζουν το δράμα, γίνονται θύματα μίας αξιοπρόσεχτης διαχείρησης από τον σκηνοθέτη. Μία σημαντική ταινία στο είδος της και ένα διάμαντι για τους λάτρεις του ιρανικού σινεμά.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...