HomeCinemaΕξώστης Θ18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Συζητήσεις

18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Συζητήσεις

Κουβεντιάζοντας

Ξενοδοχείο Ηλέκτρα, Αίθουσα Excelsior

13-19 Μαρτίου, 16:00-17:30


Η παράλληλη αυτή εκδήλωση επιστρέφει και στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, αφού ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων την κατέστησε θεσμό. Η καθημερινή αυτή στρογγυλή τράπεζα ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών αποτελεί μια σημαντική πλατφόρμα γνωριμίας και επικοινωνίας μεταξύ Ελλήνων και ξένων προσκεκλημένων του Φεστιβάλ. Οι συζητήσεις θα γίνονται στα αγγλικά και η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε διαπιστευμένους.


Αποτυπώνοντας το προσφυγικό ζήτημα: Μέθοδοι, Στόχοι, Προκλήσεις, Δεοντολογία

Τετάρτη 16 Μαρτίου, 11:00, Παύλος Ζάννας

Ο ρυθμός καταγραφής και δημοσιοποίησης του προσφυγικού ζητήματος είναι καταιγιστικός και ευθέως ανάλογος του μεγέθους, των επιπτώσεων και του ενδιαφέροντος που εγείρει σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Με ποιους τρόπους, όμως προσεγγίζουμε και νοηματοδοτούμε ένα πολυσύνθετο, πολιτικό και ανθρωπιστικό ζήτημα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μεταβάσεις της σύγχρονης ιστορίας; Πώς στεκόμαστε απέναντι σε αυτό και ποιες διαστάσεις του επιλέγουμε να αναδείξουμε; Ποια εργαλεία επιστρατεύουμε και με ποιες προκλήσεις καλούμαστε να αναμετρηθούμε; Πού τελειώνουν τα όρια της ηθικής και πού ξεκινάει η ανάγκη για ευαισθητοποίηση και ανάληψη ευθύνης και δράσης; Υπάρχει χώρος για διαφορετικές φόρμες έκφρασης οι οποίες αποκλίνουν από την κυρίαρχη αφήγηση, και αν ναι, με ποιον τρόπο δύνανται να συμβάλλουν από τη μεριά τους σε έναν ουσιαστικό διάλογο; Τα παραπάνω ζητήματα επιχειρεί να διαπραγματευτεί το πάνελ «Αποτυπώνοντας το προσφυγικό ζήτημα: μέθοδοι, στόχοι, προκλήσεις, δεοντολογία», προσκαλώντας επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους –συχνά αλληλοεπικαλυπτόμενους– χώρους της τέχνης, της έρευνας και της ενημέρωσης να τοποθετηθούν επάνω στο θέμα, να παρουσιάσουν αποσπάσματα της δουλειάς τους και να συνομιλήσουν με το κοινό του Φεστιβάλ.

Προσκεκλημένοι Ομιλητές


Ανέστης Αζάς, Σκηνοθέτης Θεάτρου-Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος Πειραματικής Σκηνής (-1) Εθνικού Θεάτρου
Γιώργος Μουτάφης, Φωτορεπόρτερ

Μάρθα Μπουζιούρη, Κοινωνική Ανθρωπολόγος-Σκηνοθέτρια cross-media projects

Μαριάννα Οικονόμου, Σκηνοθέτις


Συντονιστής: Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, Διευθυντής Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας


Μια πρωτοβουλία της plays2place productions

Με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης.


EDN – Pitching Forum

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 (10:00-15:00) και Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 (10:00-13:00) αίθουσα «Παύλος Ζάννας» / ανοικτό στο κοινό


Ξεχωριστή θέση στη διοργάνωση έχει το
Docs in Τhessaloniki / Pitching Forum 2016, το οποίο διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ EDN, σε συνεργασία με το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ουΑιώνα και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Creative EuropeΜEDIA. To ετήσιο αυτό «διεθνές ραντεβού» περιλαμβάνει συζητήσεις για την παραγωγή και pitching επιλεγμένων σχεδίων ντοκιμαντέρ απ' όλο τον κόσμο, μέσω εντατικών εκπαιδευτικών συναντήσεων και ανοιχτών στο κοινό συναντήσεων pitching. Με αυτό τον τρόπο, δίνει την ευκαιρία στους έλληνες επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου, να παρουσιάσουν και να προωθήσουν το έργο τους, σε τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού. Πιο αναλυτικά, το Docs in Thessaloniki / Pitching Forum 2016 περιλαμβάνει το Workshop (16-20/3, ξενοδοχείο Electra Palace) και το Pitching (19/3, 10.00–14.30 και 20/3, 10.00-12.00, αίθουσα Παύλος Ζάννας)

Να σημειωθεί επίσης, ότι στο πλαίσιο του 18
ου ΦΝΘ, και φέτος το EDN θα απονείμει την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016, το καθιερωμένο βραβείο του, το οποίο τιμά πρόσωπα και οργανισμούς από την Ευρώπη με μεγάλη συνεισφορά στον τομέα του ντοκιμαντέρ.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ EDN είναι ένας οργανισμός με μέλη επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση από όλο τον κόσμο. Το EDN υποστηρίζει, κινητοποιεί και δημιουργεί δίκτυα για τον τομέα του ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη (
www.edn.dk).



Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...