ABDUCTION

Δράσης, ΗΠΑ, 2011, 106 λεπτά

Σκηνοθεσία: Τζων Σίγκλετον

Παίζουν: Τέιλορ Λόουτνερ, ‘Αλφρεντ Μολίνα, Σιγκούρνι Γουίβερ

Στην προσπάθεια του να ανακαλύψει την πραγματική του ταυτότητα, ένας υιοθετημένος έφηβος βρίσκεται μπλεγμένος σε μια διεθνή συνομωσία

Ο έτερος καρδιοκατακτητής του Twilight saga, ο Τέιλορ Λόουτνερ, δείχνει περισσότερο διατεθειμένος από τον άλλο να ακολουθήσει μια σκληροπυρηνικά εμπορική οδό στην καριέρα του. Έτσι το studio για να τον επιβραβεύσει για αυτή του την προθυμία αλλά και για να αυξήσει τη δημοτικότητα ενός κατά πάσα πιθανότητα ιδιαίτερα επικερδούς ‘προϊόντος’, στήνει μια ταινία γύρω από το πρόσωπό του. Και το Abduction είναι αυτή η ταινία. Ένα φιλμ δράσης που έχει σαν στόχο να αναδείξει τον Λόουτνερ σε σταρ πρώτης γραμμής. Για αυτό και τα zoom in στο πρόσωπο του δίνουν και παίρνουν. Για αυτό ακόμα και οι σκηνές, που ο χαρακτήρας του δεν μετέχει ενεργά στη δράση, είναι μονταρισμένες κατά τέτοιο τρόπο που να αναδεικνύεται αυτός σε κεντρικό πρόσωπό τους. 
Τίποτα από αυτά δε θα μας ενοχλούσε αν μιλούσαμε για ένα χαρισματικό νεαρό, με ισόποσες δόσεις ταλέντου και εμφάνισης. Μόνο που ο Λόουτνερ , τουλάχιστον προς το παρόν, είναι δύσκαμπτος ερμηνευτικά. Είναι ωραίος, σύμφωνοι. Όταν όμως βρίσκεται στην οθόνη με κάποιον από τους μεγαλύτερους συμπρωταγωνιστές του, o δεύτερος είναι εκείνος που τραβά το βλέμμα. Κι ένας σταρ οφείλει να ασκεί μαγνητισμό. Να τραβά την προσοχή ακόμα κι όταν βρίσκεται δίπλα σε γνώριμες και ιδιαίτερα αγαπητές φιγούρες του χώρου. Δείτε το Rounders, μία από τις πρώτες ταινίες του Ματ Ντέιμον, όπου μοιράζεται το πλάνο με σπουδαίους καρατερίστες, όπως ο Τζων Μάλκοβιτς, ο Τζων Τορτούρο, o Μάρτιν Λαντάου. Στέκεται σαν ίσος προς ίσο. Για την ταινία το μόνο, που έχουμε να πούμε, είναι πως πρόκειται για ένα Bourne προσανατολισμένο προς το εφηβικό κοινό. Που για τους δημιουργούς σημαίνει ότι πρέπει να είναι υπερ-επεξηγηματικό. Και να έχει και ένα (αχρείαστο) love story, για να μην μείνει παραπονεμένη η fanbase του Λόουτνερ. 
Οι ικανότητες του κάποτε φερέλπιδος σκηνοθέτη Τζον Σίνγκλετον στο στήσιμο των σκηνών δράσης και οι καλοί δευτεραγωνιστές κάνουν το θέαμα ανώδυνο. Με ένα διαφορετικό πρωταγωνιστή όμως ενδεχομένως να ήταν και απολαυστικό.

Related stories

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...

Η Μαρίτα Καρυστηναίου δημιουργεί τα φωτιστικά των ονείρων σας

φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Η Decolight λειτουργεί από το 2010 και...