HomeΘέματαΤο μπακλαβαδάκι του βρικόλακα

Το μπακλαβαδάκι του βρικόλακα

Πριν μου πείτε εσείς τι κουβαλήσατε από την Πόλη στο τελευταίο σας ταξίδι, θα σας πω εγώ: λουκούμια, μπακλαβάδες, ναργιλέδες και πασμίνες, άντε και κάνα πέτσινο παλτό. Τι θα λέγατε την επόμενη φορά να προμηθευτείτε κι ένα βαζάκι βδέλλες; Μιλάω γι' αυτά τα μίνι τερατάκια που τα βάζεις πάνω σου και σου ρουφούν το αίμα. Σε πολλά σημεία της Πόλης θα δείτε πωλητές βδέλλας, δίπλα σε πάγκους με σπόρους λουλουδιών, φυτοφάρμακα και λοιπά μαντζούνια. Αυτά τα υδρόβια σκουλήκια που κολυμπούν σε πλαστικά διάφανα βαρέλια έξω από την Αιγυπτιακή Αγορά του Εμίνονου και σε άλλα παζάρια, δεν είναι άλλο από αιμοβόρες βδέλλες, που πωλούνται για 1,5 λίρα έκαστη.

Αν και από τα αρχαία χρόνια η θεραπεία της αφαίμαξης ήταν γνωστή τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο για τα ευεργετικά της αποτελέσματα, τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της προόδου της ιατρικής και της φαρμακολογίας η χρήση της περιορίστηκε δραστικά. Μόνο που στις μέρες μας, αρχίζει να επανακάμπτει δυναμικά με ιατρικά κέντρα σε όλον τον κόσμο να ξανά-ανακαλύπτουν τις ωφέλειες της ποταπής βδέλλας.

Όσο γκραν γκινιόλ κι αν ακούγεται, στη σύγχρονη ιατρική οι βδέλλες χρησιμοποιούνται* για την αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος παθήσεων, όπως της υπέρτασης και ορισμένων αγγειακών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης για παθήσεις των οφθαλμών, όπως φλεγμονές του κερατοειδούς και του αμφιβληστροειδούς, αιματώματα στα μάτια, γλαύκωμα και καταρράκτη, αλλά και για ωτορινολαρυγγολογικές παθήσεις, για φλεγμονές του δέρματος, για αιμορροΐδες, έλκη, έκζεμα, αποστήματα δοντιών, φλεγμονές αρθρώσεων και για πόνους από φθορά αρθρώσεων, για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος έπειτα από συγκόλληση άκρων που έχουν αποκοπεί, για την αντιμετώπιση οιδημάτων, φλεγμονών και αιματωμάτων που οφείλονται σε τραυματισμούς.

Η Τουρκία μάλιστα κατέχει σημαντική θέση στις εξαγωγές βδέλλας σε χώρες της Ευρώπης και ιδίως στη Γερμανία, όπου υπάρχουν 300 ιατρικά κέντρα, που χρησιμοποιούν αυτό το ζωικό είδος για θεραπευτικούς σκοπούς. Σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων, οι εξαγωγές βδέλλας από την Τουρκία, κατά την τελευταία τετραετία, ανήλθαν στους 8.344 τόνους. Μάλιστα, στην Τουρκία εφαρμόζεται ποσόστωση στις εξαγωγές βδέλλας, η οποία θεωρείται προστατευόμενο είδος, βάσει συμφωνίας για το διεθνές εμπόριο αγρίων ζώων και φυτικών ειδών, που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Αν και το τελευταίο διάστημα, πολλοί ίσως να σκέφτεστε ότι ήδη σας ρουφούν το αίμα από χίλιες δυο άλλες μεριές, δεν έχετε να χάσετε και τίποτα αν το κάνετε μια ακόμα, για καλό σκοπό! Μια παραφουσκωμένη από αίμα βδέλλα άλλωστε, μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα μεταμοντέρνο ζουμερό μπακλαβαδάκι. Το μπακλαβαδάκι του βρικόλακα.

*Χρήση στοιχείων από το www.webdaily.gr

Related stories

Καλοκαιρινές σειρές για τα μεσημέρια που θες κάτι καλό να παίζει

Ξανάρχονται λοιπόν τα καλοκαιρινά μεσημέρια. Εκείνα τα λουσμένα στο...

Το ρετσινάδικο στα ανατολικά, που γεμίζει με παρέες από νωρίς

Ήταν κάποτε μια γειτονιά που δεν είχε κάτι για...

Για να φας το καλύτερο μπιφτέκι του βορρά, πρέπει να οδηγήσεις 1,5 ώρα, αλλά αξίζει τον κόπο

  Τις περισσότερες φορές, τα καλύτερα κρύβονται στα απλά. Το...

8+1 λόγοι για να επισκεφτείς αυτή την εποχή, την Άνω Πόλη

Η Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης είναι μια περιοχή με...

Για αυτό το ντίσκο καφενείο, έρχονται από παντού στο Λιτόχωρο

Σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του χωριού (για...