HomeCinemaSpecial screeningSpecial Screening: Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο

Special Screening: Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο

(La Notte di San Lorenzo)

Ιστορικό δράμα, 1982, Ιταλία, 105 λεπτά

Σκηνοθεσία: Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι

Πρωταγωνιστούν: Ομέρο Αντονούτι, Μαργαρίτα Λοζάνο, Κλαούντιο Μπιγκάλε, Μάσιμο Μπορέτι

Τη νύχτα του Σαν Λόρέντζο, τη νύχτα που πέφτουν τ' αστέρια και οι ευχές γίνονται πραγματικότητα σύμφωνα με την ιταλική λαϊκή παράδοση, μια γυναίκα θυμάται τον αγαπημένο της. Μια τέτοια διαφορετική νύχτα, πολλά χρόνια πίσω, στην εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μια ομάδα αγροτών ενός χωριού της Τοσκάνης συγκρούστηκε με τους Ναζί στην εξοχή. Οι εκρήξεις αντικατέστησαν στον ουρανό τη λάμψη των αστεριών. Η περιπέτεια και η οδύσσεια μιας ομάδας κατοίκων ενός χωριού της Τοσκάνης, που αποφασίζει να φύγει από τον τόπο της όταν μαθαίνει ότι οι Ναζί σκοπεύουν να τον βομβαρδίσουν, ενώ οι Αμερικανοί καταφτάνουν για να τους απελευθερώσουν.



Στις δύσκολες εποχές αναζητάς την ομορφιά, έγραφα σε ένα κείμενο μου. Είναι και αυτή μια πράξη αντίστασης αν αναλογιστείς πόση ασχήμια έχει καταλάβει την καθημερινότητα μας. Λειτουργώντας ως προοίμιο μιας άλλης μεγάλης ταινίας (σσ. Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει), η Νύχτα του Σαν Λορέντζο έρχεται να μας θυμίσει πόσο σπουδαία είναι σε αυτό το αναφορικό καλλιτεχνικό πεδίο ως ταινία αλλά και να τονίσει την υπέροχη κινηματογραφική πορεία των Ταβιάνι τόσο για τον κινηματογράφο, όσο και για 'μας τους ίδιους.






Πατώντας πάνω σε μια λεπτομέρεια της μικροϊστορίας, μια προσωπική ιστορία από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, ξετυλίγουν με μοναδική μαεστρία το σενάριο τους σε 3 επίπεδα: ιστορικά, κοινωνικά, υπαρξιακά. Κοινός άξονας σε κάθε περίπτωση η έννοια και η λειτουργία της μνήμης. Οι Ταβιάνι κατορθώνουν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην κωμωδία, το δράμα και τον λυρισμό με αξιοθαύμαστη λεπτότητα ενώ χτίζουν με τρόπο μαγικό τους χαρακτήρες και κεντάνε πάνω στις καταστάσεις τόσο δραματουργικά όσο και εικαστικά. Η φωτογραφία λειτουργεί σαν καταγραφή μιας ιστορικής πραγματικότητας, αποτυπώνοντας τα χρώματα της ιταλικής επαρχίας, αλλά ταυτόχρονα δομεί μια λυρική εικαστική φαντασία. Το ίδιο και η μουσική του Νικόλα Πιοβάνι. Στοιχεία που στο σύνολο τους μετατρέπουν την ταινία σε μια αληθινή εμπειρία κινηματογραφική.





Related stories

La Nomad House ένα διακρατικό περιοδεύον πολιτιστικό φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

La Nomad House ένα διακρατικό περιοδεύον πολιτιστικό φεστιβάλ για...

Η μεγάλη γιορτή των μικρών βιβλιοπωλείων επιστρέφει στις 27 Μαΐου – 1 Ιουνίου!

H τελευταία εβδομάδα του Μαΐου είναι αφιερωμένη στα μικρά...

Οι ταινίες της εβδομάδας 16.05-22.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η Eurovision καθήλωσε το ελληνικό κοινό...