HomeΘέματαbookspotting.blogspot.com

Ο «Εξώστης» συνομιλεί με 10 Έλληνες μπλόγκερ βιβλίου. Σήμερα, o Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης.

Πώς άρχισαν όλα: Από τη φιλία. Πάντα. Η μακαρίτισσα φίλη μου, η Λουκία Ρικάκη, μου έκανε δώρο το στήσιμο ενός μπλογκ και τη μύηση στη μπλογκόσφαιρα. Ήταν το Lavieestbelleetfacile(belleviefacile.blogospot.com), όπου, κυρίως, ανέβαζα παλαιά κείμενα, δυσεύρετα. Αναπόδραστο, για έναν βιβλιομανή σαν κι εμένα, να στήσω ένα αμιγώς βιβλιοφιλικό μπλογκ, το RadioBookspotting (bookspotting.blogspot.com), όπου επιχειρείται η ανενδοίαστη προπαγάνδα της κρίσιμης σπουδαιότητας του βιβλίου και της ανάγνωσης. Σε καιρούς, μάλιστα, καλπάζουσας παράνοιας και εκροχιασμένου ανορθολογισμού, αλλά και κονιορτοποίησης κάθε ρομαντικού προτάγματος, καιρούς κρίσης της Ευγένειας, του Έρωτος, της Φιλίας. Στο RadioBookspottingφιλοξενούνται και εργασίες φίλων (διηγήματα, μεταφράσεις, δοκίμια, κριτικές, ποιήματα), όπως οι: Θανάσης Μήνας, Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης, Δημήτρης Μαγριπλής, Χρήστος Αγγελακόπουλος, Νίκος Βλαντής, κ.ά. Σημαντική είναι η πρόσφατη προσφορά του ιατρού και χαλκέντερου ηρωικού μεταφραστή του κορυφαίου FinnegansWakeτου JamesJoyce, του Ελευθέριου Ανευλαβή.
Σελίδες: Σήμερα,τα βιβλία είναι οι κυβόλιθοι του μεγάλου οδοφράγματος που θέλει να σταματήσει την προέλαση της παράνοιας. Όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού στον κόσμο, το βιβλίο είναι το καλάμι για να ανασαίνουμε όσοι οι βυθισμένοι στο βούρκο της ασυνεννοησίας, του κυνισμού, του κατατεμαχισμού της πραγματικής πραγματικότητας. Πολύ πέρα από το να είναι τέρψη της μοναξιάς, σήμερα η ανάγνωση, οι σελίδες, είναι ουλαμός ανιχνευτών της Ταξιαρχίας ImmanuelKant, της Στρατιάς του Αριστοτέλη, της Μεραρχίας Hegel. Οι σελίδες: Λογική και Ευαισθησία, ό,τι έχουμε ανάγκη και ό,τι λαχταράμε μες στα ερείπια μιας εποχής.
Είδη & Εκδότες: Ο αείμνηστος Χρήστος Βακαλόπουλος με ώθησε να αγαπάω μυθιστορήματα που υπηρετούν πιστά τα είδη, ιδίως το noir. Έτσι, τόσο η βιβλιοθήκη μου, όσο και οι αναρτήσεις στο RadioBookspotting, τιμούν τους δουλευταράδες RaymondChandler, PatriciaHighsmith, GeorgesSimenonκλπ. Από την άλλη, ανέκαθεν με θέλγουν τα μεταιχμιακά έργα, αυτά που ακροβατούν επικίνδυνα, αλλά συνήθως τελεσφόρα, στις μεθορίους και περιπολούν σε ζώνες διακεκαυμένες: Pynchon & Πεντζίκης, Burroughs & Γονατάς, αντιλαμβάνεσθε. Σταθερή η εμμονή στον Borges, ενώ ο Bolañoπαρέα με τον DavidFosterWallace καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερα εδάφη εντός μου. Οι εκδότες που παρακολουθώ με enduringlove, εδώ και χρόνια, είναι: Εστία, Άγρα, Νεφέλη, Πόλις. Τιμώ επίσης τη μαεστρία του Καλιακάτσου της στιγμής, και τους φίλους της Περισπωμένης. Ο Debordκαι ο Καρούζος είναι οι τόποι όπου συνεχώς επιστρέφω. Ο Θάνος Σταθόπουλος και ο Ευγένιος Αρανίτσης στοιχειώνουν και όσα διαβάζω και όσα γράφω.
e-motion: Τα γνωστά: πρώτα ενθουσιασμός, μετά σπασμωδική αλαζονεία, κατόπιν μπάχαλο, έπειτα χαρτογράφηση του χάους. Για να προχωρήσουμε με γνώση, συγκρότηση, οργάνωση, αλλά δίχως να χαθεί το κέφι. Τα μπλογκ είναι πιο ευέλικτα κι από τα λεγόμενα undergroundέντυπα που ξεπήδησαν στη Δεκαετία του Εξήντα στην Αμερική και στη Δεκαετία του Ογδόντα εδώ. Δοκιμάζονται πένες και στυλ, γίνονται ωραία παιχνίδια κινητικότητας, η πληροφόρηση είναι μια χαρά, αλλά λείπουν οι γόνιμες αντιπαραθέσεις, λείπουν οι παρέες και τα στέκια στον άυλο κόσμο. Προσωπικά, προσπάθησα, και ακόμα προσπαθώ, με επιτυχία, να γνωρίζω τους συναδέλφους βιβλιομπλόγκερ και να συναντιόμαστε για να κουβεντιάζουμε και να καβγαδίζουμε, εποικοδομητικά ως είθισται.

Κριτική ή διαφήμιση: Ούτε κριτική ούτε διαφήμιση. Αλλά, προπαγάνδα. Επιμένω στη λέξη: προπαγάνδα. Υπέρ των βιβλίων, υπέρ της ανάγνωσης, υπέρ του διαλόγου, υπέρ της Λογικής & Ευαισθησίας. Φρόντισα να λάβει και έντυπη μορφή το RadioBookspotting (στην εφημερίδα Lifo του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου, και σε γειτνίαση με τη βιβλιομανή σελίδα του Κωστή Παπαγιώργη) αλλά και προφορική/ραδιοφωνική (κάθε Παρασκευή, το RadioBookspotting, δίωρο, 5 με 7 το απόγευμα στο www.beton7artradio.gr).
Οι βιβλιοφιλικές κοινότητες του Διαδικτύου: Από την εφηβεία μου, οι κοινότητες ήταν το πρόγραμμά μου. Δέλεαρ. Θάλπος. Τα περιοδικά, τα ανεξάρτητα και ηρωικά, ήσαν οι οδοδείκτες μας (Ιδεοδρόμιο, περιοδικό, Αντί, Πολίτης, Οδός Πανός, Τέταρτο, Ρεύματα, Ζάλη). Σήμερα, η δουλειά γίνεται άυλα μεν, αποτελεσματικά (αν θέλεις) δε. Είπα και πιο πάνω: μεριμνώ να συναντιέμαι. Όσοι συναχθήκαμε γύρω από τον Βασίλειο Φ. Δρόλια, για να εκφράσουμε την αγάπη μας προς το έργο του ThomasPynchon, αρχίσαμε ανταλλάσσοντας μηνύματα στο facebook, περάσαμε στη συμμετοχή στην ομάδα Έλληνες Πυντσονόφιλοι (www.facebook.com/groups/pynchon/) που έστησε ο Δρόλιας, συνυπάρχουμε δημιουργικά στο διαδικτυακό τριμηνιαίο περιοδικό TheZone (www.thezone.gr), όπου ο αναγνώστης βρίσκει πονήματα πολυσέλιδα και λίαν υψηλού επιπέδου, ενώ συναντιόμαστε και συζητάμε τακτικότατα, για τα σημερινά δεδομένα. Παράλληλα, στήνουμε εκδηλώσεις ζωντανές σε φιλόξενους χώρους, όπως ο Μαραθώνιος ThomasPynchonστο σούπερ μπιζού βιβλιοπωλείο FreeThinkingZone.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...