HomeUrbanitiesLife guide6+1 στάσεις στην εναλλακτική πλευρά της Μητροπόλεως

6+1 στάσεις στην εναλλακτική πλευρά της Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Nάντια Ζέζου

Σε κάθε πόλη υπάρχουν εκείνοι οι δρόμοι που τους φτάνεις μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο αλλά δεν γνωρίζει κάθε πτυχή κάθε γωνιά και κάθε προέκταση η κάθε μικρό δρομάκι που βρίσκονται σε αυτήν. Η Μητροπόλεως, αλλάζει χαρακτήρα καθώς περνάει από τη Γούναρη.

Μετά τα ακριβά μαγαζιά και τις μπουτίκ που βρίσκονται ως εκεί, αρχίζει ένα άλλο κομμάτι της το οποίο, ακόμα κι αν μετράει μόλις μερικά βήματα, έχει ένα δικό του ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η Μητροπόλεως συναντά στο δρόμο της διάφορες οδούς και πολλά καταστήματα και μαγαζάκια. Είναι εντυπωσιακό πόσες επιχειρήσεις έχουν στριμωχτεί σε αυτόν τον δρόμο. Άλλες κατέβασαν ρολά, άλλες άντεξαν, άλλες ήρθαν προσφάτως. Φαρμακεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα με ρούχα, δισκάδικα, μανάβικα, αλλά κι άλλα πολλά.

Ίσως το πιο γνωστό μαγαζί σ’ αυτή τη συγκεκριμένη γειτονιά είναι η θρυλική μπουγάτσα του Γιάννη, ένα reggae… μπουγατσατζίδικο, που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές ξενύχτηδων.

Η γειτονιά έχει κι άλλα μικρά μαγαζιά με παιδικά παιχνίδι, με ρούχα η βινύλια. Εδώ μπορείς να βρεις πολλά πράγματα και να περάσεις την ώρα σου, αφού στους παράδρομους έχει αντίστοιχα άλλες μικρές επιχειρήσεις.

Στη μία γωνιά θα δεις το Βιεννέζικο, ένα πολύ παλιό κατάστημα το οποίο έχει είδη ραπτικής και ρούχα, και ακριβώς δίπλα του, η Αρσινόη με τη βιτρίνα με τα κοσμήματά της, και λίγο πιο πέρα θα συναντήσεις μανάβικα και ένα κουρείο που έχει κουρέψει χιλιάδες άνδρες της Θεσσαλονίκης, του Βασίλη Δημήτρη.

Ακριβώς απέναντι θα βρεις ίσως ένα από τα ωραιότερα παγωτατζίδικα της Θεσσαλονίκης αυθεντικό gelato! Αν η Ρώμη σου πέφτει μακριά τότε σίγουρα μπορείς να φτάσεις μέχρι το Vanilla Gellateria που είναι το σπίτι του παγωτού – όπως όλοι ξέρουμε, gellato σημαίνει παγωτό στα ιταλικά. Ο Λουίζος ξέρει να φτιάχνει ένα παγωτό που θυμίζει παιδικές αναμνήσεις ίσως και μια άλλη ζωής… Tο Vanilla μας υποδέχθηκε όχι με το Λουίζο αλλά με έναν πολύ γελαστό υπάλληλο!

Είναι αδύνατον να μην αναφέρουμε την Εφημερίδα που ήρθε στη γειτονιά κι έκτοτε άλλαξε εντελώς τη φυσιογνωμία του σημείου! Η Εφημερίδα ξεκίνησε μικρή και κάθε χρόνο μεγάλωνε ώσπου έφτασε να πιάνει ένα ολόκληρο τετράγωνο (εντάξει σχεδόν). Σ’ αυτό το σημείο το vibe της περιοχής είναι πάρα πολύ έντονο, νεανικό και φρέσκο και είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι ένα ανοιξιάτικο πρωινό ή ένα ανοιξιάτικο βράδυ όπου θέλεις να αράξεις με την παρέα σου και να τα πείτε μέχρι να σας πάρει το πρωί.

Το χαρακτηριστικό λογότυπο που έχει ποτίσει τους τοίχους σε αυτό το σημείο είναι κάτι που αν το δεις δεν το ξεχνάς και λογικά το έχεις βγάλει ήδη και φωτογραφία.

Kαι στην άλλη γωνία, το Θριξ. Το πιο ιδιαίτερο κομμωτήριο που είχε ποτέ το κέντρο (μην πούμε και όλη η πόλη). Στα 90s ειδικά, το κομμωτήριο ήταν hot spot! Ο κόσμος δεν πήγαινε στην Ελπίδα έτσι απλά για κούρεμα και χτενίσματα, αλλά και για να διαβάσει ή να συζητήσει για τέχνη και μουσική!

Δε γίνεται όμως να μην αναφερθούμε και στο Velona records, ένα ανεξάρτητο δισκοπωλείο. Ιδρύθηκε το 2017 και προσφέρει δίσκους βινυλίου επιλεγμένων ειδών μουσικής. Aπό τη Μαρία Κάλλας έως τους Pearl Jam.

Related stories

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...