HomeNewsroomΤο τσίρκο στην παραλία που ενόχλησε τους...

Το τσίρκο στην παραλία που ενόχλησε τους κατοίκους και έφερε… γκρίνιες στο Δήμο

Σε μεγάλες, πολύχρωμες, νομαδικές σκηνές φιλοξενείται αυτές τις μέρες, στην παραλία Θεσσαλονίκης, ένα διακρατικό περιοδεύον πολυθεματικό φεστιβάλ με στόχο να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σε θέματα μετανάστευσης και πολυπολιτισμικότητας.

Πρόκειται για το “La Nomad House”. που διοργανώνεται από τον φορέα Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων (United Societies of Balkans-USB) σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών δήμου Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Μέσα στις σκηνές που στήθηκαν πίσω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα διοργανώνονται μέχρι τις 27 Μαΐου, παραστάσεις, εργαστήρια, ενημερώσεις και έκθεση φωτογραφίας.

Το πρόβλημα είναι… η τοποθεσία

Τοποθετώντας σκηνές στο ύψος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης δημιουργείται ένα σοβαρό ζήτημα αισθητικής που πλήττει την εικόνα της περιοχής όπως αναφέρουν πολλοί στα social media. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς και αγαπημένους προορισμούς της πόλης, όπου τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη θέα και τον περίπατο.

Η παρουσία των σκηνών διαταράσσει αυτή την ομορφιά και την αρμονία του τοπίου, μειώνοντας την τουριστική και πολιτιστική αξία του σημείου. Αντί να τοποθετούνται σε αυτήν την κεντρική και πολυσύχναστη περιοχή, οι σκηνές θα έπρεπε να μεταφερθούν σε άλλα σημεία της πόλης που είναι λιγότερο επιβαρυμένα αισθητικά και όπου θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους χωρίς να υποβαθμίζουν την εικόνα της παραλίας.

Με αυτόν τον τρόπο, θα διατηρηθεί η ομορφιά και η λειτουργικότητα της παραλίας, ενώ παράλληλα θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες για την τοποθέτηση των σκηνών σε κατάλληλα σημεία.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Πρόδρομος Νικηφορίδης εκφράζει την ίδια άποψη για την τοποθέτηση των σκηνών στην παραλία της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αισθητικής και της πολιτιστικής αξίας της περιοχής. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι “Υπάρχουν πολλοί άλλοι χώροι στη Θεσσαλονίκη για να στηθεί ένα τσίρκο! Πάνω στα κατεστραμμένα από την προηγούμενη διοίκηση σιντριβάνια, στον Άξονα των Μουσείων που σχεδίασε ο Εμπράρ ερχόμαστε εμείς, η σημερινή διοίκηση να προσθέσουμε το λιθαράκι μας στην απαξίωση της Νέας Παραλίας. Προσωπικά ντρέπομαι!”

Με τα λόγια αυτά, ο Νικηφορίδης εκφράζει την απογοήτευσή του για την επιλογή αυτή, προτείνοντας άλλες τοποθεσίες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τις σκηνές χωρίς να βλάπτουν την εικόνα της Νέας Παραλίας. Η κριτική του αναδεικνύει την ανάγκη για ευαισθησία και προσοχή στη διατήρηση των δημόσιων χώρων, προστατεύοντας την αισθητική τους και την ιστορική τους αξία.

 

 

Related stories

Καλοκαιρινές σειρές για τα μεσημέρια που θες κάτι καλό να παίζει

Ξανάρχονται λοιπόν τα καλοκαιρινά μεσημέρια. Εκείνα τα λουσμένα στο...

Το ρετσινάδικο στα ανατολικά, που γεμίζει με παρέες από νωρίς

Ήταν κάποτε μια γειτονιά που δεν είχε κάτι για...

Για να φας το καλύτερο μπιφτέκι του βορρά, πρέπει να οδηγήσεις 1,5 ώρα, αλλά αξίζει τον κόπο

  Τις περισσότερες φορές, τα καλύτερα κρύβονται στα απλά. Το...

8+1 λόγοι για να επισκεφτείς αυτή την εποχή, την Άνω Πόλη

Η Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης είναι μια περιοχή με...

Για αυτό το ντίσκο καφενείο, έρχονται από παντού στο Λιτόχωρο

Σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του χωριού (για...