HomeInterviewsΔυο Θεσσαλονικείς έφτιαξαν ένα σκάκι - έργο...

Δυο Θεσσαλονικείς έφτιαξαν ένα σκάκι – έργο τέχνης

Διαβάστε την ιστορία τους, σε πρώτο πρόσωπο! 

Φωτογραφίες: Νekti

Η περιπέτεια ξεκίνησε ενάμιση χρόνο πριν. Ταπετσιέρης ο ένας (Γιώργος) με πάθος για τη γλυπτική, συντηρητής εικόνων – επίπλων ο άλλος (Παντελής) με πάθος για τη συγγραφή, αρχίσαμε να συζητάμε για έναν τρόπο να μετουσιώσουμε τις τεχνικές μας γνώσεις και την ανάγκη μας για δημιουργία σε προϊόν.

Η ιδέα ξεκίνησε από μια σκακιέρα και κατέληξε να είναι μια σειρά χειροποίητων αντικειμένων ορισμένων από ένα κυρίαρχο θέμα – θεματικό κύκλο με περισσότερους τέτοιους θεματικούς κύκλους να ακολουθούν.

Αυτή τη στιγμή, έχοντας τελειώσει τα πρώτα μας πρωτότυπα (σκακιέρα, προσχέδια για μελανοδοχείο/πένα και κηροπήγιο), εργαζόμαστε, εκτός απ’ το κομμάτι της παραγωγής, πάνω σε όλες τις υπόλοιπες συνιστώσες πριν την έναρξη της επιχείρησης όπως εταιρική ταυτότητα, προγραμματισμός σε εκθέσεις/εκδηλώσεις, λογιστικά – νομικά θέματα κ.α., ενώ παράλληλα έχουμε και δουλειές!

Το concept είναι να υπάρχει ένας θεματικός κύκλος (σαν 1ο επιλέξαμε τη Μεσαιωνική εποχή) στα πλαίσια του οποίου θα δημιουργούνται μια σειρά από αντικείμενα (σκακιέρα, μελανοδοχείο, κηροπήγιο και άλλα), ένα κυρίαρχο θέμα που θα ορίζει τον τύπο των αντικειμένων, τις φόρμες, τη χρωματική παλέτα, τους συμβολισμούς, τα υλικά και άλλα.

Έτσι κάθε φορά που θα “ανοίγουμε” έναν νέο θεματικό κύκλο θα μας δίνεται η δυνατότητα να αποδώσουμε μια διαφορετική ιδέα, ιστορία, προβληματισμό μέσα από μια μοναδική συλλογή καινούργιων αντικειμένων, δουλεύοντας πάντα με οδηγό το θέμα μας. Αγαπάμε το χειροποίητο και με τη μορφή της μαστοριάς και της επιμέλειας πάνω σ ένα αντικείμενο αλλά παράλληλα και με τη μορφή της καλλιτεχνικής απόδοσης, της διαδικασίας που καταλήγει ν αφήνει κάτι από σένα σε κάθε κομμάτι που δημιουργείς.

Η σκακιέρα ήταν το πρώτο κομμάτι που επιλέξαμε να ολοκληρώσουμε, με το μελανοδοχείο και το κηροπήγιο να ακολουθούν. Σκοπός μας είναι μέσα στο επόμενο τρίμηνο να ξεκινήσουμε και επίσημα την Moelis!

Όλη η υπόθεση είναι να φτάσεις στο τελικό καλούπι ενός πιονιού (6 διαφορετικά σχέδια συνολικά,Βασιλιάς-Βασίλισσα-Αξιωματικός-Αλογάκι/Ιππότης-Πύργος-Στρατιώτης), στο οποίο μετά χυτεύεις υγρό γυαλί. Επίπονη διαδικασία!

Πρώτα σκαλίστηκαν στο χέρι μεγαλύτερα γυμνά γλυπτά (30cm ύψους περίπου) για το κάθε σχέδιο ακολούθησε μια διαδικασία 3D scanning/3D printing απο συνεργάτη για να πάρουμε σε UV ρητίνη ενα μικρότερο σε διάσταση γλυπτό (10cm περίπου).

Φτιάξαμε καλούπια γι αυτά τα μικρότερα κομμάτια, χυτεύσαμε και βγάλαμε αντίγραφα από ρητίνη πολυουρεθάνης πάνω στα οποία δουλέψαμε με εποξικό πηλό όλα τα αξεσουάρ (ρούχα, χειτόνες, επομίδες κλπ).

Γυαλίστηκαν όλα με γυαλόχαρτο στο χέρι και καλουπώθηκαν μια τελευταία φορά με σιλικόνη κατάλληλη για χύτευση με υγρό γυαλί. Από αυτό το σημείο και έπειτα χρειάζονται 2-3 μέρες για να έχεις ένα τελειωμένο πιόνι(το υγρό γυαλί χρειάζεται 24-48 ώρες για να στεγνώσει, φινίρισμα, πέρασμα στην ξύλινη βάση, δερμάτινη επένδυση από κάτω κλπ). 

Χρησιμοποιήσαμε πέτρωμα σε σκόνη για το 1ο σχέδιο (καλυπτικά χρώματα), γραφίτη/κόκκινο καδμίου για τα “μαύρα” και σχιστόλιθο, κρέμ/χρυσό για τα “λευκά” ενώ για το 2ο χρησιμοποιήσαμε διαυγές υγρό γυαλί σαν βάση και προσθέσαμε κομμάτια ξύλου(καρυδιά Αμερικής, ίδιο ξύλο μ αυτό τις σκακιέρας) για τα “μαύρα” πιόνια και φύλλα χρυσού 24 καρατίων για τα “λευκά”.

Παράλληλα αντίστοιχη προσέγγιση υπάρχει και στην ίδια τη σκακιέρα (πχ 1ο σχέδιο:σύμβολο του ρόδου-κόκκινο καδμίου μέσα σε υγρό γυαλί/γραφίτη και σύμβολο κορώνας-χρυσό μέσα σε σχιστόλιθο,κρέμ-υγρό γυαλί), στα πουγκιά των πιονιών (μπέζ βελούδο για τα λευκά, ανθρακί για τα μαύρα), στο κουτί ( χρωματικά “ποτάμια” που θα καταλήγουν σε διαυγές υγρό γυαλί στο κέντρο με σφραγίδα από μπορντό βουλοκέρι) με σκοπό όλο το πακέτο να έχει μια ομοιογενή αισθητική. 

Υπάρχουν τεχνίτες που χρησιμοποιούν  φυσικό ξύλο, υγρό γυαλί και άλλα ποιοτικά υλικά στη διακόσμηση, υπάρχουν καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν τη γλυπτική φτιάχνοντας μοναδικά έργα τέχνης. Εμείς, σαν Moelis, ακροβατούμε ανάμεσα στην ανάγκη έκφρασης του καλλιτέχνη και την ανάγκη δημιουργίας του τεχνίτη…

Βασικές αξίες μας η διαρκής αναζήτηση νέων τρόπων έκφρασης μέσα απ το χειροποίητο προϊόν και η εξερεύνηση θεμάτων, ιδεών, προβληματισμών μέσα από αυτό, η συμμετοχικότητα,  η σύνδεση ανάμεσα σε δημιουργό και πελάτη, η ανθρωποκεντρική προσέγγιση τόσο εντός όσο και εκτός επιχείρησης.

Όραμα μας να προάγουμε την σημαντικότητα της δημιουργικότητας στη ζωή μας γεφυρώνοντας την θεωρητική, νοητική ματιά της υψηλής τέχνης απέναντι στον κόσμο και τον άνθρωπο με τον φυσικό, τεχνικό χαρακτήρα του χειροποίητου.

Το ταξίδι αυτό ξεκίνησε απ την ανάγκη μας να δημιουργήσουμε, χωρις προκαθορισμένο προορισμό, στην πορεία του  όμως εξελίχθηκε σε κάτι πολύ πιο ουσιαστικό, απτό, χειροπιαστό, τη Moelis.

Αυτο που μας είναι πλέον ξεκάθαρο είναι οτι προορισμός είναι το ίδιο το ταξίδι, που αισιοδοξούμε να είναι γεμάτο εμπειρίες, τέχνη, δημιουργία, χρώματα, στιγμές και ανθρώπους. Αρχικά η σύσταση της Moelis και η φυσική μας μεν παρουσία σε συναφείς εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, η συνεργασία μας με galleries, Luxury retailers αλλά και άλλους καλλιτέχνες και δημιουργούς, η ψηφιακή μας δε παρουσία σε πλατφόρμες χειροποίητου e-commerce, μια ιστοσελίδα που θα αντιπροσωπεύει το όραμα μας και το χτίσιμο ενος community ομοϊδεατών ανθρώπων μέσω κοινωνικών δικτύων με τους οποίους να μοιραζόμαστε της καλλιτεχνικές μας περιπέτειες!

Related stories

Η ιδιαίτερη ιστορία του θρυλικότερου καφέ της πόλης

Ένα από τα μακροβιότερα στέκια της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται χαμηλά...

Η Βασιλική ζωγραφίζει τις ωραιότερες νύχτες της ζωής μας στα μπαρ της πόλης

Η Βάσια Καραπαναγιωτίδου ζωγραφίζει υπέροχα. Αυτό το ανακαλύπτεις εύκολα....

Βραβεία BAFTA 2024 – Οι νικητές

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, δόθηκαν σε...

Τίτλοι τέλους σε ένα ακόμα ιστορικό μπουγατσατζίδικο: Είχε το ωραιότερο σαλονάκι

Τίτλοι τέλους πέφτουν σε ένα ακόμα ιστορικό μπουγατσατζίδικο/αρτοζαχαροπλαστείο στο...