HomeUrbanitiesLife guideΤο παραμυθένιο χωριό των Σερρών με τις...

Το παραμυθένιο χωριό των Σερρών με τις γραφικές γειτονιές και τα πετρόχτιστα γεφύρια

Το Αχλαδοχώρι είναι ένα από τα «διαμαντάκια» των Σερρών, με καλά κρυμμένα μυστικά που θα σας ξαφνιάσουν ευχάριστα.

Παραδοσιακές γειτονιές με στενά καλντερίμια, όμορφες εκκλησίες και ασκηταριά σε βράχους, πετρόκτιστα μονότοξα και δίτοξα γεφύρια, τρεχούμενα καθαρά νερά, αιωνόβια πλατάνια, επιβλητικά βουνά που κόβουν την ανάσα. Το Αχλαδοχώρι δεν είναι το τέλος μιας διαδρομής, αλλά η εκκίνηση για να γνωρίσετε έναν όμορφο, αυθεντικό τόπο, ακριβώς δίπλα στο σύνορο με τη γειτονική Βουλγαρία.Το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 539 μέτρων, σε ένα οροπέδιο που καλύπτεται από τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους του Ορβήλου, από βόρεια, και Βροντούς από νότια.

Το χωριό οφείλει την ονομασία του στις πολλές αχλαδιές που παλαιότερα ήταν γεμάτη η περιοχή. Εξού και Κρούσοβο, από το σλαβικό «Κρούσα» (=Αχλάδι), όπως ονομαζόταν επί Τουρκοκρατίας.

Οι fan της πεζοπορίας θα λατρέψουν την οργανωμένη διαδρομή, που διασχίζει τα φημισμένα παραδοσιακά γεφύρια της περιοχής, νότια του χωριού έως και το μικρό χωριό Καρυδοχώρι βορειοανατολικά. Το Αχλαδοχώρι είναι το μοναδικό χωριό στη Μακεδονία που έχει συνολικά εννέα γεφύρια, στην περιοχή του, που το καθιστά μοναδικό στον ελληνικό χώρο. Πέτρινα γεφύρια, μονότοξα ή δίτοξα, κατασκευασμένα από ντόπιους τεχνίτες ή από μαστόρους που έφτασαν στην περιοχή από την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, με υλικά της περιοχής τα οποία δένουν αρμονικά με το περιβάλλον και συμπληρώνουν την ομορφιά του φυσικού τοπίου. Τα γεφύρια, που χρονολογούνται πριν τα τέλη του 19ου αιώνα, αποτελούν σήμερα κορυφαία δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, χαρακτηρίστηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Πολιτισμού «Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Στη διαδρομή 6 χιλιομέτρων έως το Καρυδοχώρι, μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον με πλατάνια, πλούσια βλάστηση και τα γάργαρα νερά του Κρουσοβίτη, θα δείτε και θα θαυμάσετε τα γεφύρια: Σαμόκοβα, Πεχτσέτα, Τουπουβίτσα, Μπέλιτσα, Τζιγόλα. Ανηφορίζοντας προς Καρυδοχώρι, και έως τα όρια με τη γειτονική Άνω Βροντού, συναντώνται επίσης οι γέφυρες: των Μύλων, Βοϊκόβτσα, Λιβαδιών και Καβσάκ. Η τελευταία κατεστραμμένη. Η ύπαρξη τόσο μεγάλου αριθμού γεφυριών εξηγείται από τη μεγάλη ανάπτυξη που είχε το Αχλαδοχώρι παλαιότερα, αλλά και λόγω του δύσβατου εδάφους και επειδή πάνω από κάποια διέρχονταν τα δρομολόγια των καραβανιών.

Κοντά στο γεφύρι της Τουποβίτσας βρίσκεται ο μοναδικός νερόμυλος που συνεχίζει να λειτουργεί σε ολόκληρη την περιοχή, αλέθοντας σιτάρι, κριθάρι και καλαμπόκι με τη δύναμη του νερού, που διοχετεύεται με αυλάκια από τον Κρουσοβίτη που ρέει σε κοντινή απόσταση. Ο «Νερόμυλος Καλαϊτζή», αναπαλαιώθηκε στην αρχική του μορφή και συνεχίζει να λειτουργεί με αγάπη και μεράκι από την οικογένεια Στραχίνη.

Πηγή: Athensmagazine

Related stories

Οι ταινίες της εβδομάδας 02.05-08.05.2024

Γράφει ο Λάζαρος Γεροφώτης Άνοιξαν την πόρτα οι θεατές επιτέλους...

Ημέρα Ελευθεροτυπίας και Σινεμά

γράφει η Γεωργία Αρχοντή Κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου γιορτάζουμε...

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας: Περιμένοντας τον άγγελο σαράντα χρόνια

Μεταξύ «συρμού» και αποβάθρας γράφει ο Άγγελος Μαλλίνης Ταξίδι στο κέντρο...

Η Δήμητρα έχει ένα από τα ομορφότερα καφέ της πόλης, μπροστά σε ένα από τα ομορφότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης

συνέντευξη στη Μαρία Καρασπύρου Η Δήμητρα Γρηγοριάδου είναι η ιδιοκτήτρια...