HomeMind the artΕικαστικά13 Μούσες & Καλλιτέχνες: Οι άγνωστοι έρωτες...

13 Μούσες & Καλλιτέχνες: Οι άγνωστοι έρωτες πίσω από τα σπουδαιότερα έργα στην ιστορία.

Λένε πίσω από κάθε σημαντικό άνδρα, βρίσκεται μία σημαντική γυναίκα. Εδώ, λοιπόν, θα ανακαλύψουμε τις γυναίκες που κρύβονται πίσω από γνωστά έργα τέχνης, συχνά καλλιτέχνιδες και οι ίδιες, ή παντρεμένες με την ανάγκη του ανατρεπτικού, η μοίρα και η εποχή τους τις καθόρισαν και έμειναν στην ιστορία για την δύναμη του χαρακτήρα, τον ταραχώδη ερωτισμό και φυσικά την απαράμιλλη γοητεία τους που ενέπνευσε τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του κόσμου να τις αποτυπώσουν στα έργα τους.

γράφει η Ισμήνη Δασκαρόλη

 

Camille Claudel – Auguste Rodin

Γλύπτρια και ερωμένη του παντρεμένου, τότε γλύπτη Auguste Rodin, την αποκαλούσαν
“μία επανάσταση ενάντια στη φύση, μία γυναίκα ιδιοφυΐα. Υπήρξαν εραστές και συνεργάτες στην τέχνη τους με τον γλύπτη για 8 χρόνια. Τους χώριζαν 24 χρόνια διαφορά, αλλά τους ένωνε το πάθος τους για για την τέχνη. O Rodin παρήγαγε μερικά από τα γνωστότερα έργα του υπό την παρουσία της. Δυστυχώς όμως η επιτυχία του Rodin οδήγησε την Claudel στην κατάπτωση. O ίδιος αποκαλούνταν μεγαλοφυΐα σαν τον Μιχαήλ-Άγγελο ενώ η Claudel δεν είχε καμία αναγνώριση. Υπέφερε από ψυχολογική νόσο και κλείστηκε σε ψυχιατρείο για τις 3 τελευταίες δεκαετίες της ζωής της.

Edie Sedgwigk – Andy Warhol

Παρότι ο Andy Warhol αναγνώριζε τον εαυτό του ως “asexual είχε μία εμμονική σχέση με την περίφημη “youth quaker, μοντέλο και έκπτωτη κληρονόμο Edie Sedgwigk. Την αποκαλούσε την “Superstar Μούσα του και κινηματογράφησε πλήθος ταινιών με πρωταγωνίστρια την Sedgwigk να καπνίζει, να μιλά στο τηλέφωνο, να δοκιμάζει ρούχα και να περιγράφει πως ξόδεψε ολόκληρη την περιουσία της μέσα σε έξι μήνες. Είχε εισαχθεί σε ψυχιατρείο δύο φορές πριν ξεκινήσει η συνεργασία τους και κέρδισε τη φήμη του “it girl για το εξαιρετικό της γούστο. Ήταν εθισμένη στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά και πέθανε μόλις 28 χρονών από υπερβολική δόση αιθανόλης, ενώ μπαινόβγαινε από ψυχιατρικές κλινικές και
πολλοί κατηγορούν τον Warhol για την μοίρα της. Λέγεται πως όταν η φιλία τους χάλασε, ο Warhol την κατέστρεψε ψυχολογικά αποκαλύπτοντας της πως ο τότε εραστής της Bob Dylan, είχε παντρευτεί στα κρυφά την Sara Lownds. Εκτός του Warhol έχει εμπνεύσει και τραγούδια όπως το “Just Like a Woman και το “Like a Rolling Stone του Bob Dylan ενώ το περίφημο τραγούδι “Femme Fatale των Velvet Underground, θεωρείται ωδή προς την Sedgwigk.

Alma Mahler – Gustav Klimt, Gustav Mahler, Walter Gropius

Ερασιτέχνης συνθέτρια γνωστή για την ομορφιά και το μπρίο της, είχε παντρευτεί τον συνθέτη Gustav Mahler, τον Αρχιτέκτονα Walter Gropius και τον συγγραφέα Franz Werfel. Όταν ήταν νεαρή είχε έναν συναισθηματικό δεσμό με τον Gustav Klimt αναμεταξύ διαφόρων άλλων καλλιτεχνών. Ο Klimt υπήρξε ο πρώτος της έρωτας στα δεκαεφτά, όπως δηλώνει η ίδια στο ημερολόγιο της. Κατά πως φαίνεται η σχέση τους διαλύθηκε από την μητέρα της που ανακάλυψε τις σημειώσεις της. Η Mahler γράφει συγκεκριμένα: “Και να που η αγάπη μας σκληρά καταστράφηκε από την μητέρα μου. Αθέτησε τον λόγο της, διάβασε όσα έγραψα και από τότε ήξερε για την σχέση μου. Και το χειρότερο όλων, διάβασε ότι ο Klimt με φίλησε.

Kiki de Montparnasse – Man Ray

Με το προσονύμιο “Βασίλισσα του Montparnasse η γεννημένη Alice Ernestine Prin ξεκίνησε να είναι γυμνό μοντέλο για γλύπτες από τα δεκατέσσερα. Είχε ποζάρει για τους Alexander Calder και Jean Cocteau αλλά υπήρξε μακρόχρονη ερωμένη και μούσα του φωτογράφου Man Ray, ο οποίος την συμπεριέλαβε σε πλήθος φωτογραφιών και κινηματογραφικών έργων του, όπως το χαρακτηριστικό “Noir et Blanche. O ξεκάθαρoς και θερμός της χαρακτήρας, προσδιόρισε την θηλυκότητα το 1920. Υπήρξε επίσης καταξιωμένη τραγουδίστρια του Cabaret υπομνηματογράφος και ζωγράφος. Για την αυτοβιογραφία της έγραψε εισήγηση ο Ernest Hemingway. Σε δύσκολες εποχές έχει σημειωθεί να λέει: “Το μόνο που χρειάζομαι είναι ένα κρεμμύδι, λίγο ψωμί και ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί, και πάντα θα βρω κάποιον να μου τα προσφέρει αυτά. Έφυγε κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.

Marie-Therese Walter- Pablo Picasso

Όταν γνωρίστηκε με τον Picasso ήταν δεκαεφτά και εκείνος σαρανταπέντε. Αν και ο Picasso είχε πολλές ερωμένες στην ζωή του, οι φίλοι του ανέφεραν πως η Marie-Therese υπήρξε η εμμονή του, ως η ιδανική ιδέα της ομορφιάς και του έρωτα. Η ίδια υπήρξε Κυβίστρια και συνοδεύεται η σχέση τους υπό την υποψία ότι κάποια έργα του Picasso έχουν επηρεαστεί από αυτήν. Πρωταγωνίστησε σε πολλούς πίνακες του κατά την σουρεαλιστική του περίοδο, όπως το “la Lecture και το “La Reve. Η Marie-Therese κάποτεέμεινε έγκυος και γέννησε την Maya Widmaier-Picasso. H Ρωσίδα μπαλαρίνα και γυναίκα του ζωγράφου τότε έφυγε για την Νότια Γαλλία με τον γιο του. Τελικά ο Picasso ερωτεύτηκε την μελαγχολική καλλιτέχνιδα Dora Maar και τελείωσε η σχέση τους με την νεαρή Κυβίστρια. Λέγεται πως όταν πρωτοσυνάφθηκαν οι σχέσεις του με την Maar η Walter την πλησίασε και άρχισαν να παλεύουν μπροστά του για το ποια θα τον κερδίσει, κατά την ώρα μάλιστα που εκείνος ζωγράφιζε το πασίγνωστο αριστούργημα “Guernica. Η Marie-Therese κρέμασε τον εαυτό της τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του.

Peggy Guggenheim – Max Ernst και όλοι οι υπόλοιποι

Κυρίως γνωστή για την αγάπη της για την τέχνη και τους καλλιτέχνες η Peggy
Guggenheim ξεχώριζε λόγο της χαρακτηριστικά δύσμορφης μύτης της, αποτέλεσμα
μιας αποτυχημένης πλαστικής. Έπειτα από το περιστατικό ο Jackson Pollock έχει αναφερθεί να δηλώνει πως “έπρεπε να καλύψεις το κεφάλι της με μια πετσέτα για να για να κάνετε έρωτα. Παρόλα αυτά η περιβόητη Guggenheim δεν πτοήθηκε, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη πόσους συζύγους είχε στην ζωή της, η απάντηση της υπήρξε: “εννοείτε δικοί μου ή αλλονών; Στην γκαλερί της είχε παρουσιάσει έργα των Marcel Duchamp, Jean Cocteau, Jean Arp, Wassily Kandinsky, Yves Tanguy και Wolgang Paalen. Λέγεται πως έκανε έρωτα με όλους. Είχε ερωτικές σχέσεις επίσης με τον Samuel Beckett και παντρεύτηκε τον Max Ernst. Χαρακτηριστικό σχόλιο της: “Γίνομαι έξαλλη όταν σκέφτομαι όλους τους άνδρες που κοιμήθηκαν μαζί μου όσο σκέφτονταν τους προηγούμενους άνδρες που κοιμήθηκαν μαζί μου.

Victorine MeurenEdouard Manet

Μούσα και αγαπημένο μοντέλο του Edouard Manet, η πρωταγωνίστρια των σκανδαλιστικών πινάκων “Olympia και “Le Déjeuner sur l’Herbe είχε το προσωνύμιο “La Crevette (η γαριδούλα) και το όνομα Victorine Meuren. Υπήρξε κατά πως λέγεται πόρνη και ταλαντούχα ζωγράφος αλλά και πετυχημένο μοντέλο, ποζάροντας μεταξύ άλλων για τους Alfred Stevens και Edgar Degas. Λέγεται πως ο Manet την ξεχώρισε στον δρόμο ενώ εκείνη έτρεχε και αντιλήφθηκε νέους τρόπους απεικόνισης του κόσμου γύρω του. Δημιούργησε εννέα πίνακες με θέμα την Meuren κατά την διάρκεια της ζωής του. Παρόλα αυτά κάποιοι δεν είχαν γοητευθεί το ίδιο με το μοντέλο καθώς και με τους πίνακες του Manet, αποκαλώντας την Meuren “θηλυκό γορίλα με πράσινη και σάπια σάρκα.

Cicciolina – Jeff Koons

Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην σύγχρονη τέχνη σήμερα, ο Jeff Koons, απέκτησε την φήμη του ανθρώπου που παίρνει καθημερινά κιτς αντικείμενα και τα αναδεικνύει σε “σχολιασμό για τον καταναλωτισμό της εποχής. Μία από τις γνωστότερες συλλογές του, το “Beyond Heaven που σόκαρε στην Μπιενάλε Βενετίας το 1990 έχει ως θεματική την μαζική
παραγωγή του σεξ στο σήμερα και απεικονίζει την πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών, πολιτικό και τραγουδίστρια Ilona Staller, γνωστή και ως Cicciolina. H Staller είχε ήδη περάσει από τρία πολιτικά κόμματα, ιδρύοντας στο τέλος το “Party of Love και είχε κάνει μεγάλη καριέρα στην βιομηχανία πορνό. Στο Beyond Heaven απεικονίζονται μαζί με τον Koons σε πλήθος ερωτικών στάσεων μέσα από πίνακες και γλυπτά. Παντρεύτηκαν το 1991 και απέκτησαν ένα παιδί, τον Ludwig Maximillian αλλά χώρισαν άσχημα το 1998 με μία πολύ σκληρή δικαστική μάχη κηδεμονίας.

Madame X – John Singer Sargent

Γεννημένη στην Νέα Ορλεάνη, η Virginie Amélie Avegno Gautreau έγινε Παριζιάνα από την ηλικία των 8. Καθώς ενηλικιώθηκε παντρεύτηκε έναν Γάλλο τραπεζίτη και αναγνωρίστηκε ως η ιδανική Παριζιάνα: όμορφη, πλούσια και κοινωνική. Στην εποχή της ξεσήκωσε πλήθος θαυμαστών και κυρίως καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων, τον επίσης Αμερικάνο και ήδη καταξιωμένο ζωγράφο John Sargent. Μερικοί λένε πως μετά την γνωριμία τους, ο Sargent δεν μπορούσε να ξεκολλήσει από την σκέψη της. Είχε βάλει σκοπό να την αποθανατίσει,
υμνώντας την ομορφιά της σε έναν πίνακα που θα προβαλλόταν σε μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις του Παρισιού. Σκοπός ήταν να αποκτήσει ο πίνακας την ανάλογη φήμη που είχε το “Olympia με πρωταγωνίστρια πάλι την μούσα του Manet. Η γυναίκα συμφώνησε και το πορτραίτο ξεκίνησε με μία “αισχρή κατάσταση άγχους καθώς αποκαλύπτει πως ένιωθε ο ζωγράφος. Κάποια στιγμή το μανίκι της γυναίκας έπεσε αποκαλύπτοντας τον ώμο της αλλά ο ζωγράφος της ζήτησε να το αφήσει. Ο πίνακας τελείωσε και εκτέθηκε και έγινε αμέσως το επίκεντρο της έκθεσης: θεωρήθηκε ανήθικος και απαράδεκτος. Σε μία εποχή που το γυμνό μοντέλο ήταν κάτι σύνηθες πλέον για την τέχνη, ο κόσμος αντιμετώπισε το εγχείρημα με απέχθεια θεωρώντας πως η στάση, το ντεκολτέ και ο τρόπος που αποκάλυπτε η τουαλέτα το δέρμα μιας ευσεβούς κυρίας ήταν σκανδαλιστικά ερωτικός. Ο καλλιτέχνης και το μοντέλο το θεώρησαν καταστροφή, μέχρι που χρόνια αργότερα στην Αμερική, αφότου είχε διορθωθεί το μανίκι και είχε αλλάξει ο τίτλος σε “Madame X, ο πίνακας έλαβε την ανταπόκριση που του άξιζε.

Patti Smith – Robert Mapplethorpe

Η περίφημη μουσικός γνώρισε τον Mapplethorpe στην Νέα Υόρκη κατά την ταραχώδη δεκαετία του 60′. Υπήρξαν δύο απροσάρμοστοι που ένωσαν τα ταλέντα τους για να εισβάλλουν στην κουλτούρα που ξέρουμε. Στην αρχή συγκάτοικοι και μετά εραστές, ο καθένας απέκτησε την φήμη του. Εκείνη ως νονά της punk-rock και εκείνος φωτογράφος που αποκάλυψε τα βάθη της gay, s & m και ερωτικής σκηνής του 70′. Οι δύο ήταν αχώριστοι ακόμα και αφότου ο Mapplethorpe ανακάλυψε ότι ήταν gay. Η ίδια αργότερα υπέγραψε την βιογραφία του υπό τον τίτλο: “Just Kids.

Gala Diakonova – Max Ernst, Salvador Dali

Ίσως μία από τις πιο περιβόητες περιπτώσεις στην λίστα, η Gala Diakonova, η “Ερωτική Θεά των Ernst και Dali ήταν παντρεμένη με τον Paul Eluard. Την εποχή που σύναψε ερωτικές
σχέσεις με τον Ernst, απεικονίστηκε σε πλήθος έργων του, ξεκινώντας από το “Au Rendez-vous des amis. Σύντομα ο Ernst άρχισε να συγκατοικεί με την Diakonova και τον άντρα της στην βίλα τους στην περιοχή της Eau bonne του Παρισιού. Παρότι η συγκυρία ήταν ιδιαίτερη, δεν υπήρξαν διαπληκτισμοί και καθιερώθηκαν στα τρία χρόνια συμβίωσης τους ως ένα ειρηνικό ερωτικό τρίγωνο. Ύστερα η Diakanova παράτησε και τους δύο για να παντρευτεί τον νεαρό τότε και υποτιθέμενο παρθένο Salvador Dali, ο οποίος την καθιέρωσε
συστηματικά στα έργα του ως “Ερωτική Θεά, παρά το γεγονός ότι ήταν δέκα χρόνια μεγαλύτερη του. Ο Dali, τρελά ερωτευμένος μαζί της, δεν εμπόδισε την τάση της για μοιχεία, αντιθέτως την ενθάρρυνε επί σειρά δεκαετιών, χωρίς να εξαιρεθεί ένας ακόμα χαρακτηριστικός εραστής της, ο τραγουδιστής των Black Sabbath, Jeff Fenholt.

Georgia O’Keeffe – Alfred Stieglitz

Εκείνη Ζωγράφος και εκείνος φωτογράφος. Ερωτεύθηκε πρώτα τα έργα της και ύστερα την ίδια, την οποία παντρεύτηκε αφότου χώρισε την γυναίκα του. Όταν γνωρίστηκαν η O’Keeffe ήταν εικοσιοκτώ, ενώ ο ήδη γνωστός Stieglitz πενήντα δύο, αυτό όμως δεν τους εμπόδισε από το να έχουν έναν εξαιρετικά ισχυρό δεσμό. Συγκεκριμένα κατά το διάστημα 1915 με 1946, οι δυο τους αντάλλαξαν πάνω από 25.000 ερωτικές επιστολές. Ο Stieglitz την απεικόνισε σε εκατοντάδες φωτογραφίες του, η οποίες έκαναν μεγάλη επιτυχία, εν αντιθέσει με την τέχνη της O’Keeffe. Ο ίδιος επιχείρησε να την προωθήσει στις εκθέσεις του, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Φωτογραφίες που απεικονίζουν την ίδια και μέλη του σώματος της, έχουν μείνει στην ιστορία ως τα εξέχοντα έργα του Stieglitz.

Lee Miller – Man Ray

Ξεκίνησε ως μοντέλο όταν έπεσε πάνω στον δημιουργό της Vogue, Conde Montrose
Nast. Ύστερα από μία σύντομη πορεία στον κόσμο της μόδας, μετακόμισε στο Παρίσι για να μαθητεύσει υπό από τον ιστορικό φωτογράφο Man Ray. Έγιναν εραστές και ξεκίνησαν να καταγράφουν την ιδιοσυγκρασία της σχέσης τους μέσα από την φωτογραφία, με μεγαλύτερο βάρος στην Miller και την γοητεία της. Κάποτε η Miller άφησε τον Ray για να κάνει φωτογραφική ανταπόκριση στον πόλεμο. Εκείνος έμεινε ερωτευμένος, όπως έδειξαν πολλά έργα του που ακολούθησαν τον χωρισμό τους, παρόλα αυτά οι δυο τους παρέμειναν φίλοι. Εκείνη έκανε μία πετυχημένη καριέρα ως φωτογράφος, αποθανατίζοντας μεταξύ άλλων τον Pablo Picasso, τον Joseph Cornell και τον Max Ernst. Πρωταγωνίστησε στην πρώτη διαφήμιση για την γυναικεία υγιεινή, που προκάλεσε σάλο στην Αμερική του 1928 και απεικονίζεται σε μία ιστορική φωτογραφία του Life Magazine, να κάνει μπάνιο στο διαμέρισμα του Αδόλφου Χτίλερ την ίδια ημέρα που εκείνος αυτοκτόνησε. Η τελευταία συνάντηση των πρώην εραστών ήταν στην αναδρομική έκθεση του Ray το 1975 στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης. Εκείνος ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι και εκείνη ήταν καταθλιπτική με προβλήματα αλκοολισμού από τις φρικαλαιότητες που συνάντησε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Related stories

Οι ταινίες της εβδομάδας 13.06-19.06.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η αποχή δεν ήταν φαινόμενο μόνο...

Η ρετρό ταβέρνα με τα διασημότερα σουτζουκάκια της πόλης

Τις παλιές ταβέρνες τις αγαπάμε πάντα περισσότερο, γιατί διατηρούν...

5+1 στάσεις γύρω από την Αχειροποίητο: Mια γειτονιά γεμάτη ζωή

Πριν δέκα χρόνια, αυτή η γειτονιά ήταν μια άλλη...

Πρόταση Βιβλίου | Χρήστος Χωμενίδης “ΝΙΚΗ”

Γράφει η Κατερίνα Βιτζηλαίου (the.booklist_) Χ.Α. Χωμενίδης "ΝΙΚΗ", Eκδόσεις: Πατάκη...

Ο Γκόρντον Ράμσεϊ ταξιδεύει για νέες γαστρονομικές περιπέτειες

©National Geographic «ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΡΑΜΣΕΪ: ΕΚΤΟΣ ΧΑΡΤΗ» Ο ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΝΕΙ...