Nneka

Η πολυβραβευμένη τραγουδοποιός, τραγουδίστρια και ακτιβίστρια Nneka Egbuna επισκέπτεται για πρώτη φορά τη χώρα μας λίγους μόλις μήνες μετά την κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ ‘Soul Is Heavy’. Η μουσική της Nneka είναι ένα μείγμα hip-hop, reggae, soul και αφρικανικών ρυθμών. Οι στίχοι της αντανακλούν την προσωπική της πορεία και ζωή στην πατρίδα της τη Νιγηρία, όπου μεγάλωσε, αλλά και τις εμπειρίες της από το δυτικό τρόπο ζωής στην Ευρώπη, όπου βρέθηκε σχεδόν έφηβη μετανάστρια να αγωνίζεται να επιβιώσει μόνη της. Τα τραγούδια της μιλούν για τα ανθρώπινα συναισθήματα, για τον καπιταλισμό, τη φτώχεια, τον πόλεμο, την υποκρισία και τη διαφθορά της πολιτικής στις αφρικάνικες χώρες αλλά και στο παγκόσμιο στερέωμα.

Εμφανίζεσαι ζωντανά για πρώτη φορά στην χώρα στις 5 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη. Θα φανταζόσουν ποτέ όταν ήσουν ακόμα μικρό κοριτσάκι στη Νιγηρία, ότι θα φτάσεις να ακούνε και να αγαπάνε τη μουσική σου ακόμα και σε μια μακρινή και μικρή χώρα όπως η Ελλάδα; Τι σημαίνει αυτό για εσένα;
 Ναι είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα και είμαι πολύ χαρούμενη για την πρώτη μου εμφάνιση στην χώρα σας .
Ήταν κάπως δύσκολη η ζωή στο μέρος που μεγάλωσα και πάντα ήθελα μια καλύτερη ζωή. Να σου πω την αλήθεια ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα γινόμουν μουσικός και μάλιστα πως θα μπορούσα να εμπνεύσω άλλους ανθρώπους με την μουσική μου. Αγαπούσα την μουσική αλλά ήταν πάντα κάτι ιερό και προσωπικό για μένα . Ποτέ δεν ήμουν ο άνθρωπος που θα «χρησιμοποιούσε» την φωνή του. Ήμουν πάντα ντροπαλή και λειτουργούσα ανάλογα. Στην Γερμανία όμως άλλαξαν τα πράγματα και άρχισα να έχω το θάρρος ως προς την έκφραση , το ότι ήμουν τόσο μακριά από την πατρίδα μου με ώθησε στο να θέλω να κάνω μουσική πιο πολύ από ποτέ . Άρχισα να γράφω , σκέψεις και οτιδήποτε είχα στο μυαλό μου , τότε γνώρισα και τον φίλο μου τον dj Farhot ο οποίος έγινε ο παραγωγός μου. Νομίζω πως αν δεν τραγουδούσα κανένας ποτέ δεν θα πρόσεχε τι έλεγα . Τώρα λοιπόν που μπορώ να δημιουργώ και να παίζω την μουσική μου ακόμα και στις πιο μακρινές χώρες γιατί να μην αρπάξω την ευκαιρία να πω όλα αυτά τα πράγματα που πάντα ήθελα να πω; Πράγματα που ίσως και άλλοι θα ήθελαν να πουν αλλά δεν έχουν την ευκαιρία .

Τι σημαίνει ο δίσκος Soul is Heavy για εσένα και σε τι διαφέρει από τις προηγούμενες δουλειές σου;
Το “Soul is Heavy” είναι ένα πολύ προσωπικό αλλά και πολιτικοποιημένο album για εμένα . Σε αυτό το album πραγματεύομαι πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με την προσωπική μου ζωή, αυτά όλα που έφτιαξαν την καλλιτέχνιδα και τον άνθρωπο που είμαι σήμερα. Η όλη διαδικασία της δημιουργίας αυτού του album ήταν διαφορετική σε σχέση με όλα τα προηγούμενα. Πήγα πίσω στην Νιγηρία πριν 4 χρόνια και αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να δω τα πράγματα με ένα διαφορετικό μάτι. Μπορούσα πλέον να έχω μια πιο σφαιρική άποψη για το τι συμβαίνει μέσα και έξω από την Νιγηρία αυτά τα τελευταία χρόνια και σίγουρα αυτό με βοήθησε πάρα πολύ να γράψω την μουσική για αυτό το άλμπουμ.

Έχεις πολλούς στίχους κατά των πολέμων. Πιστεύεις ότι στην Ελλάδα υπάρχει σε εξέλιξη ένας οικονομικός πόλεμος;
Προσπαθώ να ενημερώνομαι για τα τεκταινόμενα στον κόσμο . Έχω δει τι έχει γίνει στην χώρα μου και στην Αφρική γενικότερα οπού πάντα γίνεται κάποιος οικονομικός πόλεμος. Ίσως σε διαφορετικές μορφές πολέμου ανάλογα με το μέρος ή τη χώρα και μάλλον κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Ελλάδα , και όχι μόνο στην Ελλάδα. Στην Αφρική οι μεγάλες δυτικές εταιρίες έχουν εμπλακεί σε έναν οικονομικό πόλεμο κατά του λαού , παίρνοντας ότι έχει απομείνει από τους φυσικούς μας πόρους καταστρέφοντας και μολύνοντας την γη μας, όλοι το ξέρουν αυτό. Το ίδιο ακριβώς πράγμα συμβαίνει και στην δύση, ίσως όχι όμως σε τέτοιο βαθμό όπως στην Αφρική. Είναι λυπηρό να υποφέρει ο κόσμος στην Ελλάδα με όλα αυτά που συμβαίνουν αυτό είναι το σημαντικό ο κόσμος. Σε όλο τον πλανήτη όλοι σέβονται και θαυμάζουν όλα αυτά που έδωσε η αρχαία Ελλάδα σε εμάς , η δημοκρατία είναι ένα από αυτά και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε. Πιστεύω πάντως πως θα μπορούσα να απαντήσω καλύτερα για την κατάσταση στην χώρα σας όταν θα ολοκληρωθεί η επίσκεψη μου.

Έχεις πει σε μια συνέντευξή σου στο παρελθόν ότι Αν δεν υπήρχε πόνος στον πλανήτη, δεν θα έφτιαχνες τη μουσική που φτιάχνεις. Από που πηγάζει λοιπόν η έμπνευσή σου;
Εμπνέομαι από την ίδια τη ζωή, από όλα αυτά που έχω δει να συμβαίνουν στην Αφρική. Από τον πόνο μέχρι την απόλαυση και από όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα. Από όλα αυτά που βιώνουν οι καθημερινοί άνθρωποι γύρω μου. Νομίζω πως η απάντηση είναι πως εμπνέομαι από τα πάντα γύρω μου.

8 χρόνια μέσα στη μουσική βιομηχανία. Ποιά γεύση σου έχει αφήσει και ποιό πιστεύεις είναι το μέλλον της;
Η δικιά μου ανάμειξη με την μουσική στην ουσία άρχισε όταν ήμουν στην Γερμανία , έγραφα για τις σκέψεις μου και κυρίως τα συναισθήματα μου όλα αυτά ξαφνικά έγιναν τα πρώτα μου τραγούδια .Ο φίλος μου ο dj Farhot ήταν ο άνθρωπος που ξεκίνησα να δουλεύω μαζί και ακόμα είναι ο κύριος συνεργάτης μου. Γίναμε ομάδα και μόλις είχαμε το υλικό ήμουν αρκετά τυχερή καθώς βρήκα δισκογραφική εταιρία που ενδιαφερόταν για την δουλειά μου (.YoMama Records ). Τους κάλεσα να έρθουν να με ακούσουν, δύο μήνες αργότερα μου πρόσφεραν το πρώτο μου συμβόλαιο για δίσκο. Λίγο καιρό αργότερα η YoMama Records εξαγοράστηκε από την Sony , κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα και βρέθηκα σε μια τόσο μεγάλη δισκογραφική εταιρία. Ήμουν τυχερή πιστεύω γιατί βρήκα ανθρώπους σε αυτή την βιομηχανία που σεβάστηκαν αυτό που κάνω και με βοήθησαν έτσι να επικεντρωθώ σε αυτό που με ενδιέφερε. Αυτό που θα μπορούσα να πω για το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας είναι ότι το ίντερνετ θα οδηγήσει τις εξελίξεις με τρόπο που τώρα δεν μπορούμε να φανταστούμε καν, ελπίζω πως αυτό θα δώσει την ευκαιρία σε αληθινούς καλλιτέχνες και όχι σε «φτιαχτούς» να δείξουν προς τα έξω την δουλειά τους και να τους μάθει το ευρύ κοινό.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια μουσικά; Ποιούς νέους στόχους έχεις θέσει στον εαυτό σου;
 Αυτό τώρα είναι δύσκολο , επειδή ποτέ δεν πίστευα πως θα γινόμουν επαγγελματίας μουσικός και ακόμα και τώρα το βλέπω ως έναν τρόπο να περάσω τα μηνύματα μου, δεν μπορώ να σκεφτώ πως θα είναι η καριέρα μου σαν καλλιτέχνιδα σε 10 χρόνια από τώρα. Είμαι ευγνωμονούσα για το πως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα για εμένα μέχρι τώρα και για αυτήν την ευκαιρία που μου έχει δοθεί να μπορώ να αγγίζω τόσο κόσμο και να μιλάω για όλα αυτά τα θέματα που απασχολούν εμένα και όλους τους ανθρώπους μέσω της μουσικής μου. Θα συνεχίσω να το κάνω αυτό σαν καλλιτέχνιδα όσο ακόμα το νιώθω. Ότι κάνω το κάνω με όλη μου την καρδιά παθιασμένα. Εάν αυτό κάποτε σταματήσει νομίζω πως δεν θα μπορώ να κάνω πλέον μουσική.
Ο κύριος στόχος μου είναι να προσπαθώ πάντα να αλλάξω έστω και κάτι σε όλα αυτά τα θέματα που αναφέρομαι στα τραγούδια μου. Δεν μπορώ όμως να πω πως είναι αρκετό απλά να υψώνεις την φωνή σου ή να καταδεικνύεις ένα πρόβλημα . Εμείς οι άνθρωποι πρέπει να γίνουμε το κομμάτι της αλλαγής, είναι η ώρα να αποδεχτούμε τις ευθύνες μας. Ένας άλλος στόχος που έχω είναι να κάνω ακόμα περισσότερα πράγματα με την ROPE, η οργάνωση την οποία φτιάξαμε τα τελευταία χρόνια μαζί με φίλους και καλλιτέχνες .

 -Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς:
Αφρική
Σπίτι

Θεός
Υγεία

Μουσική
Η ζωή μου

Αγάπη
Ζωή

Μοίρα
Πεπρωμένο

Οικογένεια

Θαλπωρή

Ελευθερία
Οξυγόνο

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...