HomeInterviewsAπό το γκαράζ στο σπίτι της, η...

Aπό το γκαράζ στο σπίτι της, η Λυδία βρέθηκε με ένα κουκλίστικο μαγαζάκι σε μια ανερχόμενη γειτονιά της πόλης

της Δέσποινας Πολυχρονίδου/Φωτογραφίες Νικόλας Παρίσης

Η Λυδία Μαρία Θαλασσινού δημιούργησε ένα εργαστήριο κεραμικών και χρηστικών αντικειμένων στο Πλαγιάρι το 2021, έχοντας ξεκινήσει μαθήματα μόλις το 2019. Δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο όμως για να γίνει γνωστή κι έτσι από το γκαράζ στο σπίτι της έφτασε σύντομα να διατηρεί ένα κουκλίστικο μαγαζάκι στο κέντρο της πόλης το Serene Home, για όσους θέλουν να γνωρίσουν τη δουλειά της και την ίδια από κοντά ή να συμμετάσχουν σε κάποιο workshop κεραμικής και άλλες δράσεις που σχεδιάζει!

Πώς αποφάσισες να ανοίξεις το μαγαζί σου; Τι έκανες πριν από αυτό;

Εξαρχής ήταν ο μεγαλύτερος μου στόχος να καταφέρω να βρω έναν χώρο όπως τον ειχα ονειρευτεί . Αυτό όμως δεν ήταν εύκολο καθώς απαιτούσε υπομονή, χρόνο και χρήματα .
Αν με ρωτάς το ήθελα από τους πρώτους μήνες να βρίσκομαι σε ενα εργαστήριο αλλά τώρα που το βιώνω καταλαβαίνω πως όλα έγιναν στο σωστό timing. Νιώθω πολύ πιο έτοιμη να ανταποκριθώ σωστά σε αυτό όλο το νέο και άκρως απολαυστικό εγχείρημα μου.
Πριν από το Serene παιδί όπως ακριβώς το λέω και στα social media δούλευα σε δυο χώρους. Σε ένα μικρο δωμάτιο στο σπίτι μου γινόταν η παραγωγή και σε ένα γκαράζ στο πατρικό μου σπίτι έψηνα και ολοκλήρωνα τη διαδικασία των προϊόντων. Αρκετά χρονοβόρο και δύσκολο αλλά αν με ρωτάς θα το ξαναέκανα όλο από την αρχή.

Πόσες ώρες εργάζεσαι τη μέρα;

Συχνά καλούμαι να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση και αλήθεια δεν έχω μετρήσει ποτε.
Νομίζω τελικά δεν έχω ωράριο. Ίσως γιατί δεν το βλέπω σαν εργασία με την έννοια που το έχουμε δομημένο οι άνθρωποι σε αυτή την εποχή. Το βλέπω ως ευχαρίστηση και απόλαυση.
Δε θα σου πω ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες. Αμέτρητες. Αλλά το λέει η καρδιά μου. Είναι η τροφή της ψυχής μου.

Τι είναι για σένα η φράση “τερακότα στην καρδιά” την οποία γράφεις συχνά στο Instagram;

Η φράση αυτή βγήκε αυθόρμητα! Μια μέρα που έφτιαχνα κάτι κούπες τερακότα!

Ο πηλός σε χρώματα τερακότα είναι ο αγαπημένος μου. Εξαρχής ήταν και χαίρομαι τόσο πολύ που ο κόσμος με έχει συνδέσει με αυτό το χρώμα.

Η φράση αυτή θα είναι ο τίτλος της νέας σειρά που έρχεται από προϊόντα Serene.

Πιο βαθιά μου εάν ψάξεις θα σου πω ότι είναι η φράση που ήθελα να μοιραστώ με τον κόσμο της κοινότητας αυτής. Όταν δω κεραμικά θαμπώνεται η ματιά μου, όταν όμως δω τερακότα κεραμικά ζεσταίνεται η καρδιά μου. Είμαι λάτρης των θερμών χρωμάτων και κυρίως αυτών των αποχρώσεων. Είναι θερμά, ζεστά, σου μιλούν και σου δίνουν ένα συναίσθημα χαράς  αυτό ήθελα να μεταφέρω στους ανθρώπους μου.

Εργάζεσαι σε μια από τις πιο ανερχόμενες γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Πρότεινε μας πράγματα που συμβαίνουν στη γειτονιά σου και πρέπει να ξέρουμε!

Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη γειτονιά με κέρδισε από το πρώτο λεπτό. Είναι ένα στενό μέσα από στο οποίο υπάρχει ζωή, νιάτα, φρεσκάδα και όμορφα μαγαζιά που ολοένα και αυξάνονται, κάτι το οποίο με κάνει πολύ χαρούμενη. Χαίρομαι που βλέπω νέο κόσμο να περνάει από το στενό μας. Όλες τις ώρες υπάρχει κίνηση και είναι υπέροχο. Έχει πολλά νέα παιδιά που πιστεύουν στα όνειρα τους και διάλεξαν τη γειτονιά αυτή για να τα στεγάσουν. Δεν υπάρχει ωραιότερο συναίσθημα από το να βλέπεις όνειρα να γίνονται πραγματικότητα. Για εμένα πια αυτή δεν είναι απλώς μια γειτονιά, είναι η γειτονιά μου.

Τι σου αρέσει να κάνεις την πόλη;

Αυτή η πόλη με έχει καθορίσει ως καλλιτέχνη. Σε αυτή την πόλη βρήκα τα πατήματα μου. Αυτό που με σιγουριά θα σου πω είναι πως λατρεύω να περπατάω στην πόλη μας και να παρατηρώ ανθρώπους και στενά. Τα στενά της Θεσσαλονίκης μας κρύβουν μαγεία. Θα με δεις σίγουρα να κρατάω έναν καφέ και το πιο πιθανό και ένα μπουκέτο φρέσκα λουλούδια.

Μίλησε μας για τα μαθήματα κεραμικής!

Ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου και νιώθω τεράστια χαρά και περηφάνια. Δεν αυτοπροσδιορίζομαι σε καμία περίπτωση ως δασκάλα. Αυτό που λέω και στα παιδιά που αγκάλιασαν τόσο τον δικό μου serene κόσμο είναι πως θέλω απλά να βιώσουν το υπέροχο συναίσθημα που σου δίνει ο πηλός σαν υλικό. Να δουν όλα τα στάδια, να καταλάβουν πόση αγάπη χρειάζεται αυτή η λάσπη μέχρι να γίνει ένα αντικείμενο, να γίνουν ένα με το υλικό και να δημιουργήσουν έναν κόσμο μέσα από τον πηλό. Για εμένα η κεραμική είναι συναίσθημα το ίδιο θέλω να δω να βιώνουν και άλλοι άνθρωποι μαζί μου στο πιο χαρούμενο υπόγειο της πόλης μας.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...