Τοugroul Mpiltekin

Άνετος, ήρεμος και έτοιμος να απαντήσει κάθε ερώτηση. Είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς μαζί του, ο Τuğrul Biltekin είναι εδώ για να τον γνωρίσεις. Διπλωμάτης στα δύσκολα χρόνια στο Αφγανιστάν και στο Ισλαμαμπάντ γνώρισε τη Φιλανδή σύζυγο του και μετακόμισαν μαζί στο Λονδίνο. Μετά την Αγγλία ήρθε ο Καναδάς και μετά από 4 χρόνια η επιστροφή στην Άγκυρα. Σήμερα ζει μαζί με τα τρία του παιδιά και έναν σκύλο δίπλα σε ένα από τα πιο αυστηρά φυλασσόμενα σπίτια της Θεσσαλονίκης, στο σπίτι όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο ήρωας των Τούρκων Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.


Πώς νοιώθετε που μένετε στο σπίτι ενός από τους μεγαλύτερους ήρωες της Τουρκίας ; 

Καταρχήν θα πρέπει να σας πω ότι το προξενείο στη Θεσσαλονίκη είναι το πρώτο προξενείο του σύγχρονου κράτους της Τουρκίας στο εξωτερικό. Όταν στην αρχή ήρθα στο σπίτι, δυσκολεύτηκα πολύ να προσαρμοστώ λόγω κυρίως του σεβασμού και του θαυμασμού που ένιωθα για το χώρο. Προσπαθούσα να μη κάνω θόρυβο εγώ και η οικογένεια μου, μαλώνοντας πολλές φορές τα παιδιά μου. Κάποια στιγμή όμως άρχισα να συνειδητοποιώ ότι ο Ατατούρκ πέρασε εδώ τα παιδικά του χρόνια, ο ίδιος σίγουρα χρησιμοποιούσε την αυλή, σκαρφάλωνε τα δέντρα, φώναζε, έτσι σιγά σιγά αποφασίσαμε να ζήσουμε και εμείς κανονικά.

Νοιώθετε ότι ζείτε σε ένα «χρυσό» κλουβί, με όλα αυτά τα μέτρα προστασίας γύρω σας; 

Δε νοιώθω ότι ζω σε ένα κλουβί. Η αλήθεια είναι δύσκολο να είσαι Τούρκος Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη. Έχουν γίνει στο παρελθόν κάποιες επιθέσεις με μολότοφ γι’ αυτό και όλα αυτά τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το Προξενείο. Είμαι φιλοξενούμενος της ελληνικής πολιτείας και το αν αισθάνομαι ελεύθερος εξαρτάται πολλές φορές από τα μέτρα ασφαλείας. Μέχρι στιγμής είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Υπάρχουν κάποιες φωνές εδώ και χρόνια που μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, το θέμα των Κούρδων, τα ζητήματα της θρησκείας. 

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει το ζήτημα των Κούρδων και αυτή τη στιγμή γίνονται κάποιες διαβουλεύσεις για να λυθεί. Σχετικά με το θέμα της θρησκείας, νομίζω ότι η Ελλάδα είναι περισσότερο αυστηρά θρησκευόμενη και έχει τη θρησκεία στενότερα συνδεδεμένη με το κράτος από την Τουρκία. Η θρησκεία στην χώρα μου ήταν και θα είναι πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας και μας έχει κάνει περισσότερο πλούσιους ως λαό. Το Ισλάμ είναι θρησκεία της ειρήνης αλλά κατανοώ την ερώτηση σου γιατί υπάρχει παντού η ισλαμοφοβία. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την φοβία γνωρίζοντας καλύτερα ο ένας τον άλλο.

Πάντως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία είναι στοιχεία συζήτησης για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το ζήτημα με τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κάτι το οποίο συζητιέται όχι μόνο για την Τουρκία. Αυτές οι συζητήσεις είναι μια υγιής διαδικασία στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Υπάρχει θετική άποψη της τούρκικης κοινής γνώμης για την ένταξη μας και πιστεύω πως θα καταλήξει στη σωστή συνεργασία.

Νοιώθετε ότι η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη, στην Ανατολή;

Πιστεύω πως η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη, αλλά η Τουρκία δεν είναι μόνο αυτό. Η Τουρκία είναι Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα, Μεσόγειος, Καύκασος. Δεν μπορώ απλά να διευκρινίσω τι είναι, είναι όλα αυτά μαζί και είμαι περήφανος για αυτό. Η κουλτούρα μας είναι μια μίξη όλων των πολιτισμών που πέρασαν αλλά και του γεωγραφικού πλούτου της χώρας μου. Δε θα ήθελα να είμαι τίποτα λιγότερο από αυτό. Με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα ήθελα να χάσω τίποτα από αυτό. Πιστεύω πως με την ένταξη μας η Ε.Ε. θα εμπλουτιστεί.

Η τεράστια οικονομική ανάπτυξη που έχει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια, η γεωπολιτική της θέση αλλά και οι ενέργειες του ηγέτη σας κ. Ερντογάν έχουν καταστήσει την Τουρκία μια υπερδύναμη που αντιμετωπίζεται με απόλυτο σεβασμό σε όλους του διεθνείς οργανισμούς. Πως γίνεται όμως ταυτόχρονα να παραμένουν τόσα πολλά «ανοιχτά» μέτωπα με τους γείτονες σας τα οποία δεν μπορείτε να λύσετε. Όπως το παράδειγμα με τη γείτονα χώρα την Αρμενία ή την Κύπρο. 

Κάθε κράτος έχει προβλήματα με τους γείτονες του, το ίδιο συμβαίνει και στη Βόρεια Ευρώπη. Ακόμη και ο Καναδάς έχει προβλήματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το σημαντικό είναι να κατανοείς και να έχεις θετική διάθεση για να τα λύσεις. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα το οποίο δεν μπορείς να λύσεις.

Υπάρχει ένα σύνθημα στους τοίχους της Θεσσαλονίκης που λέει «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του». Πώς το σχολιάζετε.

Η Τουρκία δεν διεκδικεί το Αιγαίο. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να φύγει από εκεί που είναι, το ίδιο και η Ελλάδα, θα παραμείνουμε αιώνια μαζί. Είναι λογικό πάντως να υπάρχουν διαφωνίες αλλά το σημαντικό είναι να έχουμε θετική διάθεση για να λυθούν. Πάλι πιστεύω πως το Αιγαίο όπως όλα ανήκουν στον Θεό.

Νοιώθετε καθόλου τη οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος; Πιστεύετε ότι είναι απλά οικονομική κρίση ή κρίση αξιών, πολιτικού συστήματος, κρίση της δημοκρατίας. 

Μόνο από την εμπειρία μου στο Προξενείο μπορώ να σας πω πως συχνά έρχονται οργανώσεις, σωματεία που ζητούν οικονομική ενίσχυση και υποστήριξη. Προσωπικά έχω ζήσει 4 μεγάλες οικονομικές κρίσεις στην χώρα μου. Η Τουρκία αντέδρασε διαφορετικά στην κρίση. Αντί για διαδηλώσεις και απεργίες αποφασίσαμε να τα αλλάξουμε όλα. Με αρχή το τραπεζικό τομέα ανανεώσαμε και αλλάξαμε το οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Κανένα από τα πολικά κόμματα που δημιούργησαν την τελευταία βαριά κρίση του 2001 δεν ξαναεκλέχτηκε εκείνη την περίοδο, μερικά μάλιστα από αυτά σήμερα έχουν σχεδόν ανύπαρκτο ποσοστό ψήφων. Για εμάς η κρίση ήταν σαν πόλεμος και δεν είχαμε ούτε την Ευρώπη να μας στηρίζει. Εμείς εκείνη την περίοδο ήμασταν ένας λαός σχετικά φτωχός, δεν είχαμε ποτέ πολλά και ζούσαμε με τα λίγα, σε αντίθεση πιθανά με τους Έλληνες που είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να ζουν μια διαφορετική και πιο πλούσια ζωή. Ήταν ένα αδιέξοδο που έπρεπε να παλέψουμε και τα καταφέραμε. Πιστεύω πολύ πάντως στην Ελλάδα και εύχομαι άμεσα την ανάκαμψη της.

Ο Δήμαρχος της πόλης κος Μπουτάρης έβαλε ως προτεραιότητα της πόλης την προσέλκυση Τούρκων τουριστών. Πιστεύετε ότι κατάφερε κάτι ; 

Σίγουρα. Για παράδειγμα τα προηγούμενα χρόνια, στην επέτειο του θανάτου του Ατατούρκ ερχόντουσαν 300 άτομα από την Τουρκία, το 2012 ήρθαν για την ίδια επέτειο 2000 άτομα. Παλιότερα οι Τούρκοι δεν σκεφτόντουσαν να έρθουν στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μπουτάρης αύξησε πολύ την εισροή Τούρκων τουριστών τα τελευταία χρόνια. Κατάλαβε από την αρχή ότι οι Τούρκοι μπορούν να έρθουν στην Θεσσαλονίκη και να αφήσουν τα χρήματα τους, και πρέπει να σας πω ότι δεν μένουν μόνο στην πόλη, πηγαίνουν στα Ιωάννινα, στη Βέροια, στη Φλώρινα όπου υπάρχει τούρκικη ιστορία και ενδιαφέρον. Υπάρχει ακόμη η δυσκολία με τη βίζα αλλά νομίζω πως σύντομα θα λυθεί και θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Αν σας ζητούσα να περιγράψετε την Θεσσαλονίκη με 3 λέξεις ; 

Ο Ατατούρκ αποκαλούσε την Θεσσαλονίκη «cennet vatan» το οποίο σημαίνει «παραδεισένιος τόπος». Εμείς μεταξύ μας την χαρακτηρίζουμε ως «Balkanların incisi» που σημαίνει «το μαργαριτάρι των Βαλκανίων». Μου είναι δύσκολο να την περιγράψω σε 3 λέξεις. Πριν έρθουμε στην Ελλάδα ο πεντάχρονος γιος μου ήταν ανήσυχος και συζητούσαμε για το ότι θα πάμε σε μια ξένη χώρα κτλ. Όταν ήρθαμε στη Θεσσαλονίκη μετά από μία εβδομάδα μου είπε «μπαμπά, όλοι εδώ είναι Τούρκοι αλλά μιλούν μία άλλη γλώσσα». Δεν καταλάβαινε δηλαδή πως ήρθαμε σε άλλη χώρα γιατί όλα ήταν τόσο όμοια, και αυτό είναι αλήθεια. Γι’ αυτό και νιώθω εδώ σαν το σπίτι μου.

Related stories

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Στη φύτευση 500 δέντρων στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο...

Κλείνει ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία του κέντρου

Λατρεύτηκε από τις παρέες νέων κι όχι μόνο! Τα...

Οι ταινίες της εβδομάδας 28.03-03.04.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Μεγάλη αύξηση στα εισιτήρια την εβδομάδα...

Στην οδό Αρμενοπούλου, ο Gaetano μας ταξιδεύει στην σιτσιλιάνικη επαρχία

Κείμενο: Δέσποινα Λαμπρίδου / Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου Αρμενοπούλου 27,στην καρδιά...

Ο Εξώστης ρωτά, οι συγγραφείς απαντούν | Λάζαρος Αλεξάκης

    επιμέλεια στήλης: Φανή Χατζή Κάθε εβδομάδα ένας/μία συγγραφέας απαντά σε...