HomeCinemaSpecial screeningΟι Άντρες προτιμούν τις ξανθιές

Οι Άντρες προτιμούν τις ξανθιές

Special screening for the summer (Gentlemen prefer Blondes)

Μιούζικαλ/Αισθηματική/Κωμωδία, 1953, ΗΠΑ, 91 λεπτά

Σκηνοθεσία: Χάουαρντ Χοκς

Πρωταγωνιστούν: Μέριλιν Μονρόε, Τζεϊν Ράσελ

Δύο Αμερικανίδες τραγουδίστριες σαλπάρουν για τη Γαλλία. Οι προκλητικές Λόρελαϊ και Ντόροθι αναστατώνουν τον κόσμο των πλουσίων. H φιλοχρήματη Λόρελαϊ, επειδή αναζητά άντρες με πλούτο και διαμάντια, και η Ντόροθι επειδή αναζητά τον μεγάλο έρωτα. H παρουσία τους αλλάζει ολοκληρωτικά τη ζωή των αντρών, που ταξιδεύουν μαζί τους στο πολυτελές υπερωκεάνειο. Ωστόσο, δεν είναι μόνες. Της ακολουθεί κατά πόδας ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ, ο οποίος έχει ως αποστολή να παρακολουθεί την μία από αυτές…

Συμβολική επιλογή μιας και φέτος κλείνει μισός αιώνας από τότε που η Μέριλιν έφυγε τόσο ξαφνικά από κοντά μας. Και είναι αλήθεια πως είδωλο σαν την Μέριλιν δεν ξαναέβγαλε το Χόλυγουντ όσο κι αν προσπάθησε. Bασισμένη σε ένα θεατρικό μιούζικαλ που έκανε την πρεμιέρα του στο Μπροντγουεϊ τα Χριστούγεννα του 1949 γρήγορα έγινε αντιληπτό πως επρόκειτο για χρυσάφι. Έτσι πολύ γρήγορα αγοράστηκαν τα δικαιώματα για μια κινηματογραφική μεταφορά της ταινίας.

Ο Χάουαρντ Χοκς σπουδαίος σκηνοθέτης της κλασικής εποχής του Χόλυγουντ επιβεβαιώνει εδώ την μεγάλη κλάση του σε μια διασκεδαστική, μουσική και κωμική ταινία. Δύσκολο βέβαια το έργο να τιθασσεύεις την μονίμως ασυνεπή επαγγελματικά Μέριλιν αλλά ο σκηνοθέτης στηρίζει πολλά όχι μόνο στην ξανθιά ντίβα, που εδώ είναι λαμπερή όσο ποτέ, αλλά και στην άκρως γοητευτική μελαχροινή Τζεϊν Ράσελ που συμπληρώνει το πρωταγωνιστικό δίδυμο με μοναδικό στυλ. Αρκεί να θαυμάσετε την performance του “Bye Bye Baby” αλλά και το κλασικό και αξεπέραστο “Diamonds are Girl's best friends”!

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...