HomeUrbanitiesCafe & BarΤο πιο αυθεντικό υπόγειο μπαρ της πόλης,...

Το πιο αυθεντικό υπόγειο μπαρ της πόλης, έχει κάτι από τα παλιά για όλους

Φωτογραφίες: Νικόλας Παρίσσης

Ο Χρήστος Παυλίδης δίνει κάθε βράδυ μονομαχία στο Ελ Πάσο για να νικήσει το χρόνο.

Κατά κάποιον τρόπο τον ελέγχει με το δικό του τρόπο. Κράτησε αυτό το μικρό μέρος στην πόλη, σε άλλη εποχή, και δεν ανακαίνισε, ούτε άλλαξε, ούτε διόρθωσε, ούτε πείραξε τα σημάδια του χρόνου πάνω στο μικρό του παράδεισο.

Το Ελ Πάσο, είναι ένας υπόγειος χώρος στην Αγίουν Δημητρίου, στον οποίο δύσκολα πέφτει το μάτι σου αν δεν τον ξέρεις, είναι όμως ένα ένα γνήσιο και φιλόξενο φλιπεραδικο, που δεν έχει αλλάξει καθόλου μέσα στον χρόνο και για αυτό όσοι έχουν περάσει την πόρτα του, έχουν να το λένε.

Εκτός από ιδιοκτήτης του Ελ Πάσο, ο κυριος Χρήστος ήταν από τους πρώτους που στα 80s έφερνε ηλεκτρονικά παιχνίδια στην πόλη και την επαρχία. Γεννημένος στη Γερμανία, ήρθε στην Ελλάδα στα 20 του. Πτυχιούχος τουριστικού μανατζμεντ, γνώστης 3 γλωσσών, σύζυγος, πατέρας και ροκ σταρ. Ροκ γιατί είναι ασταμάτητος, σταρ γιατί έχει μεγάλο φαν κλαμπ. Χρειάζεται μόλις δυο κουβέντες για να σε κερδίσει!

Το Ελ Πάσο ίσως σε ξενιζει σαν όνομα αλλά εκείνη την εποχή ήταν τρομερά στη μόδα αυτά τα ονόματα που θυμίζουν σπαγγέτι γουέστερν! Παραδίπλα είχε ένα μαγαζί, που υπάρχει ακόμα και είναι καφενείο, το San Remo, πιο πέρα το San Salvador, ή το Santa Monica ή το Argentina!

Οταν έφερε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, δεν ήξερε να τα επισκευάζει όμως έκατσε δίπλα σε εναν ηλεκτρονικό και πήρε γρηγορα το κολάι. Τα κρατούσε στο Ελ Πάσο για όσο “τραβούσαν” και μετά “Τα φόρτωνα στο αυτοκίνητο και τα πήγαινα επαρχία, το άφηνα για κάμποσο καιρό και μετά με τον ιδιοκτήτη μοιραζόμασταν τα κέρδη! Μακρύγιαλλος, Μεθώνη, Κατερίνη, Γιαννιτσά, παντού”.

Πόσο έκαναν τα ποτά τότε; Δείτε μια παλιότερη απόδειξη… μέσα με αρχές 90s

“Τότε έπιναν πολλές μπίρες και τη σπεσιαλιτέ μου…στη Γερμανία πίναμε κονιάκ – κόλα και το έφερα σαν μόδα εδώ. Ένα long drink που τους άρεσε πολύ!”

Αμέτρητες παρέες, φοιτητές, ζευγάρια αλλά και μοναχικοί πότες έχουν καθίσει στα τραπέζια του, έχουν παίξει φλίπερ και μπιλιάρδο, έχουν τεστάρει τη συγκέντρωση τους στα βελάκια, έχουν ανταλλάξει θυμωμένες μπαλιές στο πινγκ πονγκ. Ίσως πήγαινε ο πατέρας σου, ίσως εσύ, ίσως κάποιος γνωστός σου σου έχει ήδη πει για αυτό το μέρος. Αν γεννήθηκες στα 80s ή έζησες στα 80s ή αγάπησες τα 80s, είσαι ό,τι πρέπει για το Ελ Πάσο.

Να θυμηθείς όσα πήρε μαζί της η πατίνα του χρόνου. Σε προειδοποιούμε πως είναι μια γερή βουτιά στα παλιά. Τότε που όλα ήταν πιο απλά. Γιατί τι άλλο θες από μια μπύρα και καλή παρέα, αν το καλοσκεφτείς…

Ἁγ. Δημητρίου 140, Θεσσαλονίκη

 

 

Related stories

Ραντεβού στα λουλουδάδικα: Σε αυτή τη γειτονιά, είναι όλα ανθισμένα

γράφει η Έλλη Πελίτη/ Φωτογραφίες: Μαρία Ευσταθιάδου "Κρύβομαι μες στο...

Οι αρχιτέκτονες της πόλης στον Εξώστη | Στέφανος Σκαρλακίδης

Κάθε βδομάδα φιλοξενούμε στον Εξώστη αρχιτέκτονες της πόλης και...

Το Challengers αποτελεί την καλύτερη επιλογή στις αίθουσες αυτή την περίοδο που διανύουμε

γράφει ο Γιώργος Δημητρόπουλος CHALLENGERS (2024) του Λούκα Γκουαντανίνο Διάρκεια: 132’ Η...

Αφιερώματα στον Ελληνικό Κινηματογράφο

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Με αφορμή τοπικές προβολές και αφιερώματα,...

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου “Ίρις” 2024 – Οι Υποψηφιότητες

γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Ανακοινώθηκαν χθες, οι υποψηφιότητες για τα...