HomeInterviewsΑνθή Κύρκου: "Εύχομαι το Music Showcase Greece...

Ανθή Κύρκου: "Εύχομαι το Music Showcase Greece να γίνει θεσμός"

Η Ανθή Κύρκου δε μας είναι άγνωστη. Τη γνωρίσαμε μέσα από τη συμμετοχή της στο άλμπουμ του Γιάννη Αγγελάκα, «Ήσυχα τραγούδια για ανέμελα λιβάδια», από τους Super Stereo όπου παίζει πλήκτρα κι από το πολυφωνικό σχήμα Διώνη, στο οποίο συμμετέχει τα τελευταία χρόνια. Το 2018, κυκλοφόρησε και την πρώτη, ολόδική της δισκογραφική δουλειά, με τίτλο Καληνύχτα φεγγαράκι.

Τώρα, ήρθε η ώρα να τη γνωρίσει και η παγκόσμια μουσική βιομηχανία μέσα από την εμφάνισή της στο 2ο Music Showcase Greece. Το MSG είναι ένα μουσικό marketplace που συστήνει τον σύγχρονο ελληνικό μουσικό ήχο στο διεθνές ακροατήριο και δίνει την ευκαιρία στους μεγαλύτερους μουσικούς παραγωγούς να ανακαλύψουν δημιουργικούς Έλληνες καλλιτέχνες και να συνεργαστούν μαζί τους.Ο Εξώστης αρπάζει την ευκαιρία για να ρωτήσει την Ανθή για το πρώτο δικό της άλμπουμ και, φυσικά, για τη διοργάνωση …





Πώς και πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μουσική;

Όλα ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Έμαθα να αγαπάω τη μουσική από τους γονείς μου. Στο σπίτι είχαμε πολλούς δίσκους, διάφορες κασέτες, μία κιθάρα, κάποια κρουστά κι ένα πιάνο. Διάλεξα το πιάνο. Η μητέρα μου, άλλωστε, είναι δασκάλα πιάνου, γεγονός που σίγουρα λειτούργησε καταλυτικά στην επιλογή μου. Σε ηλικία 6 ετών, ξεκίνησα μαθήματα στο ωδείο. Μου άρεσε η διαδικασία και το θεωρούσα φυσιολογικό να μαθαίνω ένα μουσικό όργανο. Λίγα χρόνια αργότερα, είχα αποφασίσει πως, όταν μεγαλώσω θα γίνω μουσικός.

Ποιοι ήχοι και ποιες μπάντες αποτελούν τις βασικότερες επιρροές σας;

Όταν ήμουν παιδί, άκουγα συχνά τη Λιλιπούπολη, ήξερα απ'έξω το «Ήλιε μου» των Poll και το «Σουπερμάρκετ» του Δημήτρη Πουλικάκου. Αργότερα, άκουγα Τρύπες και Ξύλινα Σπαθιά, λάτρευα τη Jannis Joplin, θαύμαζα τη Σωτηρία Λεονάρδου και τη Nina Simone, μου άρεσε και η Madonna. Είχα δίσκους της Bjork, της Natalie Imbruglia, των Skunk Anansie, των Supergrass, μα πάντα με συγκινούσε και ο F.Chopin. Εξακολουθώ να ακούω πολύ μουσική. Πρόσφατα, ανακάλυψα τους Tune-Yards και ενθουσιάστηκα. Εν τω μεταξύ, η αγαπημένη μου μπάντα είναι οι Radiohead.

Πολλά τραγούδια αγάπησα, λοιπόν, και πολλούς καλλιτέχνες! Αδύνατο να ξεχωρίσω κάποιον ή να μετρήσω τις επιδράσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, η μουσική με επηρεάζει, με συντροφεύει, με ξεκουράζει, άλλοτε με εμπνέει και άλλοτε με βοηθά να εκφραστώ.


Πριν ένα χρόνο κυκλοφόρησε το πρώτο σας προσωπικό άλμπουμ «Καληνύχτα Φεγγαράκι». Πείτε μας κάποια πράγματα για αυτή τη δουλειά ..

Είμαι πολύ χαρούμενη που κατάφερα να ολοκληρώσω αυτή τη δουλειά. Μου πήρε πολλά χρόνια και έμαθα ένα σωρό πράγματα από όλη αυτή τη διαδικασία. Είναι ο ορισμός του D.I.Y. με Lo-Fi αισθητική. Ηχογράφησα κυρίως στο σπίτι, δούλεψα με φίλους, πειραματίστηκα στον υπολογιστή και γενικά επιμελήθηκα όλη την παραγωγή. Πριν ένα χρόνο, κυκλοφόρησε και το cd, ολοκληρώνοντας αυτόν τον κύκλο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο .

Ο δίσκος αποπνέει παιδικότητα, νοσταλγία και λίγη …μοναξιά. Ήταν αυτό που θέλατε να βγάλετε προς τα έξω;

Ναι, πράγματι. Με διάφορους τρόπους, όπως με τις συχνές αναφορές σε παραμύθια, ακόμα και με την επιλογή του εξωφύλλου, προσπαθώ να αναδείξω κάποια στοιχεία και χαρακτηριστικά, που είναι συνυφασμένα με την παιδική ηλικία, έτσι ώστε να σχολιάσω την ενήλικη ζωή. Συνειδητά και ηθελημένα, αναφέρομαι και στη μοναξιά. Ενώ την περιγράφω, άλλοτε την υπερασπίζομαι και άλλοτε την πολεμώ. Τελικά, τη ζευγαρώνω με τη μοναχικότητα και τη συγκρίνω. Παρόλα αυτά, δε νοσταλγώ, ούτε αναπολώ. Απλώς θυμάμαι, καμιά φορά φαντάζομαι, έπειτα αποδέχομαι και συνεχίζω.

Τι επιδιώκετε με τη συμμετοχή σας στο 2ο Music Showcase Greece;

Να ευχαριστηθώ το live, να επικοινωνήσω το υλικό μου και να γνωρίσω ανθρώπους. Σε ένα περιβάλλον γεμάτο μουσικούς, δημιουργούς και επαγγελματίες απ' το χώρο της μουσικής βιομηχανίας, θα αναζητήσω πληροφορίες και θα ψάξω επιπλέον τρόπους, προκειμένου να υποστηρίξω τη δουλειά μου περαιτέρω.

Πώς βλέπετε το MSG σαν διοργάνωση; Είναι κάτι που έλειπε από τη χώρα μας;

Μία διοργάνωση τελείως διαφορετική για τα ελληνικά δεδομένα και εντελώς απαραίτητη. Το Showcase αποτελεί θαυμάσια ευκαιρία για μουσικούς και κοινό. Εύχομαι να γίνει θεσμός.

Ποια είναι τα πλάνα σας για το προσεχές μέλλον;

Ετοιμάζω ένα E.P. και σχεδιάζω κάποιες live εμφανίσεις.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Η στιγμή που η Θεσσαλονίκη θα γεμίσει με τους ήχους ανερχόμενων και δημιουργικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών πλησιάζει! Το 2ο Music Showcase of Greece «ανεβάζει» στις σημαντικότερες μουσικές σκηνές της πόλης τα 20 συγκροτήματα και solo artists που αναδείχθηκαν από το ελληνικό open call, ενώ φέτος για πρώτη φορά θα εμφανιστούν στη σκηνή τρεις μπάντες από την Τουρκία, το Ισραήλ και την Ιταλία!


Ως μουσικό marketplace, το
#MSG2 μετατρέπει τη Θεσσαλονίκη σε σημείο συνάντησης μεταξύ διεθνών επισκεπτών, που βρίσκονται πίσω από τα μεγαλύτερα μουσικά δρώμενα στον πλανήτη, και νέων Ελλήνων καλλιτεχνών από όλο το φάσμα της μουσικής.

Το φεστιβάλ πλαισιώνει το πρόγραμμά του με B2B συναντήσεις, ενώ φιλοξενεί ένα υψηλών προδιαγραφών διεθνές συνέδριο, όπου παρουσιάζονται θέματα και τάσεις γύρω από την παγκόσμια μουσική δημιουργία, την πολιτιστική βιομηχανία και τη μουσική καινοτομία.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIVE ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΝ


Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου – Αίγλη Γενί Χαμάμ


22:00 – 22:30 ANTHI KYRKOU


22:45 – 23:15 CALMDOWN


23:30 – 24:00 TENDTS



Εισιτήρια
Ημερήσιο: 5€

Τριημέρου: 8€


Προπώληση
Rover Bar (Σαλαμίνος 6, Λαδάδικα, τηλ.: 2310 544304) καθημερινά από τις 12.00 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ

Πολυχώρος WE (3ης Σεπτεμβρίου & Γρ.Λαμπράκη) καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

Τηλεφωνικά στο 11876

Seven Spots

WIND

Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr

*η προπώληση στα φυσικά σημεία (WE, Rover) ξεκινά μετά την 1η Νοεμβρίου

Related stories

Φεστιβάλ Επταπυργίου: Πρεμιέρα με Ρεμπούτσικα, επί σκηνής 270 καλλιτέχνες

Επτά παραγωγές και 15 παραστάσεις στις οποίες συμμετέχουν συνολικά...

Τραπεζάκια έξω: 3 επιλογές για τα ανοιξιάτικα ποτά σου

Είμαστε έτοιμοι για την άνοιξη και όπως φαίνεται και...

Μια διαφορετική trattoria στα ανατολικά που δεν μοιάζει με τις άλλες

Το όνομά σημαίνει τηγάνι στα Ιταλικά – συνδυάζει την...

Το νεανικό ταβερνείο στην πόλη που έχει και δικό του κόμικ

Στην καρδιά των Λαδάδικων, στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται μια κρυμμένη...

Υπερδιπλάσια η έκταση που θα απαλλοτριωθεί στο Σέιχ Σου για το Flyover

Τροποποιητική μελέτη από το ΥΠΕΝ Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...