HomeCinemaΕξώστης Θ18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Μια ιστορία αγάπης...

18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Μια ιστορία αγάπης από την Συρία

Μια ιστορία αγάπης από την Συρία, του Sean McAllister

ΕΠΑΝΑΠΡΟΒΟΛΗ: Κυριακή 20 / 19:15/ John Cassavetes

3/5


Όταν ο ανεξάρτητος σκηνοθέτης Sean McAllister ξεκίνησε το ντοκιμαντέρ του παρακολουθώντας την ζωή ενός ζευγαριού και των τριών παιδιών τους το 2009 στην Συρία δεν μπορούσε να φανταστεί που θα κατέληγε 6 χρόνια μετά. Ο Αμέρ και Ραγκντά συναντήθηκαν σε ένα κελί φυλακής στη Συρία πριν από 15 χρόνια. Όταν ο σκηνοθέτης συναντά για πρώτη φορά την οικογένειά τους, η Ραγκντά είναι και πάλι στη φυλακή, ενώ ο Αμέρ συμμετέχει σε διαδηλώσεις ζητώντας την απελευθέρωσή της και των υπολοίπων πολιτικών κρατουμένων. Η Ράγκντα απελευθερώνεται και αυτός που πηγαίνει στην φυλακή είναι ο Sean που τον υποψιάζονται για δράσεις ενάντια στο καθεστώς Ασάντ. Καθώς συμβαίνουν όλα αυτά, ξεκινάει η επανάσταση και το ζευγάρι αναγκάζεται να διαφύγει στον Λίβανο και έπειτα στην Γαλλία.

Το ντοκιμαντέρ που θα μπορούσε κανείς να πει πως ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια καταγραφής μιας ιδιόμορφης πολιτικής κατάστασης καταλήγει να διεισδύει στις ιδιωτικές στιγμές μιας οικογένειας. Η Ράγκντα – σύμβολο της πολιτικής αντίστασης – δεν μπορεί να συμβιβαστεί χωρίς να αγωνίζεται για την χώρα της. Ο Αμέρ νιώθει πως σιγά σιγά την χάνει και τα παιδιά βρίσκονται ενδιάμεσα σε όλη την αναταραχή νοσταλγώντας τις γλυκιές μέρες. Η ιστορία τώρα αλλάζει προσανατολισμό. Είναι μια ιστορία για το πως ο έρωτας και οι σχέσεις βυθίζονται στο σκοτάδι εξαιτίας του πολέμου. Ο Sean λειτουργεί για 6 χρόνια σαν ο προσωπικός εξομολογητής της οικογένειας – όλοι του αφηγούνται τις σκέψεις και τους φόβους τους. Λειτουργεί σαν ένας ακόμα γονιός σε μια διαλυμένη οικογένεια.

Μέσα από το ντοκιμαντέρ διαπιστώνουμε από μια πιο ιδιαίτερη γωνία την φρίκη του πολέμου της Συρίας, την φρίκη κάθε πολέμου. Την ανάγκη των ανθρώπων για ελευθερία και για αγάπη και το μέλλον των παιδιών. Ο Sean αφοσιώνεται σε αυτό το εγχείρημα, περνάει χρόνια με την οικογένεια, μεγαλώνει τα παιδιά και βλέπει από τα δικά τους μάτια τον θάνατο των φίλων τους που έμειναν στην Συρία. Το κοινό αντιμετωπίζει όλα αυτά και μαζί την προσπάθεια των ανθρώπων της Συρίας να βρουν την δική τους θέση σε έναν αφιλόξενο κόσμο


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΡΙΤΗΣ


15.45 Πέρα από τον παππού μου τον Αλιέντε , OLYMPION

20.00 Guardians of the Aegean, TONIA MARKETAKI

20.30 Χρυσή Αυγή: Προσωπική υπόθεση , OLYMPION

22.00 Björk – Το δημιουργικό σύμπαν μιας ιέρειας της μουσικής, JOHN CASSAVETES

22.30 Ανάκτηση των Αχρήστων , PAVLOS ZANNAS

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...