HomeMind the art5 page turners για εσένα που θέλεις...

5 page turners για εσένα που θέλεις να ξεκινήσεις το διάβασμα φέτος το καλοκαίρι

γράφει ο Ιάσωνας Τρίτος

Το καλοκαίρι έκανε την εμφάνισή του στο ημερολόγιο και στο θυμικό σου. Η αρχική σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα γεμίσει, με δημοσιεύσεις βιβλίων πάνω σε πετσέτες θαλάσσης και ξαπλώστρες, δίπλα σε κοκτέιλ με έντονα χρώματα και ιδρωμένα ποτήρια μπύρας. Πάντα με φόντο τη θάλασσα ή την αμμουδιά. Αν παραδόξως δελεάστηκες από τα βιβλία -και όχι από τα κοκτείλς και τις μπύρες-  και πήρες την απόφαση να ξεκινήσεις το διάβασμα φέτος το καλοκαίρι είσαι στο σωστό μέρος. Παρακάτω, θα βρεις 5 page turners*  και θα γλιτώσεις κόπο και χρόνο από την αναζήτηση του πρώτου σου βιβλίου για φέτος το καλοκαίρι.

 

  1. Δε λες κουβέντα του Μάκη Μαλαφέκα.

Η εξαιρετικά δομημένη πρωτοπρόσωπη αφήγηση σε αρπάζει από το λαιμό και δεν σε αφήνει, οι καλοδουλεμένοι διάλογοι θα σε κάνουν να γελάσεις δυνατά και στον ήρωα θα βρεις κάποια κομμάτια του εαυτού σου. Με φόντο το αστικό τοπίο της καλοκαιρινής Αθήνας και την έκθεση Ντοκουμέντα και συνοδοιπόρους τον καύσωνα, την οικονομική κρίση και τους οδηγούς ταξί, ο πρωταγωνιστής Μιχάλης Κρόκος μπλέκει. Και μπλέκει άσχημα στην αναζήτηση ενός κλεμμένου πίνακα.

 

  1. Μεσακτή του Μάκη Μαλαφέκα

Το δεύτερο βιβλίο του Μαλαφέκα δομικά είναι όπως και το προηγούμενο. Φρέσκο, γρήγορο, καλογραμμένο με σασπένς και μια διεισδυτική ματιά στην εποχή μας. Αυτή τη φορά ο Μιχάλης Κρόκος πάει στην Ικαρία για δουλειά, ερωτεύεται μια γυναίκα από φωτογραφία και γίνεται μάρτυρας του πνιγμού της. Πόσο καλύτερο μπορεί να γίνει; Καταπιάνεται με το πολυσυζητημένο Ικαριώτικο καλοκαίρι, τα πανηγύρια, τους σέρφερ της Μεσακτής και κάθε ανθρωπότυπο που συναντάς στην Ικαρία τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

  1. Στη θέση ενός νεκρού του Γιώργου Μαρτινίδη

Από το Κορδελιό στην Καστοριά και πάλι πίσω στο Κορδελιό. Ο Στέφανος, κάτοικος Κορδελιού, αντιμέτωπος με την εργασιακή αβεβαιότητα που άφησε η κρίση, την ψυχικά ασθενή πρώην σύζυγο και τον ίδιο του το εαυτό προσπαθεί να βρει τα πατήματά του καθώς τον καλούν να διδάξει σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα της Καστοριάς. Ο προκάτοχός του αυτοκτόνησε και ο Στέφανος στη προσπάθειά να μάθει το γιατί, βρίσκει ανησυχητικές ομοιότητες με την δική του περίπτωση. Η κλασική συνταγή της κλειστής επαρχιακής κοινωνίας που καλείται να ξεκλειδώσει ο ήρωας, δουλεύει άψογα στο βιβλίο του Μαρτινίδη. Είναι ένα ανελέητο ψυχογράφημα των ηρώων και της κοινωνίας μέσα σε μια φρενήρη αστυνομική πλοκή.

 

  1. Ο ταχυδρόμος του Γιώργου Παπαδάκη

Είναι ένα βιβλίο που άργησε να το εκτιμήσει η ελληνική αγορά μέχρι που κατέκτησε το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος του 2019. Ο Παπαδάκης μας πηγαίνει στην ορεινή Κρήτη του 1950 με πρωταγωνιστή τον  ταχυδρόμο Αλέξη Δαφέρμο. Ο Δαφέρμος έχει έναν εξαιρετικά ενεργό εσωτερικό κόσμο σε αντίθεση με την ανησυχητικά παθητική υποταγή του στις κοινωνικές και οικογενειακές επιταγές. Θα παντρευτεί με συνοικέσιο μια γυναίκα που αντικρίζει πρώτη φορά στον αρραβώνα τους και θα προσπαθήσει να βρει ηρεμία ανάμεσα σε άγραφους κώδικες τιμής και υποκριτικά γρκοτέσκα έθιμα. Μέσα σε περίπου 200 σελίδες θα προλάβεις να σιφχτείς, να δυσφορήσεις, να ανεβάσεις κόμπους στο λαιμό και να νευριάσεις. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Παπαδάκη, είναι εξαιρετική, προσεγμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

 

  1. Πάρε ανάσα του Δημήτρη Σίμου

Έπεσε τυχαία στα χέρια μου και είναι ένα πραγματικό page turner. Ένα ψυχολογικό θρίλερ που εκτυλίσσεται στην Χαλάστρα, όπου ο αστυνόμος Λάζος καλείται να λύσει μια σειρά από φόνους με επίκεντρο την Σύλβια Κώτσου η οποία δουλεύει ως δύτρια σε καλλιέργεια μυδιών. Η γραφή του είναι απλή και καθαρή. Η αφήγηση εναλλάσσεται από πρώτο σε τρίτο πρόσωπο συνεχώς, αλλά έχει γίνει σωστά και δεν χάνεσαι στην υπόθεση. Με το παρελθόν να στοιχειώνει τους πρωταγωνιστές, την ωραία δεμένη πλοκή και τις ανατροπές μέχρι την τελευταία σελίδα, ανήκει σίγουρα στην κατηγορία page turner.

 

*page turners ονομάζονται τα βιβλία που είναι το συναρπαστικά που δε μπορείς να σταματήσεις να διαβάζεις.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...