HomeUrbanitiesΨηλά ταβάνια, vintage έπιπλα, μεγάλα παράθυρα: Μέσα...

Ψηλά ταβάνια, vintage έπιπλα, μεγάλα παράθυρα: Μέσα στο σπίτι και το ατελιέ της Βασιλικής Σούντου

Φωτογραφίες: Tαξιαρχούλα Λούκου

WHO IS WHO

Είμαι η Βασιλική Σούντου, σχεδιάστρια κοσμημάτων και ιδιοκτήτρια του brand Vasiliki Sountou Jewellery. Ζω και εργάζομαι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

Καθημερινά, μετακινούμαι αποκλειστικά περπατώντας, κι έτσι συχνά έχω την αίσθηση ότι ζω σε μια μεγάλη γειτονιά. Το εργαστήριό μου βρίσκεται στην Ολυμπίου Διαμαντή, στα Άνω Λαδάδικα, και παράλληλα λειτουργεί ως κατάστημα και έκθεση που φιλοξενεί τις συλλογές μου.

Εκεί, σχεδιάζω και δημιουργώ χειροποίητα κοσμήματα που χαρακτηρίζονται από τη μεταμόρφωση του κλασικού σε σύγχρονο, το παιχνίδι με τις γεωμετρίες, μινιμαλ σχέδια με αυθεντικά ρομαντικές πινελιές.

Βρίσκω έμπνευση στην απλότητα, μια έννοια που αναζητώ συνεχώς στη δουλειά μου.

Λατρεύω την ιστορία και συχνά βασίζομαι στις κλασικές τεχνικές της αργυροχρυσοχοΐας, στις οποίες όμως βάζω τη δική μου νότα, κάνοντας κάθε κομμάτι μοναδικό. Σχεδιαστικά, οι αναφορές μου έχουν πάντα μια γεύση από το παρελθόν, αλλά παραμένουν σύγχρονες. Το ασήμι και ο χρυσός είναι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιώ, δημιουργώντας μικρά έργα τέχνης έτοιμα να φορεθούν. 

Ξεκίνησα να κατασκευάζω τα κοσμήματα που εγώ θα ήθελα να φορέσω και αυτό τελικά άνοιξε για εμένα τον υπέροχο κόσμο του κοσμήματος.

Εκπλήσσομαι και γοητεύομαι πολλές φορές από την ομορφιά που οι άνθρωποι δημιουργούμε με τα χέρια μας. 

ABOUT MY PLACE

Το studio μου είναι ένας φωτεινός χώρος που διαπνέεται από δημιουργικότητα, αντανακλώντας και τη φιλοσοφία του brand. Τα κρόσια, οι γήινοι τόνοι, και τα φυτά εσωτερικού χώρου πλαισιώνουν τα χειροποίητα κοσμήματα. Υπάρχουν πολλά στοιχεία τα οποία δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεται κανείς στο σπίτι του.

Είναι ένας χώρος φιλόξενος, με vintage έπιπλα που έχουν αναπαλαιωθεί. Κάθε σχέδιο και γωνιά εδώ, αποτελεί μια προέκταση του εαυτού μου, και απολαμβάνω τα πρωινά να μπαίνω σ ένα χώρο που με γεμίζει με έμπνευση.

Παράλληλα, το studio είναι και ένα κατάστημα εκθεσιακό, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν από κοντά, και να φορέσουν τις συλλογές των κοσμημάτων. Στόχος μου είναι μπαίνοντας κανείς εδώ να νιώσει άνετα και να γίνει μέρος του χώρου, φορώντας κοσμήματά που δεν έχουν μόνο κομμάτια δικά μου, αλλά είναι κομμάτια και των ανθρώπων που τελικά τα επιλέγουν. Εξάλλου η τέχνη του χειροποίητου κοσμήματος είναι αρκετά προσωποποιημένη και πολύ συχνά προσαρμοσμένη ειδικά για εκείνο που θα φορέσει το κόσμημα.

Όπως στη δουλειά μου, έτσι και στο σπίτι μου μπορεί κανείς να διακρίνει παρόμοια αισθητική. Αγαπώ τα αντικείμενα που κρύβουν πίσω τους μια  ιστορία, καθώς συναισθήματα γεννιούνται μέσα από αυτή. Κάπως έτσι, εξηγείται και η επιλογή μας να μείνουμε σ’ένα διατηρητέο σπίτι. Ψηλά ταβάνια, μεγάλα ανοίγματα και χώροι που σ΄αφήνουν να αναπνεύσεις ελεύθερα. Αυτή η αίσθηση ότι είναι ένα σπίτι φτιαγμένο με επίκεντρο τον άνθρωπο, που αποπνέει σεβασμό και ελευθερία, είναι σημαντική για εμένα. Για το σπίτι έχουμε επιλέξει ήπιους τόνους, χωρίς μεγάλες αντιθέσεις, δημιουργώντας ένα χώρο χαλάρωσης.

 

Τα έπιπλα, πολλά από τα οποία είναι παλιά, τα έχουμε προσωπικά ανακατασκευάσει με αγάπη. Για παράδειγμα η παλιά βιτρίνα της γιαγιάς μου βάφτηκε και έγινε βιβλιοθήκη, μια αγγλική καρέκλα προηγούμενου αιώνα που τυχαία βρέθηκε στα χέρια της θείας, μου αναβιώνει με τη νέα της όψη. Όλα αυτά, αναμειγνύονται με κάποια custom made χειροποίητα έπιπλα που κατά καιρούς έχω σχεδιάσει με τη βοήθεια φίλων.

Το σπίτι μας δεν είναι απλά ο χώρος που ζούμε, τρώμε, κοιμόμαστε, είναι ο αγαπημένος χώρος όλων των φίλων μας. Βρισκόμαστε συχνά εδώ, μοιραζόμαστε χαρές και λύπες, ακούμε δίσκους στο πικαπ, περνάμε τις γιορτές, γελάμε και κάνουμε πολλή φασαρία.

DETAILS PLEASE

Μεγάλη σημασία για εμένα είχε πάντα η διαδικασία που κρύβεται πίσω από την παραγωγή ενός αντικειμένου. Έτσι, έχω ξεκινήσει και την ενέργεια Break the Glass. Είναι ένας τρόπος να μοιραστούμε την δημιουργική διαδικασία της κατασκευής ενός κοσμήματος. 

Οι πελάτες επιλέγουν ένα κόσμημα από το e-shop, και κατόπιν ραντεβού επισκέπτονται τον χώρο, όπου με τη βοήθειά μου συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία του κομματιού, και γίνονται μέρος της ιστορίας πίσω από το κόσμημα που έχουν επιλέξει να κάνουν δώρο στον εαυτό τους ή σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο.

Έτσι, δεν αποκτούν απλά ένα κόσμημα. Είναι μια εμπειρία, μια μύηση στον κόσμο του χειροποίητου κοσμήματος.

Εξάλλου, πιστεύω πως κάτι που δημιουργούμε πάντα θα έχει μεγαλύτερη σημασία από κάτι που απλά αγοράζουμε. 

Website: https://www.vasilikisountou.com/el/

Instagram: /vasilikisountoujewellery

Facebook: /vasilikisountoujewellery

Related stories

Revisiting: La La Land (2016) του Damien Chazelle

Γράφει η Φανή Εμμανουήλ Κάθε φορά που ξαναβλέπω μια ταινία...

Το Φεστιβάλ Δάσους συνεχίζεται δυναμικά και τον Σεπτέμβριο

Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει για δέκατη...

Κινηματογράφος και αθλητισμός: 6 ταινίες για το Μπάσκετ

  Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ο Γιάννης Αντετοκούμπο είναι (μαζί με...

Το ‘ελληνικό Woodstock’ και ένα πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Το πρωτοποριακό πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στη Βουλιαγμένη, γνωστό...

3 Νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες και η κορυφαία συνάντηση του Deadpool με τον Woolverin

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Με τις θερμοκρασίες να συνεχίζουν να...