HomeUrbanitiesLife guide4 + 1 στάσεις στους Αμπελόκηπους: Στις...

4 + 1 στάσεις στους Αμπελόκηπους: Στις γειτονιές των δυτικών το παρελθόν και το παρόν παίζουν κρυφτό στους δρόμους

Οι Αμπελόκηποι έχουν κρατήσει γερά κάτι από τα παλιά. Στις γειτονιές των δυτικών το παρελθόν και το παρόν παίζουν κρυφτό στους δρόμους και κουβαλούν μαζί τους τα ωραία και τα άσχημα. Στη μια γωνιά όλα είναι όπως ήταν κάποτε. Οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιες ταμπέλες. Στην άλλη γωνία, τίποτα δεν θυμίζει τους παλιούς Αμπελήκηπους.

Ευτυχώς όμως η γειτονιά ακόμη, είναι πραγματική έννοια. Οι παλαιότεροι κρατούν ακόμα τα μπόσικα, έτσι ώστε να χαιρετιούνται ακόμη στους δρόμους. Οι νεότεροι έφεραν κάτι φρέσκο, ή συνέχισαν με τον τρόπο τους ό,τι έμεινε από τα παλιά.

Περπατώντας στις γειτονιές των Αμπελοκήπων, θα δεις μαγαζάκια μικρά που μοιάζουν όπως οι εικόνες που κουβαλάς από τα παιδικά σου χρόνια. Θα δεις παππούδες να αράζουν κατά ομάδες σε παγκάκια, θα δεις να παίζουν πρέφα στα ΚΑΠΗ, θα δεις κορίτσια και αγόρια να βολεύονται σε σταντάκια στα μπαρ της πλατείας, θα δεις παλιοκαιρίσια αμάξια αλλά και ολοκαίνουργια μαγαζιά με καλοντυμένα άτομα να μπαινοβγαίνουν.

Η περιοχή, στα νεότερα χρόνια εποικίστηκε για πρώτη φορά μετά από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και την ανταλλαγή πληθυσμών από πρόσφυγες που προέρχονταν από την Κωνσταντινούπολη, την Ανατολική Ρωμυλία, την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία. Η συνοικία Επτάλοφος παραπέμπει στην Κωνσταντινούπολη, που ονομάζεται και η επτάλοφος πόλη.

4 + 1 Στάσεις στην περιοχή

Κάποτε ήταν η επιβράβευση από τους γονείς μας αν ήμασταν καλά παιδιά. Σήμερα είναι η ένοχη απόλαυση στη μάχη με τις θερμίδες. Όπως και να έχει το Palma παρεμένει ο ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του παγωτού.

Φωτo: Iωάννα Καραφυλλίδου

Το απόλυτο κλείσιμο μιας ωραίας βραδιάς, το τέλειο γλυκό μετά από ένα οικογενειακό τραπέζι, η καλύτερη παρέα ακόμα και σε έναν απλο περίπατο. Δεν είναι μόνο τα αγνά υλικά και η πλούσια γεύση των παγωτών του, είναι το μεράκι των ιδιοκτητών που θέλουν να κάνουν τη “λιγούρα”σου εμπειρία. Πάντα συνοδευόμενο από με ένα γεμάτο χαμόγελο από τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους.

Φωτo: Iωάννα Καραφυλλίδου

Aνάμνηση σε όλους τους Αμπελοκηπιώτες από τα παιδικά τους χρόνια όμως είναι και ένα βιβλιοπωλείο που τους τροφοδότησε με βιβλία, τετράδια και μολύβια από το 1989.

Η δεκαετία του ’90 ήταν μια εποχή όπου η τεχνολογία δεν είχε ακόμη κατακλύσει την καθημερινότητά μας. Τα βιβλία και τα σχολικά είδη ήταν αναπόσπαστο μέρος της μαθητικής ζωής. Ο Πάπυρος, με τη ζεστή του ατμόσφαιρα και την πλούσια γκάμα προϊόντων, ήταν το κέντρο αυτής της εποχής για τους μαθητές των Αμπελόκηπων. Ηταν κάτι παραπάνω από ένας απλός χώρος αγοράς βιβλίων και σχολικών ειδών. Ήταν ένας μικρός, μαγικός κόσμος που ξυπνούσε παιδικές αναμνήσεις και σήμερα ακόμα, στη θέση του, χωρίς πολλά φτιασιδώματα, παραμένει όπως ήταν συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, ειδικά για εκείνους που μεγάλωσαν τη δεκαετία του ’90.

Παιδικοί φίλοι ο Χάρης και ο Στέφανος, παιδιά θρέμματα των Αμπελοκήπων είχαν ένα στέκι – όπως και πολλοί των δυτικών. Το Πεπόνι είναι εκεί, για να ξεδιψά τους θαμώνες από το 1995 και έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές που βρέθηκαν στα τραπέζια του, που ξεδίψασαν με τις μπύρες του, που έδωσαν το πρώτο τους ραντεβού εδώ.

Το μαγαζί όμως φαινόταν πως έκανε τον κύκλο του, αφού ο προηγούμενος ιδιοκτήτης πριν 2.5 χρόνια περίπου ήθελε να το κλείσει. Τότε ο Χάρης και ο Στέφανος, άφησαν τις άλλες τους δουλειές, και έγιναν ιδιοκτήτες μπαρ. Ιδιοκτήτες στο στέκι τους, κάτι που πολλοί κολλητοί το έχουν σκεφτεί (κι εμείς!) για τα δικά τους μέρη.

Σε μια περιοχή της πόλης που δεν φημίζεται ιδιαιτέρως για τα νεολαιίστικα στέκια της, τους Αμπελόκηπους, πριν από ενάμιση χρόνο άνοιξε ένα μαγαζί διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Το Holy Brawn, ένα μικρό καφέ πάνω στη Φιλιππουπόλεως, έχει έρθει για να μείνει και να γίνει το αγαπημένο σου μέρος.

Φωτo: Νικόλας Παρίσσης

Δύο δίδυμες αδερφές, η Αφροδίτη και η Εύα, πήραν το ρίσκο να στήσουν ένα μαγαζί από το μηδέν και φαίνεται ότι τους βγήκε σε καλό. Δημιούργησαν ένα πανέμορφο μέρος γεμάτο θετικά vibes, έτοιμο να σε υποδεχτεί όλες τις ώρες της ημέρες. Σήμα κατατεθέν του Holy Brawn είναι τα πάρα πολλά φυτά που κλέβουν την παράσταση! Η διακόσμηση θυμίζει κάτι από εξωτερικό, στα ηχεία παίζει φανταστική μουσική, συνήθως ραπ και τα λαχταριστά γλυκά στη βιτρίνα σε περιμένουν να τα καταβροχθίσεις. Ο τέλειος καφές θα σε κερδίσει σίγουρα από το πρωί και τα κοκτέιλ θα σε δελεάσουν για να καθίσεις μέχρι αργά. Μπορείς να έρθεις μόνος, με φίλους ή παρέα με το λάπτοπ σου.

Φινάλε με το καλύτερο εκλαίρ που φτιάχτηκε ποτέ εντός Θεσσαλονίκης, και δεν είναι άλλο από αυτό που τρώμε εδώ και 30 χρόνια στο ζαχαροπλαστείο Πασαλίδη, όπου δεν άλλαξε τίποτα, ούτε οι παραδοσιακές συνταγές, ούτε ο χώρος.

Διευθύνσεις

Πεπόνι – Μεγ. Αλεξάνδρου 76

Palma – Ελ.Βενιζέλου 67

Holy Brawn –  Φιλιππουπόλεως 11

Πάπυρος – Φιλιππουπόλεως 70

Πασαλίδης – Φιλιππουπόλεως 78

Θεσσαλονίκη

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...