HomeMind the art10 μικρά βιβλιοπωλεία που ομορφαίνουν την πόλη

10 μικρά βιβλιοπωλεία που ομορφαίνουν την πόλη

Ο Εξώστης σας παρουσιάζει δέκα βιβλιοπωλεία που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε!

γράφει η Φανή Χατζή
  1. Οι ανήσυχες «Ακυβέρνητες Πολιτείες»

Σε μία από τις πιο όμορφες και δραστήριες γειτονιές του ιστορικού κέντρου, αυτή της Αλεξάνδρου Σβώλου, βρίσκονται οι Ακυβέρνητες Πολιτείες, ένα συνεργατικό βιβλιοπωλείο- καφέ και εκδοτικός οίκος, που ξεχωρίζει για τη ζεστή του ατμόσφαιρα και τους εξυπηρετικούς ανθρώπους του. Οι Ακυβέρνητες συμμετέχουν ενεργά σε κινηματικές δράσεις της πόλης, έχοντας αναπτύξει δεσμούς αλληλεγγύης με άλλες ΚοιΝΣΕΠ. Φροντίζοντας την σταθερή κοινότητα επισκεπτών του, το βιβλιοπωλείο έχει πάντα ειδικό ραφάκι προσφορών και οργανώνει συχνά παρουσιάσεις βιβλίων. Εδώ θα βρεις τα πιο ενημερωμένα ράφια στους τομείς της Ιστορίας και Πολιτικής Φιλοσοφίας, αλλά και πολλά λογοτεχνικά περιοδικά (π.χ. Τεφλόν, Yusra). Όσο ανοίγει ο καιρός, τα ακαταμάχητα εξωτερικά τραπέζια των Ακυβέρνητων θα σε προσκαλούν για ένα κρύο ρόφημα και αναγνώσεις με τις ώρες!

Διεύθυνση: Αλ. Σβώλου 28, Θεσσαλονίκη

Site: https://akybernitespoliteies.org/

  1. Το γοητευτικό «Σαιξπηρικόν»

Κρυμμένο στη διασταύρωση Πατριάρχου Ιωακείμ με Σκρα, το Σαιξπηρικόν διαφυλάσσει τη γοητεία του για το εκλεπτυσμένο αναγνωστικό κοινό του. Αν τύχει, ωστόσο, να περάσεις απ’ έξω τυχαία, θα σε μαγέψει. Μόλις περιεργαστείς την καλαίσθητη βιτρίνα του και εισέλθεις στο χώρο, θα διαπιστώσεις και εντός την ίδια απαράμιλλη αισθητική. Ο ποιητής και ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου και των ομώνυμων εκδόσεων, κ. Γιώργος Αλισάνογλου, έχει επιμεληθεί όλες τις πτυχές του χώρου, που είναι ταυτόχρονα επιβλητικός λόγω της ποικιλίας των βιβλίων, αλλά και φιλόξενος χάρη στα προσωπικά διακοσμητικά στοιχεία. Αν συνομιλήσεις με τον κ. Αλισάνογλου, θα ανακαλύψεις βιβλία που δεν ήξερες (ή δεν ήξερες ότι θέλεις), ειδικά σε ό, τι αφορά την ποίηση. Οι εκδόσεις Σαιξπηρικόν, άλλωστε, έχουν συστήσει πλήθος ποιητικών φωνών από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα που αξίζει να ανακαλύψεις. Ένα είναι σίγουρο∙ δεν πρόκειται να φύγεις με άδεια χέρια!

Διεύθυνση: Πατριάρχου Ιωακείμ 8, Θεσσαλονίκη

Site: https://saixpirikon-bookstore.business.site/

  1. Το ιστορικό «Κεντρί»

Το Κεντρί, που μετράει πλέον σαράντα χρόνια λειτουργίας, είναι αδιαμφισβήτητα το στολίδι της Ναυαρίνου. Όσο κι αν βιάζεσαι διασχίζοντας την Δημητρίου Γούναρη, δεν υπάρχει περίπτωση να μη σταματήσεις να χαζέψεις τις ξύλινες προθήκες του, που περιέχουν τις πιο πρόσφατες- και ποιοτικότερες- εκδόσεις. Μόλις μπεις μέσα, θα εκπλαγείς με τον όγκο του βιβλίου που μπορεί να χωρέσει ένας τόσο μικρός χώρος και τον καταιγισμό προτάσεων που θα δεχτείς από τον έμπειρο ιδιοκτήτη του, κ. Αντώνη Ελευθεράκη. Το Κεντρί διατηρεί το ιδεολογικό πρόσημο με το οποίο εδραιώθηκε ως το πρώτο βιβλιοπωλείο με ελευθεριακές εκδόσεις στη βιτρίνα του, εκθέτοντας σταθερά τίτλους μικρών εκδοτικών, δοκίμια, πολιτικά περιοδικά και μελέτες. Συσπειρώνει, μάλιστα, γύρω του, έναν κύκλο διανοούμενων που το επισκέπτονται συχνά και στηρίζουν τις εκδηλώσεις του. Αξίζει να το γνωρίσεις κι εσύ!

Διεύθυνση: Δημ. Γούναρη 22, Θεσσαλονίκη

Site: https://kentribooks.gr/

  1. Η vintage «Οκτάνα»

Στα έξι χρόνια λειτουργίας της, η Οκτάνα έχει καταφέρει να αλλάξει τον τρόπο που ορίζουμε το παλαιοβιβλιοπωλείο. Η ιδιοκτήτρια του αγαπημένου βιβλιοπωλείου στην οδό Ισαύρων, κ. Δήμητρα Κατρανιά, με άοκνη δημιουργικότητα και ασίγαστη φαντασία, φροντίζει ώστε το βιβλιοπωλείο της να δελεάσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους απέναντι στο μεταχειρισμένο. Όλα τα βιβλία είναι φροντισμένα, τακτοποιημένα και ταξινομημένα σε είδη. Αν δεν σε πείσουν οι στοχευμένες προτάσεις της κ. Κατρανιά, οι εγγυημένα καλύτερες τιμές που θα βρεις για τα βιβλία αλλά και η vintage αισθητική του μαγαζιού, τότε σίγουρα θα σε πείσει η φιλοξενία της ιδιοκτήτριας, που θα σε κεράσει το –καθιερωμένο πλέον- σοκοφρετάκι και τον χειροποίητο σελιδοδείκτη της Οκτάνας. Φρόντισε να ακολουθήσεις την Οκτάνα στα social media για να μη χάνεις τα συχνά promos που ανακοινώνονται και τα κατά καιρούς εργαστήρια και εκδηλώσεις που διοργανώνονται.

Διεύθυνση: Ισαύρων 8, Θεσσαλονίκη

Site: https://oktanabooks.gr/

  1. Η νεαρά «Βινιέτα»

Η Βινιέτα, όπως προδίδει και το όνομά της, είναι η μικρή «εμβόλιμη» λογοτεχνική προσθήκη της Κάτω Τούμπας, που άνοιξε τις πύλες της μόλις το 2022. Αν και νεαρά ακόμα στο χώρο, η Βινιέτα έχει προλάβει να οργανώσει τη δική της λέσχη ανάγνωσης και να φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, τους συγγραφείς Δημήτρη Μπασλάμ και  Λύο Καλοβυρνά. Το πατάρι της, εξάλλου, ζεστό και ευρύχωρο, προσφέρεται για μακρές συζητήσεις και δεν έχει μείνει στιγμή ανεκμετάλλευτο. Όσο για τον ισόγειο όροφο, εκεί θα βρεις όλες τις πρόσφατες κυκλοφορίες σε βιβλία αλλά και πλούσια γραφική ύλη. Βάζουμε στοίχημα ότι αν περάσεις απ’ έξω και αντικρίσεις την λεπτομερώς διακοσμημένη βιτρίνα της Βινιέτας ή κρυφοκοιτάξεις τη ρετρό διακόσμηση του εσωτερικού της, θα την ερωτευτείς κεραυνοβόλα!

Διεύθυνση: Κανάρη 66, Θεσσαλονίκη

Facebook page: https://www.facebook.com/vinietabooks

  1. Tο παραμυθένιο «Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες»

Στην ερώτηση «Μπορεί να γίνει πιο όμορφη και γραφική η Άνω Πόλη;», το νεοσύστατο βιβλιοπωλείο «Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες» απαντά ηχηρά «Ναι!». Φτάνοντας στην οδό Στεργίου Πολυδώρου, στη θέα του διώροφου κτηρίου που στεγάζει τις Μπαλαρίνες σαστίζεις. Ένα σπίτι χτισμένο από πέτρα και ξύλο αφιερωμένο στο βιβλίο σε περιμένει εντός. Κάθε κάμαρα προορίζεται για διαφορετική χρήση. Στο ισόγειο πραγματοποιούνται τα εργαστήρια, τα οποία εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών, από baby yoga μέχρι δημιουργική γραφή. Στον όροφο βρίσκεται το κύριο σώμα του βιβλιοπωλείου, στο οποίο θα βρεις τίτλους για παιδιά και ορισμένους για γονείς. Πολύχρωμο αλλά ταυτόχρονα και ήσυχο, minimal μα και ζεστό, το βιβλιοσπίτι αυτό έχει μπει ήδη στην καρδιά μας!

Διεύθυνση: Στεργίου Πολυδώρου 61, Θεσσαλονίκη

Facebook Page: https://www.facebook.com/etsikanounoimpalarines

  1. Η ρομαντική «Μυθιστορία»

Απομακρυσμένη από το ασφυκτικό κέντρο, η Μυθιστορία διατηρεί τους χαλαρότερους ρυθμούς της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Για τους κατοίκους της περιοχής του Ντεπώ, που βρίσκουν εδώ ένα αναγνωστικό καταφύγιο, αυτοί οι ρυθμοί είναι άξιοι διαφύλαξης.  Η Μυθιστορία ιδρύθηκε το 1994 από την κ. Κατερίνα Τσιάνα και τώρα βρίσκεται στα χέρια της κ. Τζίνας Άρχοντακαι της κ. Στέλλας Μόσχου. Η φροντίδα που επενδύθηκε από αυτές τις γυναίκες στο βιβλιοπωλείο είναι αισθητή μόλις φτάνεις στην οδό Βαφοπούλου. Κάθε γωνιά εντός κι εκτός της Μυθιστορίας είναι καλαίσθητη, τα βιβλία που επιλέγονται στη βιτρίνα είναι ιδιαίτερα και το σήμα κατατεθέν του χώρου είναι φυσικά οι βιβλιόφιλες γατούλες, που τριγυρίζουν στο χώρο ή χουζουρεύουν στα ράφια. Η συμβουλή μας είναι να ακολουθήσεις τις φιλόμουσες εκδηλώσεις που διεξάγονται κατά καιρούς εδώ και να μην ξεχάσεις μετά να πιεις μια δροσερή μπύρα στο έτερο αγαπημένο στέκι της περιοχής, το διπλανό «Το Ωραίον Ντεπώ»!

Διεύθυνση: Βαφόπουλου 20, Θεσσαλονίκη

Facebook Page: https://www.facebook.com/mythistoria

  1. Το pop «Σπίτι του Βιβλίου BooKafe»

Λίγο πριν «περάσεις» στο Καραμπουρνάκι, στις αρχές της Σοφούλη, βρίσκεται το «BooKafe», το αδερφάκι του βιβλιοπωλείου «Το σπίτι του βιβλίου» της Χαριλάου. Βαμμένο σε μωβ και κίτρινα χρώματα, γεμάτο με αξεσουάρ Φρίντα Κάλο και λουσμένο στο φως, το BooKafe είναι εμφανές ότι ήρθε για να φτιάξει τη διάθεση στους κατοίκους της Καλαμαριάς. Εδώ θα βρεις όλες τις δημοφιλείς νέες κυκλοφορίες, αλλά και αρκετές προσφορές που ανακοινώνονται κατά καιρούς και αφορούν παλιότερες εκδόσεις ή second hand βιβλία. Έχε στο νου σου ότι το καφέ έχει Happy Hour από τις 09:00 μέχρι τις 12:00. Ό, τι πρέπει για τρεις ώρες διαβάσματος ή τηλεργασίας με θέα την όμορφη Σοφούλη!

Διεύθυνση: Θεμιστοκλή Σοφούλη 36, Θεσσαλονίκη

Facebook Page: https://www.facebook.com/profile.php?id=100085619982638

  1. Το δημιουργικό «Κάτι Γίνεται»

Φαντάσου να μπορούσες να μοιραστείς με τα παιδιά σου την απερίγραπτη αίσθηση που νιώθεις όταν μπαίνεις στο αγαπημένο σου βιβλιοπωλείο. Μπορείς, αν επισκεφτείς το «Κάτι Γίνεται», το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως ένα «δημιουργικό βιβλιοπωλείο για παιδιά». Πράγματι, η παιδο-κεντρική του προσέγγιση είναι εμφανής τόσο στη διαμόρφωση του χώρου όσο και στις επιλογές των βιβλίων. Χρώματα, παιχνίδια, εντυπωσιακά βιβλία πλημμυρίζουν τον χώρο, προσελκύοντας τους μικρούς αναγνώστες με έναν τρόπο που αδυνατούν να καταφέρουν τα «ενήλικα» βιβλιοπωλεία. Μπορείς να εντάξεις στο πρόγραμμα της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων και αυτό το βιβλιοπωλείο και να μάθεις, επιτέλους, «τι γίνεται»!

Διεύθυνση: Γεώργιου Παπανδρέου 27, Θεσσαλονίκη

Site: https://www.katiginetai.gr/

  1. Το ονειρεμένο «Πράσινο Σύννεφο»

Στα όρια Καλαμαριάς-Κρήνης, στην οδό Πασαλίδη, υπάρχει ένα παραδεισένιο μέρος που έχει αγαπηθεί από γονείς και παιδιά στα δέκα χρόνια λειτουργίας του. Το Πράσινο Σύννεφο δεν είναι απλώς ένα βιβλιοπωλείο, παρόλο που εδώ θα βρεις όλες τις πρόσφατες κυκλοφορίες, με έμφαση στις παιδικές εκδόσεις. Είναι ένας χώρος δημιουργικής ανακάλυψης του βιβλίου μέσω του παιχνιδιού, του θεάτρου, της μουσικής και άλλων δράσεων. Η παιδαγωγική κατάρτιση των ιδιοκτητριών είναι εμφανής στα προϊόντα αλλά και στις εκδηλώσεις που οργανώνονται, με μεράκι και φαντασία. Αν το επισκεφτείς ως ενήλικας, είναι βέβαιο πως το Πράσινο Σύννεφο θα σε κάνει να νοσταλγήσεις την παιδική σου ηλικία!

Διεύθυνση: Ι. Πασαλίδη 44-46, Καλαμαριά 551 32

Site: https://prasinosynnefo.gr/

Πηγή φωτογραφιών :  https://www.facebook.com/littlebookstoresweek

Related stories

Φεστιβάλ Επταπυργίου: Πρεμιέρα με Ρεμπούτσικα, επί σκηνής 270 καλλιτέχνες

Επτά παραγωγές και 15 παραστάσεις στις οποίες συμμετέχουν συνολικά...

Τραπεζάκια έξω: 3 επιλογές για τα ανοιξιάτικα ποτά σου

Είμαστε έτοιμοι για την άνοιξη και όπως φαίνεται και...

Μια διαφορετική trattoria στα ανατολικά που δεν μοιάζει με τις άλλες

Το όνομά σημαίνει τηγάνι στα Ιταλικά – συνδυάζει την...

Το νεανικό ταβερνείο στην πόλη που έχει και δικό του κόμικ

Στην καρδιά των Λαδάδικων, στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται μια κρυμμένη...

Υπερδιπλάσια η έκταση που θα απαλλοτριωθεί στο Σέιχ Σου για το Flyover

Τροποποιητική μελέτη από το ΥΠΕΝ Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...