HomeΘέματαΑστρονομία

Αστρονομία

Τον Αύγουστο του 2011 επισκεφτήκαμε με τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας το περίφημο CERN (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Ενέργειας) στην Ελβετία. Το βράδυ, μετά την ξενάγηση, ένιωσα την ανάγκη να πάω σε ένα μπαρ στην Γενεύη και ν’ ακούσω live jazz. Η κούραση όμως και η απόσταση που έπρεπε να διανύσουμε (διαμέναμε σε γαλλικό έδαφος) μας αποθάρρυνε. Έτσι αρκέστηκα στο να απολαύσω ένα ποτήρι κρασί στο μπαρ του ξενοδοχείου, παρέα με μια φίλη, τη Νικολέττα. Κάποια στιγμή, ως “από μηχανής θεός”, εμφανίστηκε ο (τότε) πρόεδρος του Ομίλου Αντώνης Ίτσιος και αφήνοντας ένα περίεργο κινητό επάνω στο τραπέζι κάλυψε την επιθυμία μας για καλή jazz & κλασική μουσική. Έπιασα τη συσκευή στα χέρια μου και έψαξα όλο το μουσικό μενού. Από τα κομμάτια που εντόπισα και τη συζήτηση που είχαμε, μου δόθηκε η ευκαιρία να αντιληφθώ πως είχα να κάνω μ’ έναν άνθρωπο ευγενικό και καλλιεργημένο.

-Γιατί κάποιος αγαπάει την Αστρονομία;
Καθοριστική είναι η στιγμή που στρέφεις τα μάτια σου στον ουρανό και αναρωτιέσαι “τι είναι αυτό που βλέπω”. Τότε αρχίζει μια αναζήτηση, την οποία δύσκολα εγκαταλείπεις. Αρχίζει σαν χόμπι και γίνεται τρόπος ζωής.

-Ποιοί αποτελούν τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας;
Μέλος του Ομίλου, που ιδρύθηκε το 1997, μπορεί να είναι οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για την Αστρονομία και τη διάδοση της αγάπης γι΄ αυτήν, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία (εξαίρεση τα μικρά παιδιά, στη θέση των οποίων εγγράφεται κάποιος γονέας), μορφωτικό επίπεδο, τομέα απασχόλησης. Δεν θεωρείται προαπαιτούμενο να έχει ιδιαίτερες γνώσεις σχετικά με το αντικείμενο, μπορεί να τις αποκτήσει σταδιακά και σωστά, με τη συνδρομή των πιο καταρτισμένων και έμπειρων μελών. Αρκεί η επιθυμία να μάθει κάτι καινούργιο και να μοιρασθεί αυτά που ξέρει.

-Ποιές είναι οι δραστηριότητες του;
Στο πλαίσιο της επιδίωξης του σκοπού του ο Όμιλος διατηρεί ένα καλά οργανωμένο γραφείο όπου συγκεντρωνόμαστε για να μοιραστούμε γνώσεις και εμπειρίες. Διαθέτει οργανωμένη Ομάδα Παρατήρησης, πραγματοποιεί εκδηλώσεις ενημέρωσης και αστροπαρατήρησης (με τηλεσκόπια) για το κοινό, κάνει παρουσιάσεις και αστροβραδιές σε συνεργασία με σχολεία και άλλους φορείς, διοργανώνει εκδρομές για παρατήρηση σπάνιων φαινομένων (π.χ. ηλιακές εκλείψεις κλπ) ή για επίσκεψη σε χώρους επιστημονικού ενδιαφέροντος, οργανώνει διαλέξεις από ειδικούς και ημερίδες με ιδιαίτερο αστρονομικό ενδιαφέρον, πραγματοποιεί προβολές επιστημονικών ντοκιμαντέρ κάθε Τετάρτη (με ελεύθερη είσοδο), ενώ τα Σάββατα το απόγευμα γίνονται σεμινάρια Αστρονομίας.

-Ποιός ο σκοπός των σεμιναρίων;
Στόχος είναι να μυηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το ηλιακό σύστημα, τους πλανήτες και τους δορυφόρους τους, τα άστρα, τους γαλαξίες, άλλα ουράνια αντικείμενα, το Σύμπαν γενικότερα και τις προσπάθειες του ανθρώπου να ανακαλύψει ότι περισσότερο μπορεί γι΄ αυτό (διαστημικές αποστολές, λοιπά επιτεύγματα). Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα να μάθουν πώς να παρατηρούν τις ομορφιές του ουρανού. Τα σεμινάρια γίνονται από καταρτισμένα μέλη, που προσφέρονται αφιλοκερδώς να μεταδώσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες σε όσους ενδιαφέρονται γι΄ αυτό.

-Ποιός ο ρόλος της Ομάδας Παρατήρησης;
Κάθε μέλος, πλαισιώνοντας την Ομάδα, έχει τη δυνατότητα να λάβει έγκυρη πληροφόρηση για τον απαιτούμενο για κάθε περίπτωση εξοπλισμό, να εκπαιδευθεί στη χρήση του, να βρεθεί με καλή παρέα σε περιοχές με σκοτεινό ουρανό, να ασχοληθεί με την αστροφωτογραφία και την επεξεργασία της, να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις που γίνονται για το κοινό κλπ.

-Σε πόσες ολικές εκλείψεις ηλίου έχει βρεθεί ο ΟΦΑ και πού;
Οργανωμένες εκδρομές έχουν γίνει στη Βουλγαρία (1999), το Καστελόριζο (2006), την Κίνα (2009). Ομάδα μελών βρέθηκε στη Σιβηρία (2008), ενώ ορισμένοι παρακολούθησαν μεμονωμένα εκλείψεις από περισσότερο δυσπρόσιτα μέρη (όπως το 2010 στην Παταγονία, τη Μαγκάια, τη Νήσο του Πάσχα).

-Ποιές εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με τους άλλους ερασιτεχνικούς αστρονομικούς συλλόγους;
Αξίζει να αναφερθούν τα Πανελλήνια Συνέδρια Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που γίνονται κάθε 2 χρόνια (ο ΟΦΑ διοργάνωσε το Συνέδριο του 2003 στη Χαλκιδική) και οι Πανελλήνιες Εξορμήσεις Ερασιτεχνών Αστρονόμων, που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι. Η τελευταία 3ήμερη Εξόρμηση οργανώθηκε από τον Όμιλό μας, τον Ιούλιο του 2011, στους Φιλιππαίους Γρεβενών και ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη (συμμετείχαν περισσότεροι από 500 ερασιτέχνες αστρονόμοι από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο). Η επόμενη θα γίνει το καλοκαίρι του 2012 στον Πάρνωνα (Πελοπόννησο).

-Τι είναι το “Λόγια σΟΦΑ” ;
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία μελών, παράλληλη με την κύρια δραστηριότητα του Ομίλου, που δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να συζητούν θέματα που προτείνουν οι ίδιοι και παρουσιάζουν ενδιαφέρον από επιστημονική, κοινωνική ή φιλοσοφική άποψη. Οι συναντήσεις γίνονται 2 Παρασκευές το μήνα, στο γραφείο του Ομίλου (είσοδος ελεύθερη).

-Πώς επιβιώνει ο Όμιλος οικονομικά;
Τα έξοδα για την υλοποίηση του σκοπού καλύπτονται από την είσπραξη του εφάπαξ δικαιώματος αρχικής εγγραφής, την ετήσια συνδρομή των μελών (μειωμένη για φοιτητές/μαθητές), τυχόν έκτακτες εισφορές, έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις, εισφορές όσων συμμετέχουν στα σεμινάρια του Σαββάτου.

-Πώς μπορεί κάποιος να μάθει περισσότερα για τον Ο.Φ.Α.;
Δεν έχει παρά να επισκεφθεί τον δικτυακό τόπο μας, το www.ofa.gr, από όπου μπορεί να πληροφορηθεί και ποιες ώρες λειτουργεί το γραφείο μας, όπου είναι ευπρόσδεκτος όποιος θέλει να γνωρίσει από κοντά τον Όμιλο και τις δραστηριότητές του. Το τηλέφωνό μας είναι 2310423133 και το e-mail [email protected].

Ευχαριστούμε θερμά τον τέως πρόεδρο του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης
Αντώνη Ίτσιο.

* Ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1997 με σκοπό να φέρει κοντά όλους όσους κοιτούν ψηλά θαυμάζοντας το μεγαλείο του σύμπαντος που μας περιβάλει.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...