HomeCinemaΕξώστης ΘΟΧΙ ΜΟΝΟ ΦΙΛΟΙ (Friends With Benefits)

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΦΙΛΟΙ (Friends With Benefits)

Κωμωδία, ΗΠΑ, 2011, 109 λεπτά

Σκηνοθεσία: Γουίλ Γκλεκ

Παίζουν: Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Μίλα Κούνις, Ρίτσαρντ Τζένκινς, Γούντι Χάρελσον

Ένας άντρας και μια γυναίκα ανακαλύπτουν ότι, όταν εισέλθει ο παράγοντας σεξ στην εξίσωση της φιλίας, προκαλούνται επιπλοκές.

Ένας αμερικάνος κριτικός, το όνομα του οποίου μας διαφεύγει, είχε γράψει ότι το screwball είναι μια σεξοκωμωδία χωρίς σεξ. Αν κρίνουμε από το Friends with Benefits, τότε το σημερινό screwball είναι μια σεξοκωμωδία χωρίς κωμωδία.
Πρόθεση του Γουίλ Γκλεκ, που μας εξέπληξε ευχάριστα με το συμπαθέστατο ντεμπούτο του, το Easy A, είναι να κάνει μια σύγχρονη screwball κωμωδία. Οι χαρακτήρες του συναντιούνται με τρόπο παράδοξο, πλην χαριτωμένο. Είναι πλασμένοι ο ένας για τον άλλο, μα θα το διαπιστώσουν στο τέλος. Στο παραδοσιακό screwball, ώσπου να φτάσει εκείνη η ώρα εκτοξεύουν δηλητηριώδεις ατάκες και προσπαθούν να επιβληθούν ο ένας έναντι του άλλου. Στην ταινία του Γκλεκ δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μιλούν μεν με ρυθμούς πολυβόλου, όπως και στα πρωτότυπα, που ο Γκλεκ αγαπά τόσο, ώστε να βάζει το poster ενός από αυτά να φιγουράρει στο δωμάτιο ενός χαρακτήρα, ωστόσο δεν αλληλοσπαράσσονται. Απλώς φλυαρούν. Έτσι η βασικότερη θεματική του screwball, η πάλη των φύλων, πάει περίπατο. Έτσι κι η κωμωδία πάει περίπατο. Έτσι το Friends with Benefits καθόλου δε διαφέρει από την τυπική ρομαντική κομεντί του σωρού, παρά μόνο στο ότι οι πρωταγωνιστές μιλούν ακατάπαυστα και με διπλασιασμένη ταχύτητα από το σύνηθες. 

Και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να περάσει η ώρα, είναι να χαζεύουμε τους φωτογενείς πρωταγωνιστές, που ομολογουμένως έχουν εξαιρετική χημεία, και να απολαμβάνουμε την παρουσία χαρισματικών δευτεραγωνιστών σε ρόλους, που για κάποιο περίεργο λόγο πρέπει να διαθέτει κάθε σύγχρονη στουντιακή κομεντί, όπως αυτός του γκέι φίλου κι εκείνος της αλλοπρόσαλλης μάνας. Από τον Γκλεκ περιμέναμε κάτι περισσότερο και σίγουρα κάτι λιγότερο συμβατικό.

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...