HomeΘέματα9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η γιορτή του βιβλίου τα είχε όλα!

Η βροχή έπιπτε ραϊτ θρου αλλά η 9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου περίμενε τους επισκέπτες της. Ήταν Πέμπτη απόγευμα όταν φύγαμε από τα γραφεία του Εξώστη για να εγκατασταθούμε για 4 μέρες στους χώρους της ΔΕΘ, στα περίπτερα 13 και 15. Εκεί όπου είδαμε, ακούσαμε και ζήσαμε πολλά και ενδιαφέροντα που έγιναν με αφορμή τις εκδηλώσεις και τις βιβλιοπαρουσιάσεις της Έκθεσης. “Ένα βιβλίο αλλάζει εμάς, που θα αλλάξουμε τον κόσμο” σημείωνε ο οικοδεσπότης των εγκαινίων, ο δημοφιλής ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου και πράγματι τις επόμενες μέρες αυτά που έγιναν κάτι άλλαξαν μέσα μας. Μπορεί η παραδοσιακή βροχή που πέφτει κάθε Μαϊο να μην επέτρεψε την κοσμοσυρροή από την αρχή ωστόσο πάνω από εκατό χιλιάδες εκτιμάται πως επισκέφτηκαν τους χώρους της Έκθεσης (σχεδόν όσοι και πέρυσι, όπως δήλωσε επίσημα το Ε.ΚΕ.ΒΙ.).

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα, η Βικτώρια Χίσλοπ, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος ήταν μερικοί από τους προσκεκλημένους της φετινής διοργάνωσης που έκλεψαν τις εντυπώσεις. Μεγάλη μερίδα του κόσμου πάντως φάνηκε να έχει διάθεση διαλόγου και να προβληματίζεται με όσα άκουγε στις ανοιχτές συζητήσεις και στις βιβλιοπαρουσιάσεις. Αυτό βέβαια έκανε κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις λίγο πιο… ζωηρές από όσο περιμέναμε αλλά σίγουρα οι ζυμώσεις και οι αντεγκλίσεις είναι μέρος μιας ζωντανής κουβέντας που συμβαίνει στην Θεσσαλονίκη της κρίσης και του 2012.

Στο περίπτερο του Εξώστη ο κόσμος που πέρασε ήταν τόσος πολύς ώστε όλα αυτά απέκτησαν ένα πιο ξεκάθαρο πρόσωπο. Πέρα από την ενημέρωση για τον ίδιο τον Εξώστη, τις δράσεις του (έχουμε ακόμη στο μυαλό μας το παιχνιδιάρικο “Φτου και βγαίνω” για το οποίο πολλοί γονείς μας ενθάρρυναν και στην ΔΕΒΘ να συνεχισουμε) μιλήσαμε για κινηματογράφο, για κόμιξ, για την κρίση, για βιβλία και συγγραφείς, για την Θεσσαλονίκη και ακόμη και για την Eurovision! Το Σάββατο λίγο πριν κλείσει η έκθεση μπροστά από την πύλη Συντριβανίου της ΔΕΘ μια θεατρική πομπή πέρασε από μπροστά μας. Ήταν η “Δράση Ζ” του ΚΘΒΕ, που με αυτόν τον συμβολικό και ιδιαίτερο τρόπο τίμησε τον Γρηγόρη Λαμπράκη και την θυσία του για την ειρήνη και σκόρπισε την συγκίνηση σε όσους βρισκόμασταν εκείνη την ώρα μπροστά στην πομπή.

Η τέχνη της αφήγησης

Όλα τελείωσαν την Κυριακή το απόγευμα με την ειδική εκδήλωση που οργάνωσαν από κοινού ο Εξώστης και το Ε.ΚΕ.ΒΙ. Ο Σάκης Σερέφας και ο Άρης Δημοκίδης άνοιξαν με τις περιγραφικές εικόνες τους την φαντασία μας για την Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα. Ο Γιάννης Δαλιανίδης, η Σοφία Ζαραμπούκα, ο Γκρεγκ Τάλλας, ο Γιώργος Χρονάς και τόσοι αλλοι συγγραφείς και κινηματογραφιστές έγιναν η αφορμή μέσα από τις παρουσιάσεις των δύο προσκεκλημένων μας για μια ζωντανή κουβέντα στην οποία πολύ γρήγορα μπήκε μέσα και το κοινό που έδωσε το παρόν στον χώρο της εκδήλωσης. Καταλήξαμε να ακούμε την αναφορά του Άρη Δημοκίδη σε ένα φολκλόρ γκρικ επεισόδιο του CSI που είχε ντεκόρ μια τουριστική κατασκεύη του Λευκού Πύργου ενώ ο Σάκης Σερέφας, αν και είχε “υποσχεθεί” πως δεν θα μιλούσε για λογοτεχνία, μας φανέρωσε μικρά μυστικά της λογοτεχνικής Θεσσαλονίκης με την πόλη ως φυσικό σκηνικό και όχι ως κατασκευασμένο ντεκόρ της αφήγησης του.

Κοντολογίς ήταν ένα πλούσιο τετραήμερο για την ομάδα του Εξώστη και αυτές ήταν λίγες μόνο από τις πολλές εικόνες και εντυπώσεις που είχαμε στην διάρκεια του. Και ίσως αυτές οι εικόνες να αποτελούν και μια υπόσχεση για το μέλλον. Γιατί η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου είναι μια σπουδαία ευκαιρία για να γίνουν πολλά περισσότερα τόσο στην πόλη, όσο και στον χώρο του βιβλίου. Πράματα που θα αποτελέσουν ευκαιρίες μιας νέας δημιουργικής κατάστασης. Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε την άνοιξη του 2013 για να τα δούμε και να γιορτάσουμε την επετειακή 10η ΔΕΒΘ.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...