HomeΘέματαA Balkan Tale

A Balkan Tale

5 Φωτογράφοι, 50 Μνημεία, 1 Βαλκανική Ιστορία

www.balkantale.com

Εκατό χρόνια μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, οι οποίοι αποτέλεσαν μια ουσιαστική τομή στην ιστορία της περιοχής, αφού άλλαξαν ολοκληρωτικά το σκηνικό που επικρατούσε στα Βαλκάνια, καλούμαστε να ανακαλέσουμε τις ξεχασμένες μνήμες και να ξαναθυμηθούμε την ιστορία των Βαλκανίων.

Με τους Βαλκανικούς πολέμους, οι λαοί των Βαλκανίων απαλλάχτηκαν από τον Οθωμανικό ζυγό και δημιουργούσαν τα έθνη-κράτη προσπαθώντας να ανακτήσουν την εθνική ταυτότητα και συνείδησή τους και ταυτόχρονα να συνθλίψουν το παρελθόν της «σκλαβιάς» τους και ό,τι σχετίζεται με αυτό.
Τα εναπομείναντα μνημεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο χώρο των Βαλκανίων, ξεχασμένα μέσα στους αιώνες, με στοιβαγμένη τη σκόνη της λήθης πάνω τους- εσκεμμένα ή μη- δηλώνουν με την παρουσία τους την λησμονημένη περίοδο κατά την οποία οι λαοί των Βαλκανίων ζούσαν ενωμένοι υπό την κατοχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Αυτά τα μνημεία, πενήντα στο σύνολο, και από όλες τις κατηγορίες κτηρίων, απαθανατίζει ο φωτογραφικός φακός των πέντε νέων διακεκριμένων φωτογράφων από την Αθήνα, το Βελιγράδι, τα Σκόπια, τα Τίρανα και το Πρίζρεν, στην έκθεση ‘A Balkan Tale΄, που διοργανώνεται από το Goethe-Institut, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Tην παραγωγή του εγχειρήματος έχει αναλάβει η ελληνική εταιρία παραγωγής ANEMON, την επιστημονική επιμέλεια η Χριστίνα Κουλούρη, ενώ συμμετέχουν ενεργά διεθνώς αναγνωρισμένοι ιστορικοί και πολιτιστικές ΜΚΟ των Βαλκανίων.
Η έκθεση πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ντοκιμαντέρ, ιστοσελίδα, περίπατους σε μνημεία οθωμανικής περιόδου, και διαγωνισμό φωτογραφίας για παιδιά σχολικής ηλικίας και ενήλικες. Οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν QR-codes σε smartphones, για να συνδεθούν με την ιστοσελίδα και να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες φωτογραφίες.
H έκθεση δεν πρέπει να αποτελέσει μόνο ένα έναυσμα, για να γνωρίσουμε την οθωμανική μας κληρονομιά, αλλά να γίνει το κίνητρο, για να διεισδύσουμε βαθύτερα στην κοινή ιστορία των Βαλκανίων. Ο τρόπος χρήσης της ιστορίας επηρεάζει την συνύπαρξη των εθνών. Ξαναεξετάζοντας με προσοχή την ιστορία των Βαλκανίων, ίσως θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα το παρόν και να βελτιώσουμε το μέλλον αυτού του γεμάτου αναταραχές χώρου.

Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο), Αρχαιολογικού Μουσείου 30, τηλ: 2310 857978
Διάρκεια έκθεσης: 26/4 – 22/5/2012
Ημέρες & ώρες λειτουργίας:
Τρίτη-Παρασκευή: 10.00-14.00 και 18.00-21.00, Σάββατο: 18.00-21.00, Kυριακή: 10.00-14.00, Δευτέρα: κλειστά

Υπό την Αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Παιδείας, Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Photobiennale.
Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού «Θεσσαλονίκη, Σταυροδρόμι των Πολιτισμών»

Related stories

Από τον ξυλόφουρνο στο Microbakery: Οι παλιές γενιές των φουρνάρηδων και το new age

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου Η Θεσσαλονίκη είναι αναμφίβολα η πόλη που...

Η Μαρία είναι η χαμογελαστή διακοσμήτρια που ξέρει πώς να κάνει κάθε χώρο όμορφο

Φωτογραφίες: Mαρία Ευσταθιάδου Έχει σχεδιάσει μαγαζιά και έχει διακοσμήσει πολλά...

Ο Νίκος Ιωσήφ έφτιαξε την προίκα του κάνοντάς την έργο τέχνης

Η ατομική έκθεση του Νίκου Ιωσήφ, με θέμα «Η...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | FLUO DESIGN

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Κριτική Βιβλίου | Φραντζέσκα Μάνγγελ «Οι Καθαροί».

  γράφει ο Τάσος Γέροντας Φραντζέσκα Μάνγγελ «Οι Καθαροί». Εκδόσεις Μίνωας...