HomeΘέματα10 Graffiti που άφησαν εποχή

10 Graffiti που άφησαν εποχή

Graffiti ή αλλιώς street art ή για κάποιους τέχνη του περιθωρίου. Όπως και να το αποκαλέσεις ένα είναι σίγουρο· η τέχνη των Graffiti, από τη γέννηση νέας, εξαπλώνεται από πόλη σε πόλη, εξελίσσεται και μεταμορφώνει τον κόσμο διηγούμενη ιστορίες πάνω σε τοίχους, εγκαταλελειμμένα κτίρια και όχι μόνο.

Το καλλιτεχνικό αυτό κίνημα ξεκίνησε στα τέλη νέας δεκαετίας του ΄60, σε κακόφημες γειτονιές νέας Νέας Υόρκης. Ομάδες νέων ανθρώπων ζωγράφιζαν παράνομα με τα σπρέι νέας ψευδώνυμα ή και ονόματα πάνω σε τρένα, τοίχους, ταχυδρομικά κουτιά, υπόγεια, κάδους. Η τέχνη που μπορούσε να δημιουργηθεί μόνο τη νύχτα, όταν κανείς δεν θα έβλεπε, χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως υποκουλτούρα αλλά και ως βανδαλισμός νέας δημόσιας περιουσίας.

Μέσα στα χρόνια τα graffiti έγιναν έργα τέχνης, απέκτησαν αξία και παρακίνησαν κόσμο να ταξιδέψει για να θαυμάσει νέας τοίχους που αποτέλεσαν σημεία κατατεθέν για κάθε πόλη. Έτσι, λοιπόν, κι εγώ συγκέντρωσα μερικά από τα πιο εμβληματικά graffiti στον κόσμο, που άφησαν ιστορία μέσα στα χρόνια:

Bansky, The Girl With The Red Ballon, Λονδίνο, 2002.

 

 

Αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα Graffiti σε όλο τον κόσμο, από έναν αδιαμφισβήτητα ταλαντούχο καλλιτέχνη. Το Ballon Girl είναι ένα μικρό κορίτσι με μαύρο φόρεμα που προσπαθεί να πιάσει το κόκκινο μπαλόνι, σε σχήμα καρδίας, που απομακρύνεται. Ένα έργο με πρωτεύον μήνυμα ότι δεν πρέπει ποτέ να χάνουμε την ελπίδα νέας.

 

Keith Harin, Crack is Wack, 1986 Νέα Υόρκη

 

 

Το Crack is Wack αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα που κόσμησαν τη Νέα Υόρκη τη δεκαετία το ’80, την εποχή, δηλαδή, που τα ναρκωτικά είχαν κυριαρχήσει για τα καλά. Έμπνευση του Keith Harin υπήρξε ο έφηβος υπάλληλός του, Benny Soto, ο οποίος ήταν εθισμένος στην κοκαΐνη την ίδια περίοδο. Σκοπός ήταν να αποτρέψει νέας νέους από τη μάστιγα των ναρκωτικών. Το παραπάνω έργο βανδαλίστηκε και χρειάστηκε να ξαναζωγραφιστεί.

 

Eduardo Kobra, Ethias (Ethicities), Rio de Janeiro, 2016

 

 

 

O Eduardo Kobra, με την γεωμετρική τεχνική που τον χαρακτηρίζει, δημιούργησε το Ethias για νέας Ολυμπιακούς αγώνες του που πραγματοποιήθηκαν στο Ριο. Μέσα από τρίγωνα και τετράγωνα κατάφερε να απεικονίσει πέντε πρόσωπα, ένα για κάθε ήπειρο, με σκοπό να διαδώσει το μήνυμα νέας ενότητας. Το έργο χρειάστηκε δύο μήνες για να ολοκληρωθεί.

 

Dmitri Vrubel My God, Help me to survive this deadly love, Βερολίνο,1990

 

 

Την δεκαετία του ’80 το τείχος του Βερολίνου το οποίο χώρισε την Ανατολική και Δυτική Γερμανία έγινε το πιο διάσημο σημείο για νέας καλλιτέχνες Graffiti, που ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο για να αποτελέσουν μέρος του East side Gallery. Νέας από νέας ήταν και ο Ρώσος Dmitri Vrubel με το αδελφικό φιλί. Το Graffiti απεικονίζει τον Erich Honecker, γενικό γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος νέας Ανατολικής Γερμανίας, να δίνει ένα φιλί στο στόμα με τον Leonid Brezhnev, γενικό γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος νέας Σοβιετικής Ένωσης.

 

Os Gemeos, The Giant of Boston, Βοστώνη, 2012.

 

 

Το καλλιτεχνικό δίδυμο Otavio Padolfo και Gustavo Padolfo, δημιούργησαν στο Dewey Park νέας Βοστώνης ένα τεράστιο graffiti που καταλαμβάνει περισσότερο από 70 τετραγωνικά πόδια. Το έργο των Os Gemeo απεικονίζει έναν κίτρινο άνθρωπο, με έντονα χρωματιστά ρούχα που δείχνει να στριμώχνεται ανάμεσα στα μεγάλα κτίρια και νέας ουρανοξύστες που τον περιβάλλουν.

 

Keith Haring, TUTTOMONDO, Ιταλία, 1989.

 

 

Tuttomondo στα ιταλικά σημαίνει «Νέας ο κόσμος». Στο παραπάνω έργο απεικονίζονται 30 φιγούρες που μοιάζουν με κινούμενα σχέδια συμβολίζοντας την αρμονία και την ειρήνη. Ζωγραφισμένο στο νότιο μέρος νέας εκκλησίας Sant’ Antonio Abate στην Πίζα, αποτελεί την μεγαλύτερη τοιχογραφία νέας Ευρώπης, με ύψος 10 μέτρα και πλάτος 180 τετραγωνικά μέτρα.

 

Bansky, The Flower Thrower, Ιερουσαλήμ, 2003

 

 

Άλλο ένα ασπρόμαυρο έργο του διάσημου καλλιτέχνη, αυτή τη φορά ζωγραφισμένη σε εμπόλεμη περιοχή. Ο Bansky ζωγραφίζει έναν μαυροφορεμένο ταραξία, έτοιμο να πετάξει ένα μπουκέτο πολύχρωμα λουλούδια αντί για βόμβα. Ένα από τα πιο διαχρονικά και διαδεδομένα έργα σε όλο τον κόσμο.

 

iHeart, Nobody likes me, Καναδάς, 2016.

 

 

O iHeart είναι νέας Καναδός καλλιτέχνης του οποίου η αισθητική, θα έλεγε κανείς, ταυτίζεται με αυτή του Bansky. Στο έργο του «Nobody likes me», θέλει να αναδείξει την αρνητική επιρροή των social media νέας ζωές των νέων ανθρώπων.

 

The Lennon Wall, 2014

 

 

Μετά τη δολοφονία του διάσημου τραγουδιστή John Lennon, το 1980, o τοίχος στον οποίο μπορούσε να δει κανείς την εικόνα του, διακοσμήθηκε με αμέτρητα μηνύματα και έργα τέχνης με πολιτικό περιεχόμενο. Κύριο θέμα κάθε καλλιτέχνη που συνέβαλε σε αυτό το έργο, αποτέλεσαν οι Beatles αλλά και η αποκατάσταση νέας ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Παρά νέας προσπάθειες του κράτους να βαφτεί ξανά λευκός ο τοίχος, πολλοί καλλιτέχνες, μέχρι και σήμερα, συνεχίζουν να τον διακοσμούν.

 

Lady Pink

 

 

Για το τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει μία γυναικεία φιγούρα, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι νέας street art. Μπήκε στον χώρο από νέας αρχές νέας δεκαετίας του ’80 για να αποδείξει ότι δεν πρόκειται για να ένα καθαρά ανδρικό άθλημα αλλά για μία τέχνη χωρίς διακρίσεις. Κάπως έτσι, γέμισε τα μετρό νέας Νέας Υόρκης με πρόσωπα γυναικών και ονόματα που την καθιέρωσαν ως την «πρώτη κυρία των graffiti».

 

«Μερικοί άνθρωποι γίνονται αστυνομικοί επειδή θέλουν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Μερικοί άνθρωποι γίνονται βάνδαλοι επειδή θέλουν να κάνουν τον κόσμο να φαίνεται καλύτερος»., – Bansky, Wall of Pieces.

 

Related stories

Αστικοί θρύλοι της Θεσσαλονίκης – Η Πανούκλα

γράφει η Μαρία Ράπτη Σαν ποντικός που πεινάει και που...

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Στη φύτευση 500 δέντρων στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο...

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...

Οι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια την εβδομάδα...