HomeCinema10 Ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις...

10 Ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις το 2024

Προτείνουν οι Κωνσταντίνα Μανίκα και Γιώργος Δημητρόπουλος

Το 2023 ήταν μια δυναμική κινηματογραφική χρονιά τόσο σε φεστιβαλικούς όσο και εμπορικούς όρους, με το φαινόμενο Barbenhaimer να αναζωπυρώνει την προσέλευση των θεατών μέσα σε μια μέχρι πρότινος πεσμένη περίοδο για τις Ελληνικές αίθουσες, αυτή του καλοκαιριού.

Το προσεχές έτος φαίνεται  –αν όχι εξίσου– σίγουρα αρκετά ενδιαφέρον ως προς τις νέες κινηματογραφικές κυκλοφορίες και παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια λίστα με τις προτάσεις μας για αυτό. (Οι ημερομηνίες και τα στοιχεία διανομής είναι σύμφωνες με τα δεδομένα της περιόδου συγγραφής του άρθρου και ενδέχεται να αλλάξουν)

 

  1. The End we Start from (18/01/2024)

Η πρώτη μεγάλου μήκους ευρείας διανομής ταινία της σκηνοθέτιδας Mahalia Belo αποτελεί ακόμα μια κινηματογραφική μεταφορά λογοτεχνικού έργου. Η ταινία, με πρωταγωνίστρια την Jodie Comer (που έγινε γνωστή από την δημοφιλή σειρά Killing Eve και η δημοτικότητά της ανεβαίνει με κάθε νέα ερμηνεία της) και συμπρωταγωνιστή (αλλά και συμπαραγωγό) τον Benedict Cumberbatch, έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Τορόντο τον περασμένο Σεπτέμβρη. Αυτό το βρετανικό θρίλερ επιβίωσης με φόντο ένα μεταποκαλυπτικό Λονδίνο προμηνύεται μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της χρονιάς. Η αφήγηση εστιάζει σε μια μητέρα (Comer) που προσπαθεί να επιβιώσει στο χάος και φυσικά να σώσει το παιδί της, μετατοπίζοντας το βάρος των αφηγήσεων επιβίωσης, όπως τις έχουμε συνιθήσει, από την δράση στο συναίσθημα.

 

  1. All of Us Strangers (15/02/2024)

Όσων αφορά την συγκεκριμένη πρόταση ομολογουμένως αυτό που μας τράβηξε εξ’ αρχής την προσοχή είναι ο συνδυασμός των δύο καταπληκτικών ηθοποιών στους κύριους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ο Andrew Scott –που μας αποκαλύφθηκε στον Sherlock και μας έκανε να τον ερωτευτούμε στο Fleabag– στο πλευρό του Paul Mescal –που μας συστήθηκε στο Normal People και μας καταρράκωσε συναισθηματικά στο Aftersun– σε μια ερωτική ιστορία είναι αρκετό δέλεαρ για να αδημονούμε για το All of Us Strangers. Εάν προσθέσουμε σε αυτά την περιγραφή της ταινίας για ένα ερωτικό δράμα φαντασίας που μεταπηδά από την ερωτική ιστορία των πρωταγωνιστών σε μια ονειροπόληση στο παρελθόν και ένα προσωπικό ταξίδι διαχείρισης πένθους μέσα από την ερωτική σχέση των γονιών του πρωταγωνιστή (Claire Foy και Jamie Bell) το ενδιαφέρον μας εκτοξεύεται.

 

  1. Dune: Part Two – Dune: Μέρος Δεύτερο (29/02/2024)

Το δεύτερο και τελευταίο μέρος της επικής περιπέτειας φαντασίας, διασκευής του ομώνυμου μυθιστορήματος του Frank Herbert σε σκηνοθεσία του Denis Villneuve, είναι από τις πλέον αναμενώμενες ταινίες της επόμενης χρονιάς. Με την δεύτερη ταινία ολοκληρώνεται η περιπέτεια του Paul Atreides (Timothee Chalamet) αναζητώντας εκδίκηση από αυτούς που κατέστρεψαν την οικογένειά του. Μια εντυπωσιακή κινηματογραφική εμπειρία για τους λάτρεις του της επικής φαντασίας και του σκηνοθέτη που αναμένεται να καθηλώσει το κοινό. Για όσους δεν πρόλαβαν να δουν το πρώτο μέρος της ιστορίας προλαβαίνετε μέχρι την άφιξη της ταινίας στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες να προετοιμαστείτε για το επικό φινάλε.

 

  1. The Fall Guy – Ο Κασκαντέρ (29/02/2024)

Ryan Gosling, Emily Blunt, Aaron Taylor-Johnson και Hannah Waddingham σε μια κωμωδία δράσης από τον σκηνοθέτη των Atomic Blonde και Deadpool 2, David Leitch. Για όσους έχουν δει το The Nice Guys και πιο πρόσφατα την Barbie ο Rayan Gosling σε κωμικό ρόλο αποτελεί από μόνο του αρκετό δέλεαρ.

Εάν προσθέσουμε και τα στοιχεία αυτοναφόρικότητας από την περιγραφή της ταινίας για έναν κασκαντέρ που καλείται να συνεργαστεί με την πρώην του και να σώσει την ταινία της σώζοντας τον πρωταγωνιστή της από μια απαγωγή, προετοιμαζόμαστε για μια διασκεδαστική κινηματογραφική εμπειρία που σηκώνει πολύ ποπ – κόρν και ευχόμαστε ακόμα περισσότερο γέλιο.

 

  1. Sur L’Adamant (07/03/2024)

Η ταινία που κέρδισε την φετινή Χρυσή Άρκτο του φεστιβάλ του Βερολίνου, είναι ένα ντοκιμαντέρ από τον τον καταξιωμένο κινηματογραφιστή Nicolas Philibert. Η κάμερα του Philibert ακολουθεί την καθημερινότητα του Κέντρου Ημέρας L’ Adamant, ενός ιδιότυπου κέντρου που λειτουργεί αντίθετα στα πρότυπα του απανθρωπισμού της ψυχιατρικής πρακτικής. Αυτό το πλωτό κτίριο στις ακτές του Σηκουάνα υποδέχεται άτομα με ψυχικές διαταραχές προσφέροντας τους καθημερινά θεραπευτικά εργαστήρια και υποστήριξη ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης με στόχο την επαναδιεκδίκηση της καθημερινής τους ζωής. Για όσους έχουν παρακολουθήσει προηγούμενα ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη, η λεπτότητα και η ευαισθησία στην διαχείριση των θεματικών του σε συνδυασμό με την προβολή και ευαισθητοποίηση γύρω από ζητήματα ψυχικής υγείας στην προκειμένη περίπτωση είναι αρκετά για να μας ελκύσουν στις αίθουσες. Για τους υπόλοιπους ίσως αξίζει να αναλογιστούν πως ο τρόπος αντιμετώπισης των περιθοριοποιημένων, εκείνων που αποβάλει το σύστημά της, λέει πολλά για μία κοινωνία.

 

  1. Inside Out 2 – Τα Μυαλά που Κουβαλάς 2 (13/06/2024)

Η πρώτη ταινία του franchise, συνεργασία Pixar και Disney, ήταν μία από της εξυπνότερες και συγκινητικότερες animated ταινίες των τελευταίων ετών. Η ταινία μας έβαλε στο κεφάλι ενός κοριτσιού, της Riley, στο μεταίχμιο της εφηβείας και έκανε χαρακτήρες τα συναισθήματα που υπάρχουν μέσα της. Με αυτό το ευφυές κονσεπτ κατάφερε να αποδώσει την πολύπλοκη διαδρομή από την παιδικότητα στην προεφηβεία. Η δεύτερη ταινία της σειράς μας συστήνει ένα νέο συναίσθημα, το άγχος καθώς η νεαρή Riley έρχεται αντιμέτωπη με ένα νέο στάδιο της ζωής της, την εφηβεία και εμείς ανυπομονούμε να το βιώσουμε μαζί της.

 

  1. Mickey 17 (χωρίς ανακοινωμένη ημερομηνία κυκλοφορίας)

Ο Mickey 17 είναι ένας αναλώσιμος, υπάλληλος «μιας χρήσης», μέλος μιας ανθρώπινης αποστολής αποικισμού του παγωμένου κόσμου του Νιλφχάιμ. Κάθε φορά όμως που ένας Mickey πεθαίνει, ένας νέος κλώνος του αναγεννιέται με άθικτες τις περισσότερες αναμνήσεις του προηγούμενου. Ο βραβευμένος Μπονγκ Τζουν-χο συνεργάζεται με τον Ρόμπερτ Πάτινσον για να μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη το ομότιτμο μυθιστόρημα του Έντουαρντ Άστον, σε μια σύμπραξη που θα φτάσει στις κινηματογραφικές αίθουσες στα τέλη Μαρτίου 2024. Στο καστ βρίσκουμε επίσης τους Ναόμι Άκι( Star Wars: Rise of the Skywalker, End of the F*** World), Μαρκ Ράφαλο, Τόνι Κολέτ, Στίβεν Γέουν(Nope, Minari) και Χόλιντει Γκρέιντζερ(Cinderella, The Borgias).

 

  1. The Boy and the Heron (χωρίς ανακοινωμένη ημερομηνία κυκλοφορίας)

Η πιο πρόσφατη -και φημολογούμενα τελευταία- ταινία του Miyazaki επαναφέρει γνώριμα για τον δημιουργό θεματικά και οπτικά μοτίβα. Ένας νεαρός χαρακτήρας στον πρωταγωνιστικό ρόλο, στοχασμοί γύρω από τον θάνατο και την ζωή, στοιχεία του φανταστικού και ονειρικές περιπέτειες όλα μέσα από την ιδιαίτερη οπτική και εικονογραφία του βασιλιά του anime Hayao Miyazaki. Του οποίου την αποχώρηση από την ενεργό δράση – ευτυχώς– διέψευσε ο αντιπρόδεδρος του animation studio, δημιουργικό σπίτι του Miyazaki, Studio Gibli. Η φεστιβαλική διαδρομή της ταινίας επιβεβαίωσε το hype που δημιουργήθηκε ήδη από το προπαπαρωγικό στάδιο της ταινίας και το μόνο που να αναμένουμε είναι η οριστική ημερομηνία διανομής της στην Ελλάδα, εντός του 2024. Για του λίγους τυχερούς που την παρακολούθησαν στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας, η προβολή τους άφησε το λιγότερο εντυπωσιασμένους.

 

  1. Nosferatu (χωρίς ανακοινωμένη ημερομηνία κυκλοφορίας)

Όσο κι αν αντιπαθούμε τα Remake ως μια ανέμπνευστη και δημιουργικά φθηνή πρακτική του Hollywood που εντάσσεται στα πλαίσια ανακύκλωσης και ξαναζεστάματος επιτυχημένων κόνσεπτ από φόβο απέναντι στο ρίσκο και μηδαμινή εμπιστοσύνη στους νέους δημιουργούς, αυτό το Remake το περιμένουμε με υψηλές προσδοκίες και ενθουσιώδη αναμονή. Το όνομα του Robert Eggers (Ο Φάρος – 2019, Η μάγισσα – 2015) στην καρέκλα του σκηνοθέτη, το δυνατό κάστ (Willem Dafoe, Aaron Taylor-Johnson, Lily-Rose Depp, Nicholas Hoult, Bill Skarsgard, Emma Corrin), το πρωτότυπο υλικό – η ταινία σύμβολο του Γερμανικού Εξπρεσσιονισμού– καθώς και οι πρώτες εικόνες από την ταινία προμηνύουν καλά μαντάτα για τους λάτρεις του σινεμά, του μακάβριου, του Eggers και όλων των παραπάνω. Την ανυπομονησία μας πυροδοτεί ακόμα περισσότερο η μη οριστικοποιμένη ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας που υπολογίζεται εντός του νέου έτους.

 

  1. Το Καλοκαίρι της Κάρμεν (χωρίς ανακοινωμένη ημερομηνία κυκλοφορίας)

Η νέα ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή, που έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και απέσπασε δύο βραβεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Βραβείο Κοινού και Youth Jury Award) είναι μια φρέσκια, ζωηρή queer κωμωδία. 7 χρόνια μετά τον Απόστρατο ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος, επιστρέφει με μια τολμηρή, ευαίσθητη και συγκινητικά αληθινή φέτα ζωής με μια αυτοαναφορική προσέγγιση πάνω στην φιλία και την queer εμπειρία στην Ελλάδα. Η ταινία έχει ήδη κλείσει συμφωνία με την πλατφόρμα του Cinobo και αναμένεται εάν θα υπάρξει διανομή στις κινηματογραφικές αίθουσες. Είτε στην μικρή είτε στην μεγάλη οθόνη σίγουρα θα την απολαύσουμε.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...