SoulJazz Orchestra

Δημιουργήθηκαν το 2002 στον Καναδά και σχεδόν αμέσως αναρριχήθηκαν στην κορυφή. Soul, Jazz, Afro, Latin αλλά και ήχοι των 60’s και 70’s μπερδεύονται μαγικά στις μουσικές τους, ενώ φανερές είναι οι επιρροές του Fela Kuti και του Μαnu Dibango. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η σύνδεση του ήχου τους με ονόματα όπως Μulatu Astatke, Quantic, Sun Ra, Coltrane, Sanders (και άλλα jazz ιερά τέρατα). Έθνικ στοιχεία, τζαζ πειραματισμοί. Aφρικάνικοι ρυθμοί και οργανικές συνθέσεις περασμένων δεκαετιών… Οι Souljazz Orchestra, αποτελούν ένα κράμα όλων αυτών των στοιχείων, προσθέτοντας στο προσωπικό του ύφος έναν πολυσυλλεκτικό ήχο που προκύπτει από το συνδυασμό μουσικών παραδόσεων από γωνιές του κόσμου, και θα εμφανιστούν το Σάββατο 03 Νοεμβρίου στην Αποθήκη Γ΄ στο λιμάνι στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο πάρτι που διοργανώνει ο Εξώστης.

Ο πρώτος δίσκος της μπάντας ήταν το Uprooted, κυκλοφόρησε το 2005, αλλά ο περισσότερος κόσμος σας γνώρισε το 2006 μέσα από το απροκάλυπτα πολιτικό single Mista President, από το δεύτερο δίσκο σας Freedom No Go Die. Εάν ο Κύριος Πρόεδρος διάβαζε αυτή τη συνέντευξη τι θα θέλατε να του πείτε;
Λοιπόν, το “Mista President γράφτηκε κατά τη διάρκεια της θητεία του Μπους, και το κομμάτι προοριζόταν για αυτόν αρχικά. Αλλά κατ' επέκταση το συγκεκριμένο κομμάτι μπορεί αναφέρεται σε όλους τους ηγέτες στον κόσμο που δεν έχουν ως προτεραιότητα το συμφέρον του κόσμου, και βάζουνε το κέρδος πάνω από όλα. Εάν είχα να πω κάτι στον κ. Μπους σήμερα, θα ήταν κάτι σαν πάει καιρός… τα λέγαμε!

Ως συγκρότημα, έχετε τη βάση σας στον Καναδά αλλά από την άλλη έχετε κάνει περιοδείες σε όλα τα μέρη του κόσμου που ακούνε τη μουσική σας. Πώς νιώθετε όταν εμφανίζεστε μπροστά σε ένα ακροατήριο που προέρχεται από διαφορετικές κουλτούρες; Και πώς επηρεάζει το γεγονός αυτό τη μουσική σας;
Τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά για εμάς όταν εμφανιζόμαστε μπροστά σε διαφορετικά ακροατήρια. Είμαστε οι ίδιοι μια πολυπολιτισμική και πολύγλωσση μπάντα, οπότε νιώθουμε πολύ άνετα με αυτό.

Στο τελευταίο σας δίσκος Solidarity συμμετέχουν πολλοί διαφορετικοί καλλιτέχνες, από τη ζωντανή underground σκηνή του Καναδά, σε μια ποικιλία από ετερόκλητους μουσικούς, από τη Σενεγάλη και τη Βραζιλία, μέχρι την Τζαμάικα και παραπέρα. Ποιά είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από το συγκεκριμένο δίσκο; Τι μήνυμα θέλει να περάσει στον κόσμο Ο τίτλος Solidarity έχει για εμάς διττή σημασία. Από τη μία, αντιπροσωπεύει την πολιτική σκοπιά, την ανθρώπινή αλληλεγγύη μπροστά στην αδικία, την εκμετάλλευση και την ανισότητα. Από την άλλη υπάρχει και η προσωπική πλευρά, η αλληλεγγύη δηλαδή των Souljazz Orchestra και της ευρύτερης οικογένειάς τους, μετά από δέκα χρόνια μουσικής δημιουργίας και συνεχόμενων περιοδειών, το οποίο θεωρώ ότι είναι μεγάλο επίτευγμα.

Από όλα τα μουσικά είδη του πλανήτη, διαλέξατε το ήχο του afrobeet. Τι σας γεμίζει, ως καλλιτέχνες, στο συγκεκριμένο μουσικό ήχο; Εάν ξεκινούσατε τώρα ως μπάντα, τι μουσικό στυλ θα διαλέγατε να παίξετε; Τι άλλαξε για εσάς αυτά τα τελευταία δέκα χρόνια Τα μέσα ενημέρωσης μας βάλανε την ταμπέλα του affrobeat σχήματος, περισσότερο λόγω της επιτυχίας του “Mista President”. Παρόλα αυτά αν ακούσεις τη μουσική μας, θα προσέξεις ότι κάποια κομμάτια μας είναι αληθινό affrobeat. Στο “Solidarity” για παράδειγμα συνυπάρχει ήχοι afrobeat, funk, semba, salsa, reggae, béguine, mbalax, όλα παιγμένα με soul και jazz αισθητική… Ακριβώς για αυτό, θέλω να περιγράφω τον ήχο μας ως ένα μείγμα από soul, jazz, afro, latin, and caribbean. Υπήρξε μια εξέλιξη αυτά τα δέκα χρόνια, σίγουρα, αλλά ότι και να κάνουμε περιστρέφεται γύρω από αυτά τα μουσικά είδη. Δεν θα αλλάζαμε τίποτα αν έπρεπε να ξεκινούσαμε πάλι από την αρχή.

Ποιοί είναι οι αγαπημένοι σας μουσικοί; Εάν μπορούσατε να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο, ποιους καλλιτέχνες θα διαλέγατε να συνεργαζόσασταν για τον επόμενο δίσκο σας;
Ω! Έχουμε πολλούς αγαπημένους. Fela Kuti, Duke Ellington, James Brown, Sun Ra και Hector Lavoe είναι κάποιοι που μας έρχονται στο μυαλό.

Η συναυλία σας στην Θεσσαλονίκη διοργανώνεται στα πλαίσια του 53ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ποιά είναι η σχέση σας με τον κινηματογράφο;
Ναι, αυτό θα είναι πολύ ενδιαφέρον. Αρκετές από τις μουσικές μας μπορούν να θεωρηθούν ως κινηματογραφικές, ειδικά ο δίσκος “Rising Sun”. Και ως συνθέτης είμαι επηρεασμένος από μερικούς κινηματογραφικούς συνθέτες όπως οι Lalo Schiffrin, Ennio Morricone, Michel Legrand.

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα εμφανιστείτε ζωντανά στην Ελλάδα. Πώς θα περιγράφατε τις προηγούμενες εμπειρίες σας από την αλληλεπίδρασή σας με το ελληνικό κοινό; Τι να περιμένουμε από την επερχόμενή σας εμφάνιση στην πόλη της Θεσσαλονίκης;
Ευχαριστιόμαστε πραγματικά τις συναυλίες στην Ελλάδα, το κοινό είναι δυναμίτης κάθε φορά που είμαστε εκεί! Περιμένουμε στην Θεσσαλονίκη να γίνει ένα άγριο funk ταρακούνημα . Ανυπομονούμε!

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...