HomeΘέματα6 Απριλίου 1992, Ισαάκ Ασίμοφ

6 Απριλίου 1992, Ισαάκ Ασίμοφ

γράφει ο Τάσος Γέροντας

Ο Ισαάκ Ασίμοφ γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου του 1920 στο Πετροβίτσι της Ρωσίας. Το πλήρες όνομά του είναι Ισαάκ Γιούντοβιτς Αζίμοφ και στην κυριλλική γραφή είναι Исаак Юдович Озимов. Οι γονείς του, Άννα-Ραχήλ και Ιούδας, ήσαν Εβραίοι μυλωνάδες. Το 1923 μετανάστευσαν οικογενειακώς στις ΗΠΑ. Κατά την είσοδο στη χώρα, τους ζήτησαν να γράψουν το όνομά τους στο λατινικό αλφάβητο. Ο πατέρας έγραψε το κυριλλικό «ζ» με ένα «s», πιστεύοντας πως θα διαβάζεται «ζ» όπως και στα γερμανικά. Κι έτσι καθιερώθηκε το «Ασίμοφ».

Οι γονείς μιλούσαν στα παιδιά τους μόνον εβραϊκά και αγγλικά, με αποτέλεσμα ο Ισαάκ ποτέ να μην μάθει ρώσικα. Πήρε την αμερικανική υπηκοότητα το 1928, την ίδια χρονιά που πήγε στο σχολείο. Ολοκλήρωσε τη μέση εκπαίδευση στα 15 και τελικά κέρδισε μια υποτροφία για ένα παράρτημα του Πανεπιστημίου Κολούμπια στο Μπρούκλυν. Ενώ αρχικά ξεκίνησε να σπουδάζει ζωολογία, μεταπήδησε στη χημεία λέγοντας πως δεν συμφωνεί με την πρακτική να ανατέμνουν μια γάτα του δρόμου. Πήρε το πτυχίο του το 1939, το Μάστερ το 1941 και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη βιοχημεία μετά τον πόλεμο, το 1948. Το 1949 εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Το 1955 αναβαθμίστηκε σε βοηθό καθηγητή. Επειδή όμως το γράψιμο του απέφερε περισσότερα χρήματα και του κατανάλωνε περισσότερο χρόνο, έπαψε να ασχολείται με την έρευνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τον αποβάλουν από τη διδακτική θέση. Μετά από διετή αγώνα, κέρδισε ξανά τη θέση αυτή. Το 1979 το Πανεπιστήμιο, για να τον τιμήσει για το συγγραφικό του έργο, τον προήγαγε σε καθηγητή βιοχημείας.

Το πλούσιο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πάνω από 460 βιβλία, εκ των οποίων τα 25 είναι επιστημονικής φαντασίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η σύγχρονη επιστημονική φαντασία αποτελεί το μοναδικό λογοτεχνικό είδος, στο οποίο θίγονται συστηματικά και συνειδητά η φύση των αλλαγών που έρχονται, οι πιθανές επιπτώσεις και οι λύσεις τους. Η επιστημονική φαντασία είναι εκείνο το λογοτεχνικό είδος, το οποίο καταπιάνεται με την επίδραση της επιστημονικής προόδου στον άνθρωπο». Ανάμεσα στα πιο γνωστά περιλαμβάνονται η πολυβραβευμένη για την τηλεοπτική της απόδοση σειρά «Γαλαξιακή αυτοκρατορία» (η οποία τώρα ξανακυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Anubis με τον τίτλο «Το Θεμέλιο») και η σειρά μυθιστορημάτων με τα Ρομπότ (Εγώ το Ρομπότ, Έρχονται τα Ρομπότ, Τα Ρομπότ της Αυγής, Ρομπότ και Αυτοκρατορία).

Εκτός από επιστημονική φαντασία, έχει γράψει πλήθος επιστημονικών βιβλίων καθώς και εκλαϊκευμένης επιστήμης. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα «Το χρονικό του κόσμου» και «Το χρονικό των επιστημονικών ανακαλύψεων», αμφότερα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Ο Ασίμοφ έπαθε ανακοπή καρδιάς το 1977. Το 1983 υποβλήθηκε σε επέμβαση τριπλού bypass. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης του έκαναν μετάγγιση αίματος. Το αίμα ήταν μολυσμένο από τον ιό το AIDS. Ο Ασίμοφ τελικά πέθανε στις 6 Απριλίου του 1992 από κίρρωση του ήπατος και καρδιακή ανεπάρκεια, αποτελέσματα του AIDS.

Τον βλέπουμε σε δύο φεγιέ από τη Δημοκρατία της Γουινέας, τα οποία κυκλοφόρησαν για τα 20 χρόνια από τον θάνατό του, και στα οποία αναφέρονται κάποια από τα ρομποτικά δημιουργήματά του.

Related stories

Μπορείς να κοιμηθείς αγκαλιά με τη θάλασσα;

γράφει ο Σπύρος Μπαλτογιάννης Έχω ένα φίλο που χρόνια τώρα...

Σπαθιά, κούκλες, κορώνες και έργα τέχνης: Το σπίτι που θυμίζει θεατρικό σαλόνι

Βίκυ Διαμαντή, δημιουργός/διακοσμήτρια Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου WHO IS WHO Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη...

Απλή Μετάβαση: Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης που συζητιέται σε όλες τις παρέες

πήγε, είδε, ενθουσιάστηκε και έγραψε η Ηλιάνα Ηλιάδου Απλή Μετάβαση:...