HomeUncategorizedΥφασματάδικα, καφενεία, ζαχαροπλαστεία και ταβερνεία λένε ιστορίες...

Υφασματάδικα, καφενεία, ζαχαροπλαστεία και ταβερνεία λένε ιστορίες της παλιάς πόλης

Στην καρδιά της βρίσκουμε έναν κόσμο γεμάτο ιστορία, πολιτισμό και παράδοση στα παλιά μαγαζιά της. Τα καταστήματα, που έχουν αντέξει στις δοκιμασίες του χρόνου, κάνουν αντίθεση με την εξέλιξη της Θεσσαλονίκης και μαρτυρούν αυτή τη γλυκιά προσκόλλησή της στο παρελθόν.

Μεταξύ των λιθόστρωτων δρόμων και των νεοκλασικών προσόψεων, οι παλιές υφαντουργίες της Θεσσαλονίκης στέκονται ως σιωπηλοί μάρτυρες του εμπορικού παρελθόντος της πόλης στη Βαλαωρίτου. Οι βιοτεχνίες που στη δεκαετία του 90 μεσουρανούσαν στην πόλη και έντυναν όλη την Ελλάδα. Εκεί που κάποτε υπήρχαν βιοτεχνίες ενδυμάτων, γραφεία και αποθηκευτικοί χώροι σήμερα συναντάς airbnb και κατοικίες που καλύπτουν ανάγκες φοιτητών.

Πού να πας: Bόλτα στο Μπεζεστένι και μετά για γλυκά στον Ήλιο

Σε μαγαζιά όπως ο Παυλίδης ή στα υφασματάδικα μέσα στο Μπεζεστένι έχουν… υφανθεί ιστορίες για γενιές. Εδώ, οι επισκέπτες μπορούν να εμβαθύνουν σε έναν κόσμο πολύχρωμων υφασμάτων, περίπλοκων σχεδίων και επιδέξιων τεχνιτών που εξακολουθούν να έχουν εκείνα τα μικροσκοπικά πραγματάκια όπως κόπιτσες, φερμουάρ, κλωστές και άλλα που η fast fashion ζωή μας πλέον δεν τα έχει στην καθημερινότητά της. Και μετά, περνάς από το ζαχαροπλαστείο Ήλιος με τα τριγωνάκια κρέμας, για να δεις τι εστί κρέμα πατισερί!

Βόλτα στις παλιές ταβέρνες: Δόξα (Αποστόλου Παύλου 25), Δόμνα (Αθανασίου Διάκου 39, Αγ. Παύλος) , Άσυλο (Πανεπιστημίου 2, Αγ. Παύλος) , Ναύαρχος Βότσης (Μεγ. Αλεξάνδρου 29, Καλαμαριά), Σάκης (Ανδρέα Παπανδρέου 3, Κορδελιό)

Κάθε μαγαζί από τα παλιά μιλάει με τη δική του γλώσσα για την γαστρονομική κληρονομιά της πόλης, προσφέροντας μια γεύση αυθεντικότητας που είναι ολοένα και πιο σπάνια στον σημερινό κόσμο. ‘Αλλοτε με καρώ τραπεζομάντηλα, άλλοτε πάνω στις λαδόκολλες.

Καμία εξερεύνηση των παλιών μαγαζιών της Θεσσαλονίκης δεν είναι πλήρης χωρίς μια επίσκεψη στα καφενεία της πόλης. Εδώ, ανάμεσα στο άρωμα του φρεσκοαλεσμένου καφέ και τον ήχο των ζωντανών συζητήσεων, μπορεί κανείς να νιώσει τον παλμό της πόλης, με εσάνς παλιακή. Στα καφενεία σήμερα θα βρεις παππούδες που μαλώνουν για πολιτικά και τυπάκια που έκαναν κοπάνα από τη σχολή να πίνουν ελληνικό καφέ στη χόβολη που καταφθάνει συνοδεία μπισκοτολούκουμου. Καθώς η πόλη ξεχνάει τα παλιά, είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε τα μαγαζιά που αποτελούν φύλακες της κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.

Related stories

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Μέσω ανάρτησης στα social media ο Σταμάτης Κραουνάκης γνωστοποίησε...

Οι ταινίες της εβδομάδας 02.05-08.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Άνοιξαν την πόρτα οι θεατές επιτέλους...

Ημέρα Ελευθεροτυπίας και Σινεμά

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου γιορτάζουμε...

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...