HomeCinema26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: “Must See”...

26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: “Must See” Μέρα 8η (Πέμπτη 14/3/2024)

γράφει η Φανή Εμμανουήλ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συνεχίζεται για 8η μέρα οι προτάσεις μας
για την Πέμπτη 14/3/2024 είναι:

 

The Zola Experience – Gianluca Matarrese, Ιταλία, Γαλλία, 2023, 104′

17:30 – Pavlos Zannas

Ένα απρόσμενο, ελεύθερο και ανεξάντλητα αναστοχαστικό παιχνίδι αντικατοπτρισμών μάς ταξιδεύει κατά μήκος της θολής μεθορίου που χωρίζει τη φαντασία από την πραγματικότητα, αλλά ενώνει την τέχνη με τη ζωή. Μια νεαρή ηθοποιός και θεατρική σκηνοθέτρια προετοιμάζεται για το ανέβασμα μιας μεταφοράς του αριστουργηματικού μυθιστορήματος Η ταβέρνα του Εμίλ Ζολά – μιας από τις πρώτες νατουραλιστικές καταγραφές της σκληρής καθημερινότητας της εργατικής τάξης. Κατά τη διάρκεια των προβών, όμως, νιώθει πως ο ρόλος της Ζερβαίζ Μακάρ, μιας γυναίκας που μετακομίζει από την Προβηγκία στο Παρίσι και προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν δύσκολο γάμο (και κόσμο), δίνει φωνή στα δικά της ανείπωτα τραύματα. Καθώς ένας από τους μεγαλύτερους ανερχόμενους αστέρες του σύγχρονου ντοκιμαντέρ διερευνά μοναδικά τον αλκοολισμό, την ενδοοικογενειακή βία ή την εργασία σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, διατυπώνεται ένα απλό πλην αμείλικτο ερώτημα: τελικά ποιον ρόλο καλούμαστε να παίξουμε στη ζωή μας;

 

Hollywood – Ibrahim Nash’at, Γερμανία, ΗΠΑ, 2023, 91′

20:00 – Olympion

Την ημέρα μετά την απόσυρση της Αμερικής από το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν απευθείας για να καταλάβουν το συγκρότημα Hollywood Gate, που υποτίθεται πως ήταν βάση της CIA στην Καμπούλ. Οι Ταλιμπάν βρίσκουν ό,τι άφησε πίσω του ο πιο τεχνολογικά προηγμένος στρατός στην ιστορία: αεροσκάφη, όπλα και πολύτιμο στρατιωτικό εξοπλισμό. Συγκλονισμένος από την τεχνολογία, ο Μαλάουι Μανσούρ, ο νέος διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, διατάζει τους στρατιώτες του να καταγράψουν και να επισκευάσουν όσο περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό μπορούν. Ο Μουχτάρ, με κίνητρο να κατακτήσει κάποια μέρα τον κόσμο, καταφθάνει στο Hollywood Gate προκειμένου να χτίσει καριέρα ως υψηλόβαθμος στρατιωτικός. Όσο οι δυο τους εστιάζουν στην ολοκλήρωση των προσωπικών τους στόχων, οι σύντροφοί τους συνεχίζουν να επιδιορθώνουν το όπλα που εγκαταλείφθηκαν σε αυτή την «πύλη». Τα AK-47 που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν περιέλθει τώρα υπό την κατοχή των Ταλιμπάν, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη που θεωρούνταν ότι είχαν καταστραφεί τώρα βομβαρδίζουν θανάσιμα την αντίσταση, προκαλώντας ανείπωτες παράπλευρες απώλειες στην πορεία, ενώ η αξιοποίηση διεθνών ντοκιμαντεριστών για προπαγανδιστικούς σκοπούς είναι σε εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια ενός έτους, η ταινία αποκαλύπτει τη μεταμόρφωση μιας φονταμενταλιστικής πολιτοφυλακής σε στρατιωτικό καθεστώς.

 

Avant-Drag! – Φιλ Ιερόπουλος, Greece, 2024, 92′

20:00 – Pavlos Zannas

Το AvantDrag! βάζει στο προσκήνιο δέκα drag performers που αποδομούν το φύλο, την εθνικότητα, και τις πολιτικές ταυτότητας, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν την αστυνομική βία, την τρανσφοβία και τον ρατσισμό της ελληνικής κοινωνίας.

 

Nelly & Nadine – Magnus Gertten, Sweden, Belgium, Norway, 2022, 94′

20:30 – Makedonikon

Ο Μάγκνους Γκέρτεν επεκτείνει την έρευνα που είχε ξεκινήσει στο μοναδικό Κάθε πρόσωπο έχει όνομα (βραβείο κοινού στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης) και φέρνει στο φως μια σπουδαία ιστορία αγάπης. Η απρόβλεπτη ιστορία του έρωτα μεταξύ δύο γυναικών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ράβενσμπρικ, εν μέσω του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Επί σειρά ετών ο ισόβιος δεσμός της Νέλι και της Ναντίν έμεινε κρυφός, ακόμη κι από στενούς συγγενείς τους. Η εγγονή της, η Νέλι, αποφασίζει τώρα να ανοίξει το κουτί των αναμνήσεων που κρύβονται στο προσωπικό τους αρχείο.

Queer Japan – Graham Kolbeins, USA, Japan, 2019, 99′

23:00 – Makedonikon

Πρωτοποριακοί καλλιτέχνες, ακτιβιστές και καθημερινοί άνθρωποι από όλο το φάσμα του φύλου και της σεξουαλικότητας αψηφούν τις κοινωνικές νόρμες και τολμούν να λάμψουν σε αυτή τη καλειδοσκοπική ματιά στη ΛΟΑΤΚΙ+ κουλτούρα της σύγχρονης Ιαπωνίας. Από γυαλιστερές παρελάσεις υπερηφάνειας μέχρι και παιχνιδιάρικα διεστραμμένα υπόγεια πάρτι, το ντοκιμαντέρ Queer Japan απεικονίζει ανθρώπους να διάγουν έναν αντισυμβατικό βίο ξεδιάντροπα στο φως, στις σκιές, αλλά και σε ό,τι υπάρχει ενδιάμεσα. Η εκθαμβωτική, εικονοκλαστική ντραγκ κουίν Vivienne Sato αφαιρεί τις στρώσεις της γλώσσας και της ταυτότητας. Ο αντικομφορμιστής καλλιτέχνης μάνγκα, Gengoroh Tagame γυρίζει τον κόσμο με τα γκέι ερωτικά κόμικς του που δεν έχουν καμία διάθεση απολογίας. Η δημοτική σύμβουλος Aya Kamikawa εξιστορεί το δύσκολο μονοπάτι που διάνυσε για να γίνει η πρώτη εκλεγμένη τρανς στην Ιαπωνία. Στο θρυλικό kink-positive πάρτι με θεματική τα hentai, το Department H, η μη δυαδική καλλιτέχνις παραστατικών τεχνών Saeborg χρησιμοποιεί καουτσούκ για να δημιουργήσει ένα δεύτερο δέρμα. Αντλώντας από 100+ συνεντεύξεις που διεξήχθησαν σε διάρκεια τριών ετών σε τοποθεσίες σε ολόκληρη την Ιαπωνία, το ντοκιμαντέρ Queer Japan παρουσιάζει δεκάδες άτομα τα οποία μοιράζονται τις εμπειρίες τους με δικά τους λόγια. Ανακαλύψτε μια ζωηρή και συγκλονιστική ομάδα ανθρώπων σε μια χώρα που έχει μοναδικό ιστορικό όσον αφορά την κουίρ έκφραση.

 

Related stories

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Νάσια Σπυριδάκη

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Αστικοί Θρύλοι | Ο Μεσσίας Σαμπατάι Σεβί

γράφει η Μαρία Ράπτη Λένε πως έρχεται ο Μεσσίας, πως...

Το σπίτι του Δημήτρη Αμελαδιώτη είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη

WHO IS WHO: Μου αρέσει να παρουσιάζομαι ως εικαστικός,...

Οι ταινίες της εβδομάδας 25.04-01.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η κατρακύλα στα εισιτήρια των κινηματογράφων...