HomeCinema10 αξέχαστα κινηματογραφικά καλοκαίρια

10 αξέχαστα κινηματογραφικά καλοκαίρια

Η θερμοκρασία ανεβαίνει, η πόλη αδειάζει και οι παραλίες γεμίζουν. Αυτή είναι μία περιγραφή του καλοκαιριού που λίγο – πολύ όλοι μπορούμε να ταυτιστούμε μαζί της. Βέβαια, υπάρχουν και τα κινηματογραφικά καλοκαίρια που μας μεταφέρουν σε άλλα σύμπαντα και βιώνουμε καλοκαιρινές εμπειρίες που δεν θα μπορούσαμε αλλιώς να ζήσουμε.

Ακολουθεί μία λίστα με δέκα από τα πιο διάσημα και αξέχαστα καλοκαίρια που είδαμε και ξανά είδαμε και ίσως και πάλι φέτος κάτι ζεστές νύχτες που η τηλεόραση θα έχει επαναλήψεις να κάνουμε μια επαναληπτική.

***

10. Grease (1978)

Η Sandy και ο Danny ερωτεύονται το καλοκαίρι, αλλά έπειτα μαθαίνουν ότι πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο. Τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα και το ρομάντζο δοκιμάζεται. Αν και η ταινία δεν διαδραματίζεται μέσα στο καλοκαίρι, μας έχει χαρίσει ένα από τα πιο γνωστά καλοκαιρινά τραγούδια.

9. Mamma Mia! (2008)

Ελληνικό καλοκαίρι με την Meryl Streep να τραγουδάει κλασικά τραγούδια των Abba – πόσο πιο διασκεδαστικό καλοκαίρι μπορεί να υπάρξει;! Η υπόθεση αφορά τρεις υποψήφιους πατεράδες που συναντιούνται στο γάμο της «κόρης τους» σε ελληνικό νησί.

8. The Graduate (1967)

Η ιστορία αφορά την ερωτική σχέση ενός αποφοίτου ταυτόχρονα με μία μεγαλύτερη ερωμένη και την κόρη της. Η ταινία μας χάρισε την εικονική μορφή της Mrs. Robinson.

7. I Know What You Did Last Summer (1997)

Το πρώτο horror της λίστας, με την ιστορία να αφορά τέσσερις εφήβους που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο μετά από την καταλάθος δολοφονία ενός αγνώστου με το αμάξι τους. Το horror αγαπάει την καλοκαιρινή περίοδο και το έχει αποδείξει αρκετές φορές.

6. A Streetcar Named Desire (1951)

Η Blanche, μια καθηγήτρια από τις Νότιες Πολιτείες, επισκέπτεται μετά τον πλειστηριασμό της οικογενειακής περιουσίας της την αδελφή της, Stella, και τον άντρα της, Stanley, στη Νέα Ορλεάνη. Ο Stanley, που ως Πολωνός μετανάστης και εργάτης αντιμετωπίζεται υποτιμητικά από την Blanche, καθηλώνει την Stella με τον οξύθυμο και επιβλητικό χαρακτήρα του σε μία σχέση που κυριαρχείται από το ωμό πάθος. Απίστευτες ερμηνείες από την Vivien Leigh και τον Marlon Brando.

 

5. Jaws (1975)

Το καθ’ ομολογία πρώτο κινηματογραφικό blockbuster ανήκει στον Spielberg και δεν είναι άλλο από τα Σαγόνια του Καρχαρία. Η ιστορία εξελίσσεται σε ένα νησί με μεγάλο τουρισμό, όπου εμφανίζεται ένας καρχαρίας που επιτίθεται σε ανθρώπους.

4. Brokeback Mountain (2005)

Η συγκεκριμένη ταινία είναι η απόδειξη του πόσο έχει εξελιχθεί το κινηματογραφικό είδος των western. Η ιστορία αφορά την απαγορευμένη και κρυφή σχέση μεταξύ δύο cowboys και τις ζωές τους μέσα στα χρόνια. Η γνωριμία τους φυσικά και η αρχή του ειδυλλίου εξελίσσονται μέσα στο καλοκαίρι.

3. Friday The 13th (1980)

Από τα πιο εικονικά κινηματογραφικά καλοκαίρια των ταινιών τρόμου αποτελεί αυτό στην λίμνη crystal lake στο σύμπαν του franchise του Παρασκευή και 13. Έφηβοι να χαίρονται τη δροσιά του μπάνιου στη λίμνη και το μη-ασφαλές σεξ, λίγα λεπτά πριν σφαγιαστούν.

2. Before Sunrise (1995)

Η ιστορία του πρώτου φιλμικού κειμένου της τριλογίας πια αφορά την γνωριμία του διάσημου ζευγαριού μέσα σε ένα τραίνο στην Ευρώπη και περνώντας ένα ολόκληρο απόγευμα μαζί στην Βιέννη. Φυσικά, και οι δύο γνωρίζουν ότι όλο αυτό θα τελειώσει γρήγορα και ο καθένας θα πάρει τον δρόμο του.

1. Stand By Me (1986)

Από τις διασημότερες coming of age ταινίες και βασίζεται στο μυθιστόρημα The Body του Stephen King. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Gordie, ενός συγγραφέα που θυμάται τα παλιά χρόνια της εφηβείας του όταν μαζί με τρεις φίλους του ξεκίνησαν να βρουν το πτώμα ενός εξαφανισμένου αγοριού που θεωρούνταν νεκρό.

Related stories

La Nomad House ένα διακρατικό περιοδεύον πολιτιστικό φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

La Nomad House ένα διακρατικό περιοδεύον πολιτιστικό φεστιβάλ για...

Η μεγάλη γιορτή των μικρών βιβλιοπωλείων επιστρέφει στις 27 Μαΐου – 1 Ιουνίου!

H τελευταία εβδομάδα του Μαΐου είναι αφιερωμένη στα μικρά...

Οι ταινίες της εβδομάδας 16.05-22.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Η Eurovision καθήλωσε το ελληνικό κοινό...