HomeMind the artDesign - ΑρχιτεκτονικήArtificial Intelligence στη μόδα

Artificial Intelligence στη μόδα

γράφει η Ρούλα Μπολτσή

Τις τελευταίες εβδομάδες συζητείται περισσότερο από ποτέ, οτιδήποτε σχετικό με την τεχνητή νοημοσύνη: τι ακριβώς είναι η τεχνητή νοημοσύνη, με ποιον τρόπο θα επηρεάσει την καθημερινότητά μας και σε ποιους τομείς θα έχει εφαρμογή; Ακόμα πιο έντονες είναι οι συζητήσεις για τον λόγο ότι αυτό που ακούγαμε όλοι μας τα προηγούμενα χρόνια σαν κάτι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας έχει φτάσει πια η ώρα (και μάλιστα νωρίτερα απ’ ότι είχε εκτιμηθεί) να πάρει σάρκα και οστά και στην ουσία να αποτελέσει μια μεγάλη τεχνολογική επανάσταση με κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις.

Πως όμως, πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να αλλάξει τον χώρο της μόδας η τεχνητή νοημοσύνη;

Το πρώτο και βασικότερο μέλημα της μόδας τα τελευταία χρόνια έχει γίνει η βιωσιμότητα, δηλαδή η κατασκευή ρούχων φιλικά προς το περιβάλλον με μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά την παραγωγή τους. Αυτό θα μπορέσει να επιτευχθεί μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, εφόσον οι αλγόριθμοι θα μπορούν να αναλύουν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και να προτείνουν την βέλτιστη και πιο αποτελεσματική λύση σε κάθε περίπτωση: από την επιλογή στο είδος και την ακριβή ποσότητα του υφάσματος, μέχρι την τοποθεσία όπου θα πραγματοποιείται η παραγωγή, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η διάθεση στην αγορά.

Πέρα από το περιβαλλοντικό και ξεκινώντας από τον ίδιο το σχεδιαστή, θα είναι δυνατό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του σχεδιασμού, ειδικά ρομπότ αναλύοντας στοιχεία από social media, fashion blogs και αγοραστικές συνήθειες να προβλέπουν τι θα είναι στη μόδα το επόμενο διάστημα! Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα το ρούχο να ράβεται έχοντας ως βάση πραγματικές μετρήσεις από διαστάσεις ανθρώπων και να προτείνονται με βάση αυτές τις μετρήσεις τα μεγέθη που εφαρμόζουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές, χωρίς να βασίζεται πλέον η συγκεκριμένη διαδικασία σε ένα γενικό «θεωρητικό» κανόνα που εφαρμόζεται για την κατασκευή κάθε μεγέθους. Με αυτό τον τρόπο όταν πλέον ψωνίζει κανείς online θα μειώνονται οι πιθανότητες των επιστροφών, κάτι το οποίο θα είναι κέρδος για την επιχείρηση και κατ’ επέκταση για τον καταναλωτή, εφόσον το προϊόν θα πωλείται σε πιο συμφέρουσα τιμή.

Θα παρέχεται επίσης μεγάλη ευκολία στον καταναλωτή καθώς κατά τη διάρκεια των αγορών του θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να δει πως πραγματικά εφαρμόζει το ρούχο στον δικό του σωματότυπο, αλλά και να κάνει συνδυασμούς με διάφορα άλλα ρούχα ή αξεσουάρ, βοηθώντας τον έτσι να αποφασίσει. Ακόμα, λόγω του ότι έχουν πλέον αυξηθεί οι πλατφόρμες πώλησης μεταχειρισμένων προϊόντων, πολλές εκ των οποίων διαθέτουν ρούχα και αξεσουάρ γνωστών οίκων μόδας, θα παρέχεται η δυνατότητα μέσω των αλγορίθμων να πιστοποιείται στο 100% η γνησιότητα του προϊόντος, επομένως θα μειωθεί σημαντικά το ποσοστό απάτης μέσω της πώλησης απομιμήσεων.

Τέλος να αναφέρουμε ότι όλα τα παραπάνω, αν και σε θεωρητικό ακόμα επίπεδο, πάρα πολύ σύντομα θα ανακαλύψουμε πως θα έχουν εφαρμογή και στην πράξη, καθώς το διάστημα 20-21 Απριλίου θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη η πρώτη Artificial Intelligence Fashion Week, στην οποία θα λάβουν μέρος ανερχόμενοι σχεδιαστές μόδας. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι μέχρι στιγμής ξεπερνούν τους 350, θα έχουν την ευκαιρία αφού παρουσιάσουν τις συλλογές τους μέσω social media, να ψηφιστούν από το κοινό και να καταλήξουν 10 από αυτοί να σταθούν μπροστά σε μια επιτροπή ειδικών που θα διαλέξουν το νικητή. Το βραβείο θα είναι μια συνεργασία με την εταιρία Revolve, η οποία θα παράγει και θα διαθέσει προς online πώληση τα συγκεκριμένα κομμάτια.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...